alex10 13.09.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Witam serdecznie,mam mętlik w głowie od tych ofert i sam już nie wiem. Czytam i nie jestem w stanie wybrać nic ciekawego. REJS'a polecał mi jeden majster, oglądałem i w sumie szału nie ma, a nawet słabo to wygląda. Później był inny uczony, polecił mi HEITZ BIO LUX, ale nie wiem co to za piec i czy są one porównywalne innymi dobrymi piecami? Sam skłaniałem się do RED COMPACT ale podobno on dobrze pracuje z grzejnikami, a ja mam dół w podłogówce a górę w grzejnikach. DEFRO jeszcze chodzi mi po głowie i ostatnio znalazłem firmę HKS LAZAR ale nic jeszcze o niej nie zdążyłem przeczytać. Jakie z tych wymienionych marek produkuje najlepsze piece na pelet?z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 13.09.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Doprecyzuj co oznacza dla Ciebie pod jakim względem"najlepsze"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex10 13.09.2018 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 (edytowane) Niezawodność, mało problematyczne, stosunek bardzo dobrej jakości do ceny, oraz serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. cena między 10000-14000zł brutto, mam ok 180mkw więc zakładam że 20kw wystarczy. na dole mam ok 70kmw+garaż 20mkw+10 kotłownia (z czego ok 60mkw to podłogówka), na górze mam 102mkw gdzie 90mkw to grzejniki (8mkw to podłogówka w łazience). Edytowane 13 Września 2018 przez alex10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex10 13.09.2018 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Niezawodność, mało problematyczne, stosunek jakości do ceny, oraz serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 13.09.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Tak na szybciutko bo już późno/ Slimpel,Blackstar/ pasuje?No nie mów ,że garaż grzejesz i kotłownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 14.09.2018 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Do bardzo dobrych kotłów które wymienił Barliniak ja dorzucę Włocha bo widziałem że brales Reda pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex10 15.09.2018 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 i JUŻ? To wszystko co macie do zaoferowania? Chyba sami przedstawiciele bo marki z serii NO NAME Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.09.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 i JUŻ? To wszystko co macie do zaoferowania? Chyba sami przedstawiciele bo marki z serii NO NAME Po co Tobie kocioł 20 kW, zamiast myslec o typie producencie kotła i ogolnie o pellecie zajmij sie ociepleniem swojego domu. Po ociepleniu moc wymagana spadnie ponizej 10 kW i moze calkiem zrezygnujesz z pelletu chociazby na gaz jezeli masz taką mozliwosc. Jezeli jest to nowy dom to bez ocieplenia nie moze byc, jezeli stary to ocieplenie jest zalecane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 15.09.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 i JUŻ? To wszystko co macie do zaoferowania? Chyba sami przedstawiciele bo marki z serii NO NAME To że nie znasz tych marek to nie określaj ich "no name" Edilkamin to jeden z największych producentów urządzeń na pellet we Włoszech. Black Star to duński kocioł i tam dość popularny. Slipel to produkt tureckiej Firmy Kozlusan i znajdziesz go praktycznie w całej europie dość popularny w krajach skandynawskich chociaż pod inną marką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 15.09.2018 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 i JUŻ? To wszystko co macie do zaoferowania? Chyba sami przedstawiciele bo marki z serii NO NAME Radzę się koledze doszkolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex10 16.09.2018 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Po co Tobie kocioł 20 kW, zamiast myslec o typie producencie kotła i ogolnie o pellecie zajmij sie ociepleniem swojego domu. Po ociepleniu moc wymagana spadnie ponizej 10 kW i moze calkiem zrezygnujesz z pelletu chociazby na gaz jezeli masz taką mozliwosc. Jezeli jest to nowy dom to bez ocieplenia nie moze byc, jezeli stary to ocieplenie jest zalecane. Widze że wiesz lepiej niż ja czy dom jest ocieplony. Mam już ocieplenie styropian grafitowy 18cm swiisspor przenikalności 0.32, radzisz moc pieca 10kw do domu 180mkw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex10 16.09.2018 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 To że nie znasz tych marek to nie określaj ich "no name" Edilkamin to jeden z największych producentów urządzeń na pellet we Włoszech. Black Star to duński kocioł i tam dość popularny. Slipel to produkt tureckiej Firmy Kozlusan i znajdziesz go praktycznie w całej europie dość popularny w krajach skandynawskich chociaż pod inną marką. możesz mi doradzić konkretny model pieca tych producentów? Mam ok 180mkw, ocieplenie domu mam dobre 18cm grafit lambda 0.032, okna 3szybowe. Edilkamin przekracza mój budżet bo 12kw kosztuje 16tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex10 16.09.2018 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Radzę się koledze doszkolić. Podaj mi konkretne modele pieców tych producentów do 14tyś, i jaka moc pieca przy moim ociepleniu, na materiale do ocieplenia i oknach nie oszczędzałem ale mniej niż 18kw to chyba za mała moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.09.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Widze że wiesz lepiej niż ja czy dom jest ocieplony. Mam już ocieplenie styropian grafitowy 18cm swiisspor przenikalności 0.32, radzisz moc pieca 10kw do domu 180mkw? Nie wiem czy jest dom ocieplony czy nie, ale wiem bo tym sie zawodowo zajmuje jaka jest konieczna moc kotła przy ociepleniu domu zgodnie lub lepiej z obowiązującymi przepisami. Wiem bez obliczen OZC ze 20 kW do tego domu który jest w miarę dobrze ocieplony to głupota. Oczywiscie obliczenia OZC tę moc by uscisliły do poziomu ok 7,5 -8,5 kW. Jezeli masz gaz sieciowy grzej gazem, nie wchodz w pellet, czy bycie palaczem w nowym domu to jakas atrakcja, czy praktycznie calkowita bezobsługowosc kotła gazowego czy pompy ciepła nie jest plusem dla tych rodzajów zrodel grzewczych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.09.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Podaj mi konkretne modele pieców tych producentów do 14tyś, i jaka moc pieca przy moim ociepleniu, na materiale do ocieplenia i oknach nie oszczędzałem ale mniej niż 18kw to chyba za mała moc? Eliks nie poda konkretnej mocy kotła bez OZC, nawet zeby ją oszacowac konieczne jest podanie wielu innych danych dotyczących tego budynku. Nie ma tu na forum wrózbitów którzy z grubosci ocieplenia i powierzchni (nie wiadomo jakiej czy uzytkowej czy po podłogach) podadzą prawidłowo dobór mocy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 16.09.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 (edytowane) możesz mi doradzić konkretny model pieca tych producentów? Mam ok 180mkw, ocieplenie domu mam dobre 18cm grafit lambda 0.032, okna 3szybowe. Edilkamin przekracza mój budżet bo 12kw kosztuje 16tys Edilkamin 18KW kupisz za 14000zł już z układem pompowym . Co do mocy kotła, bez profesjonalnego OZC nie dowiesz się jakie jest zapotrzebowanie cieplne Twojego budynku. To koszt kilkaset złotych, w porównaniu do różnicy w cenach kotłów (mocniejszy kilka tysięcy droższy ) to chyba nie jest wielki koszt. Dam Ci tylko obrazowy przykład. Dom rodziców rocznik 2000. 224m2 grzania kaloryferami, 10cm białego na ścianach, niekorzystne położenie domu, 4 strefa klimatyczna, w domu min. 23 stopnie - kocioł nigdy nie przekroczył 80% mocy..... Nie daj sobie wciskać kitu starym hydraulikom. Czytaj fora branżowe, pytaj i słuchaj mądrych ludzi, ja jestem akurat laikiem, ale są tu na prawdę ludzie z głową na karku. Aha, kocioł 16KW. Edytowane 16 Września 2018 przez eliks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.09.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 (edytowane) Widze że wiesz lepiej niż ja czy dom jest ocieplony. Mam już ocieplenie styropian grafitowy 18cm swiisspor przenikalności 0.32, radzisz moc pieca 10kw do domu 180mkw? Mam ekogrocha 10kw 150 powierzchni ogrzewanej 116 użytkowej 22*C-23,2*C średnia moc kotła grudzień/styczeń 2kW. Więc poco Ci 20kW?? Kocioł za 14000 zł ja pier.. Edytowane 16 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 16.09.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Eee tam kilka lat temu taka cena to jeszcze był szok. Zobacz ceny Hargassnera czy Windhagera ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 16.09.2018 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 to ja dorzucę jeszcze jeden piec: Pellux 100 Touch 20kW z buforem (producent Nibe-Biawar) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.09.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Kolego alex nawet kocioł 10kW nie będzie miał się u Ciebie przy czym napracować.Nie wiem po co Ci tam w ogóle potrzebny jakikolwiek kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts