szymonu 13.09.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Cześć Mierzę się z dość trudnym problemem, którego sam nie ogarnęMiesiąc temu miałem pożar, w ktorym uszkodzeniu uległ wykusz szklany (4 szyby stałe o wysokości 2,4m oraz drzwi) Okna wymieni wspolnota mieszkaniowa ponieważ to element elewacji. Zgodnie z zapisami OWU ubezpieczyciela okna mają być niegorsze niż zainstalowane pierwotnie. Dostałem ofertę od firmy A (montującej okna pierwotnie 8 lat temu) z tym że systemy produkowane wtedy nie są już produkowane i wysłali mi ofertę na systemach bluEvolution 73 informując że uzwgędnili poprzednie systemy i parametry okien Wymiana okien przez firmę A to koszt 13000złWymiana okien przez firmę B to koszt 7200zł MIAŁEM:profile foris 501współczynnik Rw okna 38dbszklenie szyba RW - 40 Stadip 44,1 Si Plx/16Ar/Plth U 6mmokucia MACO MULTI TREND Jedno z okien firmy A ma taką specyfikację Szerokość okna: 910Wysokość okna: 2550System: bluEvolution 73Typ: HO1221//HO1721Rodzaj okuć: MACOOkleina: Okleina zewnętrznaKolor profilu: złoty dąb 51Kolor uszczelki: czarnaKolor osłonek: BiałyKolor klamki wewn.: BiałyPakiet szybowy: Planiclear 6/18SP szary/VSG SI 44.1 Plth.XNListwy przyszyb. FIX: Listwa przyszybowa standard biały U:czarna A jedno z okien firmy B taką: stałe FIX 910 x 2550System: Aluplast 4000 ProstyKolor Profili: 223 zewn. złoty dąbSzyba : 6/14/6 CR SZKolor osłonek: R07.2 BiałyWspółczynnik Uw Okna: 0,00Listwa : SOFT-LINEIzolacja akustyczna 30≤Rw≤39Uszczelka : Czarne Ja się w tych symbolach jako laiki połapać nie mogę. Czy okno firmy B jest wyraźnie gorsze od okna firmy A? Jeśli wspolnota chce wybrać tańszą ofertę to fajnie jakbym miał argumenty ze nie opdowiadają parametrom oknie sprzed pożaru. Bardzo dziękuje jeśli ktoś jest w stanie mi cos o tych oknach powiedziec. Boję się ze wspolnota wybierze znacznie tańszą ofertę a mi się pogorszy jakość mieszkaniaOczywiście dysponuję ofertą firmy A i firmy B w PDF'ach ale nie wiem czy jest sens załączac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.09.2018 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Jest sens, bo z tego co piszesz nie wszystko wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymonu 14.09.2018 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Ponieważ oferty zawierają dane wrażliwe (moje dane,dane adresowe itd) i są w PDF nie chcę ich załączaćMogę dać link na PW gdybyś chciał do tego zerknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.09.2018 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 OK, to powiem tak:- miałeś "normalne" okno ale z dobrą akustycznie szybą. W tej chwili oferta tańsza zawiera znacznie słabszy akustycznie pakiet a podany współczynnik Rw jest nieczytelny - nie wiadomo czy 30 czy 39 dB a to ogromna różnica. Możesz też podejść z miarką- aluplast 4000 ma głębokość 70 mm (miałeś chyba 72mm) a Brugman (bo to wcale nie bluevolution tylko stary, sprawdzony Brugmann) - ma 73mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts