Mimichal 13.09.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Witam,Pompa ciepła powietrze woda monoblok Buderus (WLW196i-8 AR E / IVT AIR X 409) czy split Panasonic Aquera (WH-SDC09H3E8 / WH-UD09HE8). Monoblok czy split? Cena trochę lepsza na instalację Buderusa.Dom 115m2 z możliwością adaptacji poddasza o dodatkowe 70m (obie pompy to ogarną) ale kompletnie nie wiem co wybrać bo się nie znam a różnica jest zasadnicza. Każdy instalator mówi co innego (stronniczo do tego co woli montować). Bardzo proszę o pomocPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 13.09.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 (edytowane) Nikt za Ciebie nie wybierze. Zadaj sobie troche trudu, by odpowiedzieć na kilka pytań.jeśli monoblok, to czynnik grzewczy masz na zewnątrz. Jak zabezpieczysz się przed uszkodzeniem agregatu (zamarznięcie i rozsadzenie wymiennika) w przypadku braku zasilania lub jego awarii (glikol i wymiennik pośredni, glikol w całej instalacji, woda i jakos to będzie) Weź do ręki etykiety energetyczne tych pomp i porównaj sprawności dla warunków pracy Twojej instalacji. zarówno dla c.o. Jak i dla cwu. A jeśli nie do końca potrafisz je porównać, to poproś o symulację kosztów eksploatacji dla twojego domu. Zobaczysz tam ilość energii pobranej, wyprodukowanej, sprawność. Dalej porównaj warunki serwisu i gwarancji. Czy realizuje go producent czy instalator, a jak instalator to jak długo serwisuje i jakie ma doświadczenie, długość gwarancji, dostęp do części, koszty przeglądów, czas reakcji, potrzeba rejestracji w cro itd itpPamiętaj, że razem z pompą kupujesz też know-how instalatora Na koniec porównaj ceny. Zawsze jest coś za coś.Ze zwykłego doświadczenia życiowego powinieneś wiedzieć, że najtańsze rzeczy nigdy nie będą najlepsze - co nie znaczy że będą złe Edytowane 13 Września 2018 przez clarnet Literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimichal 20.09.2018 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Byłbym za monoblokiem Buderusa tym bardziej, że firma, która wykonuje ma bardzo dużo realizacji i dużo pozytywnych opinii (chociaż internet ostatnio nie jest dobrym wyznacznikiem jeśli chodzi o opinie). Ale przy rozmowie i ustalaniu szczegółów wykonawca nawet nie wspomniał o problemie zamarzania czynnika. Więc też nie zaproponował żadnego rozwiązania na zabezpieczanie się przed tym. Będę z tym wykonawcą rozmawiał. Praktycznie taki układ jeśli pompa ma być do CO i CWU musi być z wymiennikiem. Pytanie czy taki układ się sprawdza i jaki mniej więcej trzeba koszt doliczyć? Glikol trzeba będzie czasami uzupełniać? Mam jeszcze jedno pytanie czy próbując już ciąć koszty montować sterowanie pokojowe temperaturą? Miałem tego nie robić... Jeden wykonawca tłumaczy, że obejdzie się bez a wogóle zamykanie i otwieranie pętli jest nieekonomiczne. Wystarczy jeden czujnik np w salonie a jeśli chcę mieć w sypialniach chłodniej to po prostu przykręcę sobie trochę zawory tych pętli. Czy tak to będzie działać?Drugi wykonawca wytłumaczył mi, że zamykanie pętli i otwieranie dzięki czujnikom to jak najbardziej ekonomiczne rozwiązanie i praktyczne.Ale tu dochodzi też bezwładność podłogówki bo gdzie tam moment gdy zrobi się cieplej od momentu podgrzania wody w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 20.09.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ilu instalatorów tyle opinii. Wychładzanie posadzki i ponowne jej rozgrzewanie raczej jest mniej ekonomiczne od stałego podtrzymywania temperatury. Jeśli chcesz np. grzać w 2 taryfach to sterowanie każdym pomieszczeniem z osobna będzie bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.09.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 @Mimichal, jeśli Twój dom to parterówka 100-kilkadziesiąt m2, wystarczy jeden regulator w pomieszczeniu referencyjnym.Jeśli będzie niezadowolony, możesz później zamontować sterowanie bezprzewodowe dla każdej pętli z osobna. (inwestycyjnie drogo)Jeszcze nie mieszkam w swoim domu, ale jak pętle podłogówki ustawiłem na przysłowiową "pałę" to okazało się że w sypialniach mam 1*C mniej niż w salonie. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimichal 24.09.2018 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Dzieki. Instalator Buderusa powiedzial, że ten nowy monoblok nie ma żadnego problemu z zamarzaniem nawet jak prąd wysiadzie na 48h. Że niby jakiś akumulator w tym jest i najgorsza ewentualność to potrzeba wymiany go w razie długiego braku prądu. Czy coś wiecie na ten temat bo wydaje mi się to dziwne, że niby jak akumulator jak to prąd stały. Szukałem informacji ale nie mogę znaleźć a instrukcje pełną to widzę tylko po niemiecku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 05.10.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Witam, Przy wyborze producenta pompy ciepła należy mieć na uwadze jego renomę oraz należy sprawdzić, czy posiada fachowy i rozbudowany serwis. Autoryzowani Instalatorzy marki Buderus fachowo wykonają montaż pompy ciepła, przeprowadzą jej pierwsze uruchomienie, a w przyszłości wykonają wszystkie czynności serwisowe do 24 godzin od daty zgłoszenia.Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 06.10.2018 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Drodzy decydenci Buderusa trzeba by wymienić lub przeszkolić kadrę prowadzącą konto na forum muratora. Trzeba rzecz forum o dużej sile rażenia. Pojawia się potencjalny klient (autor tego wątku), który się waha ale szala przechyla się na Buderusa. Zadał pytanie o szczegóły tego 48-godzinnego zabezpieczenia a w odpowiedzi od Konsultanta marki Buderus otrzymał odpowiedź zbliżoną do automatycznej papki z groteskowym zakończeniem "Chętnie odpowiem na ewentualne pytania." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 06.10.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 (edytowane) Czy coś wiecie na ten temat bo wydaje mi się to dziwne, że niby jak akumulator jak to prąd stały. Szukałem informacji ale nie mogę znaleźć a instrukcje pełną to widzę tylko po niemiecku... Jako, że Buderus nie jest producentem pomp ciepła tylko daje nalepkę to sprawdź może na stronie producenta, czyli IVT. WLW196i to jest IVT AIR X. PS Ehhh te fuzje i przejęcia IVT należy do Boscha, więc w sumie Buderus robi pompy ciepła:) Tak czy inaczej danych technicznych można szukać też na stronach o IVT. Edytowane 6 Października 2018 przez giman PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 19.11.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Dzieki. Instalator Buderusa powiedzial, że ten nowy monoblok nie ma żadnego problemu z zamarzaniem nawet jak prąd wysiadzie na 48h. Że niby jakiś akumulator w tym jest i najgorsza ewentualność to potrzeba wymiany go w razie długiego braku prądu. Czy coś wiecie na ten temat bo wydaje mi się to dziwne, że niby jak akumulator jak to prąd stały. Szukałem informacji ale nie mogę znaleźć a instrukcje pełną to widzę tylko po niemiecku... Dzień dobry, Jeżeli okresy braku zasilania są krótkotrwałe (poniżej 1-2 dni) lub przejściowe to rozwiązanie przeciwzamrożeniowe nie będzie potrzebne. Samo rozwiązanie przeciwzamrożeniowe należy stosować w przypadku kiedy istnieje możliwość braku zasilania przez okres kilku dni. Jeżeli występują takie okresy sugerujemy aby zapewnić system pozwalający podtrzymać napięcie na pompie obiegowej, która wymusi przepływ czynnika w instalacji hydraulicznej co zapobiegnie jego zamarznięciu. Szczegółowe informacje dotyczące tego rozwiązania posiadają Autoryzowane Serwisy pomp ciepła Buderus. Nie zalecamy stosowania mieszanki glikolowej w instalacji hydraulicznej ze względu na inne właściwości tej cieczy względem wody, które mogą powodować nieprawidłową eksploatację pompy ciepła. ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts