Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na pelet 20kw?

alex10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Eeee tam. Ja tylko jak już ktoś się spiera na kocioł do nowego domu staram się nakłaniać do mniejszego zła które i tak złem pozostaje tyle że o tym ludzie sami się przekonuja po jakimś czasie ale jak to mówią "mleko się już rozlało".

O co Tobie chodzi? Żeby nie kupować kotła? I o czym mam się przekonać po jakimś czasie?

Ok, oto mój wynik http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4fjp

Patrząc na roczny koszt ogrzewania pellet wychodzi 4400zł a ekogroszek 3400zł, natomiast pompa ciepła powietrzna 2400zł więc bije na głowę i ekogroszek i pellet. Jaki jest realny koszt takiej pompy powietrznej jeśli chciałbym to na tym etapie zamontować u siebie? Na tym etapie czyli brakuje mi jedynie pieca aby uruchomić grzanie, i czy do pompy jest jeszcze coś potrzebne dodatkowo czy sama pompa i jaki jest koszt?

Edytowane przez alex10

@ alex

Mam 10kW i jest mega za duży. Obliczenia robiłem na ciepłowłaściwe.

Na koszty ogrzewania nie patrz bo i pelet jak i węgiel kupisz taniej.

Masz jeszcze możliwość dorobienia rekuperacji?

Pompa ciepła najlepsze wyjście.

Jak masz samą podłogówkę to już w ogóle super

Edytowane przez kulibob

Masz jeszcze możliwość dorobienia rekuperacji?

Raczej nie, mam już wszystko wylane i musiałbym kuć strop. Ta pompa ciepła mnie zainteresowała, jaki jest koszt takiej pompy 15kW? Dół domu mam w podłogówce, górę mam niestety w grzejnikach. Jak ją się montuje i jaki jest koszt? Czy sama pompa jest mniej więcej 15% droższa od pieca? Jeśli tak to jeszcze mogę skłonić się do jej zakupu, ale czy sama pompa czy jeszcze coś trzeba mieć dodatkowo?

Edytowane przez alex10