gustaw12 12.09.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Prosiłbym o radę w nastepującej kwestii. W ostatnich miesiącach stoczyłem batalie urzędniczą o wymianę okna ze zwykłego na balkonowe.Nie rozpisując się zbyt długo musiałem zrobic projekt budowlany i zdobyć pozwolenie na budowę tylko i wyłącznie na wydłużenie okna w dół i zrobienie balkonu francuskiego. Inwestycja to nieduży dom ale w rejestrze figuruje jako wielo rodzinny. Przy jednorodzinnym wystarczyło by zgłoszenie.W związku z formalnościami (pieczątka uprawnionego architekta na projekcie) koszty wymiany okna wzrosły o ok 50% (1000 zł)Finalnie dostałem pozwolenie i nawet zwolnili mnie z obowiązku prowadzenia dziennika budowy i wywieszenia tablicy informacyjnej. Muszę jenak zatrudnic kierownika budowy.Mama następujące pytanie:Czy ktoś się orientuje jakie są konsekwencje za brak kieronika budowy - gdzieś wyczytałem, że to mandat 300 zł. Szczerze mówiąc mam dość płacenia za pieczątki przy inwestycji jaką jest wymiana okna i wolę mandat bo pewnie będzie taniej.z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts