alex10 18.09.2018 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Edilkamin Lagunę P 18 piec wygląda obiecująco, ale cena od stycznia podskoczyła z 12800zł do 16500zł, masz dojście gdzie można go kupić w dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.09.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Dzięki.To raczej wyjdzie gorzej jak moje ustawienia. Pompa chodzi porostu w godzinach kto ktoś jest a jak się trafi dzień co nikogo niema to jest pstryczek odcinający cyrkulacje. Chociaż PIR to wygodne. Zresztą latem to CWU jest marginalne 100,6 kwh przez 4,5 mc wszystko taniej taryfie. We wrześniu odpaliłem grocha trochę za szybko bo dużo słońca bierze 1,5kg na podtrzymanie i uzupełnienie braków słonecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.09.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 piec wygląda obiecująco, ale cena od stycznia podskoczyła z 12800zł do 16500zł, masz dojście gdzie można go kupić w dobrej cenie? Naprawdę chłopie zastanów się na spokojnie żaden kocioł nie jest warty 13k tym bardziej 16k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.09.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 @karoka - No cóż, porównujesz polskiego smieciucha z palnikiem i sterownikiem wyj.....ego szamotem żeby przeszedł badania do prawdziwego kotła peletowego zrobionego przez firmę która od 50 lat w tym siedzi..... co będzie następne? Jakies gówna typu Hargassner? Windhager? Czy internet jest ważniejszy od idealnego spalania peletu? Czy Twój kocioł również ma system optymalizacji spalin, który sprawia że kotła nie trzeba ustawiać pod każdy rodzaj peletu? Czy ma opcję większego podajnika lub pełnej pneumatyki (zrzut paliwa cysterna)? Czy moduluje od 3 do 18KW tworząc monitorowane na komputerze podciśnienie spalajac gazy wirowo? Czy masz w DTRce napisaną prawdziwą sprawność sezonową? Wentylator wyciagowy? Presostat spalin? Mówisz polski śmieciuch? Jakoś jednak te badania zrobił i to w ecodesign RBR-B się łapie. Szamot? kiedyś wyśmiewani się z szamotu w kotle a teraz widzę że większość zaczyna go wkładać do kotłów, nawet Ci którzy się śmiali. Dlatego Ty będziesz drapał wymiennik a użytkownicy RBRów mają to w doopie, znaczy całe drapanie i czyszczenie wymiennika. Wiesz jak wszystko mam u siebie jak się coś zesra, ciekawe kiedy z Włoch dojada Ci części zamienne jak coś klapnie. Ładnie, tajemniczo i zachwycająco dla potencjalnego "zwierza łownego: brzmią te wszystkie nazwy Jak ja z Minertu pisaliśmy o dosuszaniu paliwa w zasobnika znowu były śmiechy konkurencji ale jak palniki i zasobniki zaczęły się sypać to i Ci wesołkowie zaczęli to robić ale to już nie było dosuszanie a "system kompensacji ciśnień", hehe Jakiej rangi i powagi nabiera kawałek wężyka igielitowego, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.09.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 piec wygląda obiecująco, ale cena od stycznia podskoczyła z 12800zł do 16500zł, masz dojście gdzie można go kupić w dobrej cenie? Puławiak Ci sprzeda, tylko pytaj o cenę i montaż, bo ostatnio jego kolega niedoli zrobił wycenę gościowi za montaż, znaczy podłączenie dwóch rurek przy kotle na 10 tysi Kocioł drogi to i montaż musi kosztować, w końcu to włoski kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.09.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Wiesz że 60kg peletu do blisko 300kwh energii? Skoro spalasz tyle w dzień czy dwa to musisz nie zamykać drzwi w zimę. Eliks kocioł 18kW jaki proponuje Puławiak alexowi ile spali pelletu na pełnej mocy? wiesz? Jeśli pracowałby na 18kW to sypiesz zasobnik do pełna wieczorem i modlisz się żeby wystarczyło do drugiego dnia do południa te 60kg. Zatem niech alex pomyśli zanim się da w uja zrobić czy potrzebny mu jest taki mocny kocioł. Chyba ze wyznajecie starą wiarę: panie większy będzie miał lżej, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Dzięki. To raczej wyjdzie gorzej jak moje ustawienia. Pompa chodzi porostu w godzinach kto ktoś jest a jak się trafi dzień co nikogo niema to jest pstryczek odcinający cyrkulacje. Chociaż PIR to wygodne. Zresztą latem to CWU jest marginalne 100,6 kwh przez 4,5 mc wszystko taniej taryfie. We wrześniu odpaliłem grocha trochę za szybko bo dużo słońca bierze 1,5kg na podtrzymanie i uzupełnienie braków słonecznych. Co gorzej?, ze mam ciepła wodę kiedy tylko jestem w lazience, ze nie muszę programowac godzin i liczyc ze moze bedę uzywał jak jest odpowiedni czas, ze mam to automatycznie nie musze o tym myslec, ze nie musze wyłaczac cyrkulacji jak mnie nie ma w domu? To ma byc gorzej?. Widocznie mamy odmienne wyobrazenia co jest lepsze a co gorsze, z drugiej strony cz y ma ktos lepiej od Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.09.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 (edytowane) Eliks kocioł 18kW jaki proponuje Puławiak alexowi ile spali pelletu na pełnej mocy? wiesz? Jeśli pracowałby na 18kW to sypiesz zasobnik do pełna wieczorem i modlisz się żeby wystarczyło do drugiego dnia do południa te 60kg. Zatem niech alex pomyśli zanim się da w uja zrobić czy potrzebny mu jest taki mocny kocioł. Chyba ze wyznajecie starą wiarę: panie większy będzie miał lżej, hehe A po co ty chcesz na nim jeździć na pełnej mocy ? Na pełnej mocy zasobnik wystarczy na 15-16 godzin pracy ciągłej. Ale kocioł nie musi ciągle pracować a tym bardziej na mocy nominalnej przecież sobie moduluje w zakresie 3,1-16,5 kW i do tego sprawność ma dobrą zarówno przy mocy minimalnej 92,1% jak i przy nominalnej 91,3% A nie wiem czy wiesz że takie kotły to się nawet rozpalić i wygasić potrafią. Edytowane 18 Września 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.09.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Aha , te włoskie to nie mogą się przemęczać, hehe Widzę że Ty wiesz na ile wystarczy ten zasobnik bo max na tyle. Pytam zatem po raz kolejny na uj komu kobyła która powinna spalać prawie 100kg pelletu na dobę a będzie paliła niecałe 20 większość sezonu a w najmroźniejsze dni może 35 czy 40kg? Aha żeby habeta miała lżej. Ja pinkole, ludzie kiedy Wy zmądrzejcie? I zaczęła się modulacja Może niech sobie weźmie tego włocha z 50kW za 40 tysi i będzie miał jeszcze lżej, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.09.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 (edytowane) Aha , te włoskie to nie mogą się przemęczać, hehe Widzę że Ty wiesz na ile wystarczy ten zasobnik bo max na tyle. Pytam zatem po raz kolejny na uj komu kobyła która powinna spalać prawie 100kg pelletu na dobę a będzie paliła niecałe 20 większość sezonu a w najmroźniejsze dni może 35 czy 40kg? Aha żeby habeta miała lżej. Ja pinkole, ludzie kiedy Wy zmądrzejcie? I zaczęła się modulacja Może niech sobie weźmie tego włocha z 50kW za 40 tysi i będzie miał jeszcze lżej, hehe No patrz ale taka kobyła pracująca na mocy minimalnej 3,1 kW przy sprawności 92,1% to już wtedy taki 60 kg zasobnik paliwa wystarczy na 85 godzin ciągłej pracy. A takie kotły się produkuje po to żeby nie produkować 10 modeli kotłów o mocach 3-5-7-9-11-13-15 kW tylko zamiast tych 7 kotłów wyprodukować jeden który może pracować dostosuje się do zapotrzebowania. Po to robi się jak największy zakres modulacji starając się zachować wysoką sprawność w całym zakresie modulacji i do tego niską emisję zanieczyszczeń. Może kiedyś powstaną takie urządzenia które będą modulowały powiedzmy od 50-1 kW i wtedy może nawet będzie tylko jeden przedział mocy Edytowane 18 Września 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.09.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 (edytowane) Puławiak, nie osłabiaj mnie bo mam Cię za łebskiego faceta ale zaczynam się wahać czasami. Zapytam jeszcze tylko, jaka będzie temp. spalin gdy taka kobyła będzie pracowała na te 3,1kW, wiesz co będzie działo się z kominem? Wiesz ale wtedy zawsze możesz jeszcze gościowi sprzedać wkład Następna sprawa to że za różnice w cenie kobyły 18 czy 24kW a kociołka 9 czy 13kW można zapłacić za montaż i klamoty do tego potrzebne. Edytowane 18 Września 2018 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.09.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Puławiak, nie osłabiaj mnie bo mam Cię za łebskiego faceta ale zaczynam się wahać czasami. Zapytam jeszcze tylko, jaka będzie temp. spalin gdy taka kobyła będzie pracowała na te 3,1kW, wiesz co będzie działo się z kominem? Wiesz ale wtedy zawsze możesz jeszcze gościowi sprzedać wkład Następna sprawa to że za różnice w cenie kobyły 18 czy 24kW a kociołka 9 czy 13kW można zapłacić za montaż i klamoty do tego potrzebne. No wiem w granicach 50-60 st . Wiem co się stanie z kominem dlatego do kotła jest zalecany albo komin ceramiczny systemowy albo wkład kominowy - akurat wkładów nie sprzedaję i nie instaluję są od tego inni specjaliści. Akurat w tym kotle o którym piszemy był model o mocy 3,1 - 11,3 i wiesz co cholera to był ten sam kocioł tylko tabliczka znamionowa była inna a sam kocioł był ograniczony jedynie elektronicznie. Wymiennik ten sam palenisko to samo podzespoły te same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Może kiedyś powstaną takie urządzenia które będą modulowały powiedzmy od 50-1 kW i wtedy może nawet będzie tylko jeden przedział mocy Moze i powstaną, tylko tyle ze nie bedzie mozna wtedy niczym palic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.09.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Co gorzej?, ze mam ciepła wodę kiedy tylko jestem w lazience, ze nie muszę programowac godzin i liczyc ze moze bedę uzywał jak jest odpowiedni czas, ze mam to automatycznie nie musze o tym myslec, ze nie musze wyłaczac cyrkulacji jak mnie nie ma w domu? To ma byc gorzej?. Widocznie mamy odmienne wyobrazenia co jest lepsze a co gorsze, z drugiej strony cz y ma ktos lepiej od Ciebie? Jeśli twoja pompka bierze 10 razy więcej energii i pracuje podobny czas dziennie do mojej to o czym my mówimy. I też mam ciepłą wodę od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.09.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 @Karoka ile widzisz tematów na temat REDów czy Laguny na forach z problemami wymiennika, palnika czy braku części zamiennych? Laguna 12 i 18KW to te same kotły, różnią się tylko oprogramowaniem. Masz jakąś awersję jak usłyszysz o włoskich konstrukcjach, a modulacja dla Ciebie to mit rozumiem? Jeśli kocioł przy mocy 3KW działa ze sprawnością 92% to dlaczego to negujesz? Przecież ja nie piszę że RBR to bleee, tylko porównanie jest trochę z dupy. Owszem, i Skoda i Mercedes zawiozą Cie w to samo miejsce, ale jazda jest inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 18.09.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Ale temat się rozbujał.... jak piec na węgiel 20kw. W tym RBR na palniku to chyba turbosprężarka czy jak?Co do pompy ciepła miało być pięknie bez komina a tu nagle słyszę ,że zamiast komina "czeba " bufor taki jeden lub dwa kubiki kupić.Ja pierdziu to gdzie ta oszczędność? No chyba ,że bufory w sklepie po pinć złoty kupują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.09.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Moze i powstaną, tylko tyle ze nie bedzie mozna wtedy niczym palic Będziemy z Puławiakiem montować pompy ciepła, hehe On włoskie a ja polskie a sam będę używał japońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.09.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Będziemy z Puławiakiem montować pompy ciepła, hehe On włoskie a ja polskie a sam będę używał japońca I bufory do grzania w 2 taryfie. Cholera parę kotłów elektrycznych już popełniłem. A co do montażu pomp to pewnie w wiekszości będziemy montować chińskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex10 18.09.2018 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 No wiem w granicach 50-60 st . Wiem co się stanie z kominem dlatego do kotła jest zalecany albo komin ceramiczny systemowy albo wkład kominowy - akurat wkładów nie sprzedaję i nie instaluję są od tego inni specjaliści. Akurat w tym kotle o którym piszemy był model o mocy 3,1 - 11,3 i wiesz co cholera to był ten sam kocioł tylko tabliczka znamionowa była inna a sam kocioł był ograniczony jedynie elektronicznie. Wymiennik ten sam palenisko to samo podzespoły te same. Ja mam komin z cegły pełnej wybudowany, czytając w sieci jest informacja tylko o zastosowaniu regularota ciągu http://www.pelletmont.pl/na_co_uwazac.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.09.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Eliks co modulacji, nie jest mi obca bo obecnie wiele sterowników ma takie możliwości, nawet te groszkowe też i są polskie Nie chce mi się dzisiaj dłużej przekomarzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts