karoka65 17.09.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Po pierwsze nie brałbym tego wyniku całkiem na serio bo na mój gust wynik jest zawyżony ( to tylko kalkulator ) Po drugie poczytaj o tych pompach jak i ja to robię choć zajmuje się czymś zupełnie innym Z tego co doczytałem to większość starszych pomp ciepła pracuje najefektywniej przy ogrzewaniu niskotemperaturowym ( podłgówka ) gdzie temp. zasilania takiej instalacji są na poziomie 30 do 35 stopni, max 40. Idzie też znaleźć wpisy że produkuje się już obecnie pompy które mogą zasilać również instalacje na grzejnikach z temperaturą zasilania nawet do 65 stopni. Bardzo wątpię abyś kiedykolwiek musiał puszczać w swoim domu na grzejniki 65 stopni. Widzisz, chyba nie musisz mieć pieca Czytaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.09.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Ale nie róbcie mu Eko wody z mózgu jak ma instalację mieszaną (popularny błąd ) proponując mu PC.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.09.2018 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Jaka woda z mózgu?Co ma piernik do wiatraka że instalacja jest mieszana?Jak instalacja mieszana to musi być tylko węgiel czy pellet?Każdy "czajnik" może zasilać taką instalację i będzie ciepło, gaz. prąd, kocioł olejowy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 17.09.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Ok, oto mój wynik http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4fjp Patrząc na roczny koszt ogrzewania pellet wychodzi 4400zł a ekogroszek 3400zł, natomiast pompa ciepła powietrzna 2400zł więc bije na głowę i ekogroszek i pellet. Jeden istotny warunek.Pompa w tych wyliczeniach pracuje w tanim prądzie po 0,3 pln za kwh.W instalacji mieszanej taka kalkulacja się nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.09.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Ok, oto mój wynik http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4fjp Patrząc na roczny koszt ogrzewania pellet wychodzi 4400zł a ekogroszek 3400zł, natomiast pompa ciepła powietrzna 2400zł więc bije na głowę i ekogroszek i pellet. Jaki jest realny koszt takiej pompy powietrznej jeśli chciałbym to na tym etapie zamontować u siebie? Na tym etapie czyli brakuje mi jedynie pieca aby uruchomić grzanie, i czy do pompy jest jeszcze coś potrzebne dodatkowo czy sama pompa i jaki jest koszt? Wyniki niewiarygodne, ponad 19 000 kWh zapotrzebowania na ciepło, 9,7 kW obciązenia cieplnego to stanowczo za duzo. Tym samym "obliczenia" kosztów ogrzewania wyssane z palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex10 17.09.2018 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Wyniki niewiarygodne, ponad 19 000 kWh zapotrzebowania na ciepło, 9,7 kW obciązenia cieplnego to stanowczo za duzo. Tym samym "obliczenia" kosztów ogrzewania wyssane z palca. Ja tylko wpisałem dane swojego budynku, widocznie strona generuje dane wyssane z palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.09.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Ja tylko wpisałem dane swojego budynku, widocznie strona generuje dane wyssane z palca. Zbyt mało danych, zle algorytmy, efekt jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex10 17.09.2018 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Masz jakiś dokładniejszy model sprawdzenia wszystkich parametrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.09.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 @karoka, mam na myśli to co napisał G69 Jeden istotny warunek.Pompa w tych wyliczeniach pracuje w tanim prądzie po 0,3 pln za kwh.W instalacji mieszanej taka kalkulacja się nie sprawdzi. Masz jakiś dokładniejszy model sprawdzenia wszystkich parametrów? A no ma, on się tym zajmuje profesjonalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex10 17.09.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Co sądzicie o producencie Kostrzewa, kocioł na pellet EEI Pellets 16 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.09.2018 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Masz jakiś dokładniejszy model sprawdzenia wszystkich parametrów? Jak dasz 5cm wełny z dachu to dostaniesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.09.2018 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 oprócz kosztów, to strona cieplowlasciwie podaje w miarę wiarygodne obliczenia. Oblicza rzad wielkości zapotrzebowania na ciepło. Co z tego, ze zrobię OZC które tez jest obarczone błędem większym lub mniejszym i wyjdzie mi np. piec 9,238kW a ciepłowłasciwe obliczy 10,5kW, albo 11kW jak i tak najbliższy piec będzie miał 12kW przy pełnej mocy i to przy konkretnej instalacji i konkretnym paliwie czyli w warunkach laboratoryjnych.@kulibob ma racje, lepiej te 300-400 zł przeznaczyć na co innego. To już lepiej pomyśleć o odpowiednim układzie instalacji grzewczej, tak aby zastosowanie pieca z przedziału 12-20kW nie miało znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 To już lepiej pomyśleć o odpowiednim układzie instalacji grzewczej, tak aby zastosowanie pieca z przedziału 12-20kW nie miało znaczenia. Jeszcze lepiej przemyslec oczywiscie na podstawie dokladnych ozc jak sie pozbyc kotła stalopalnego i odpowiedniego ukladu instalacji grzewczej cokolwiek to znaczy, tak aby w nowo budowanym lub modernizowanym domu nie przyjmowac darmowego etatu palacza. A w tym cieplowalasciwe na pewno nie pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.09.2018 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Pomoże, tak jak napisałem, to czy wyjdzie mi po wydaniu kasy 9,238kW czy bez wydawania kasy 10-11kW nie ma znaczenia przy doborze sposobu grzania. Czy piec na pellet, czy pompa ciepła czy kocioł gazowy instalacja będzie podobna. jeden chce grzejniki, drugi podłogówkę a trzeci mieszaną. Do tego zaprojektuje sobie odpowiednia instalacje, ale i tak będzie to instalacja wodna. o pradzie nie piszę, bo to oddzielny temat i tylko kamikadze na cos takiego sie decyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Pomoże, tak jak napisałem, to czy wyjdzie mi po wydaniu kasy 9,238kW czy bez wydawania kasy 10-11kW nie ma znaczenia przy doborze sposobu grzania. Czy piec na pellet, czy pompa ciepła czy kocioł gazowy instalacja będzie podobna. jeden chce grzejniki, drugi podłogówkę a trzeci mieszaną. Do tego zaprojektuje sobie odpowiednia instalacje, ale i tak będzie to instalacja wodna. o pradzie nie piszę, bo to oddzielny temat i tylko kamikadze na cos takiego sie decyduje. Wybór rodzaju ogrzewania dokonuje sie nie na podstawie wielkosci projektowego obciązenia cieplnego o którym mowa a na podstawie zapotrzebowania na ciepło której dokładnosc liczenia przez ciepło własciwe nie ma co wspominac.Tego samego dotyczą obliczenia opłacalnosci poszczegolnych nosników energii które to obliczenia mają a przynajmniej powinny miec decydujacy wpływ na na ten własnie dobór. Uczepiłes sie tych kW jakby one były w tym wszysykim najwazniejsze. Jezeli chodzi o kamikadze i prąd to wykazujesz calkowity brak wiedzy w tej dziedzinie, tylko po co sie tym tak chwalic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.09.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 o liczeniu opłacalności przez cieplowłasciwie nie piszę. uczepiłem się kW bo to jest wyznacznik. Zawsze możesz przeliczyć na GJ czy inne jednostki. znasz powierzchnie, znasz potrzebna moc, teraz tylko kartka długopis i..... Co do prądu, niby całe życie siedzę "w prądzie" takim, śmakim i owakim, ale może masz racje, ze się nie znam na tym. ja wiem, ze podkopujemy teraz Twoje źródło dochodu, ale sorry Winnetou, biznes is biznes Ja na pewno nie skorzystam, a inni?, ich sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex10 18.09.2018 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Co z tym piecem Panowie? Pytałem co sądzicie o Kostrzewa kocioł na pellet EEI Pellets 16 kW, co to jest za producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.09.2018 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 o liczeniu opłacalności przez cieplowłasciwie nie piszę. uczepiłem się kW bo to jest wyznacznik. Zawsze możesz przeliczyć na GJ czy inne jednostki. znasz powierzchnie, znasz potrzebna moc, teraz tylko kartka długopis i..... Co do prądu, niby całe życie siedzę "w prądzie" takim, śmakim i owakim, ale może masz racje, ze się nie znam na tym. ja wiem, ze podkopujemy teraz Twoje źródło dochodu, ale sorry Winnetou, biznes is biznes Ja na pewno nie skorzystam, a inni?, ich sprawa. Zycze owocnego i dokladnego przeliczania zapotrzebowania na ciepło z projektowego obciązenia cieplnego. Tak sie nie liczy, tzn tak liczą dyletanci podobni Tobie. Co do prądu siedzenie w nim nie oznacza automatycznie ze znamy skladniki cen, wszystkie dostepne taryfy, godz. obowiazywania niskiej taryfy itp. Jezeli chodzi o podkopywanie mojego zródła dochodu, to pewnosc ze Twoje zdanie ma jakikolwiek wpyw na to zródło swiadczy jedynie o bardzo wysokim ego związanym z nierealnymi wyobrazeniami na temat swoje wiedzy o audytyngu energetycznym i projektowaniu instalacji grzewczych. Praktycznie od początku bytnosci na forum jestem atakowany przez grupe hejterów która w nie do konca znanym interesie tak a nie inaczej sie zachowuje. Zarzucano mi brak dokladnosci i wiedzy, po pewnym czasie co niektórzy z nich powtarzają dokladnie to samo co ja cały czas konsekwentnie tu piszę. Z czego wynika Twoja determinacja, chcesz inwestorów bronic przed rzetelnymi obliczeniami przed podejmowaniem przemyslanych decyzji, tak bardzo doskowiera Tobie wiedza. Moze sie martiwsz o stan finansów tych inwestorów i ze wszystkich sił chcesz uratowac im te 300-400 zł, która to to kwota wg wielu uzytkowników forum i nie tylko była najbardziej rozsądnie wydanymi pieniedzmi przy budowie domu. Wiem ze niektórzy mają awersje do wiedzy, postepu nie zatrzymasz, a cieplowlasciwe zamiast pomóc najczesciej wprowadza tylko zamet w głowach laików budowlanych bo tacy są najczesciej przyszli inwestorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.09.2018 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Co z tym piecem Panowie? Pytałem co sądzicie o Kostrzewa kocioł na pellet EEI Pellets 16 kW, co to jest za producent? I Kostrzewie wiem tylko tyle że mają najbardziej rozbudowany serwis w Polsce, widocznie go potrzebują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex10 18.09.2018 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 i ze wszystkich sił chcesz uratować im te 300-400 zł. Nie ma żadnej pewności że zrobisz taki pomiar dobrze wierząc na słowo, nie ma potwierdzenia użytkowników którzy zrobili pomiar i są zadowoleni, poza tym nie wiem jak on wygląda za mało konkretów jest w tym co piszesz. Ale piszesz tylko o pieniądzach a nie o pomiarach więc można się zastanowić o co w tym tak naprawdę chodzi i czemu producenci pieców nie doliczają 400zł aby wykonać taki pomiar w domu bo co to jest 400zł przy zakupie pieca za 12000zł? Ale nikt z nich go nie proponuje nawet. Na razie to wygląda i brzmi tak jakbyś miał z tego łatwy i szybki zarobek robiąc taki pomiar, bo w sumie na pomiarach się nie brudzisz. Ile trwa taki pomiar? 400zł za coś na co i tak nie mam potwierdzenia, że będzie ok to szkoda wydać, może dlatego się ludzie tak zrażają bo niby sugerujesz małą moc pieca, a co jeśli ona okaże się za mała a ciebie i tych 400zł już nie ma i nie będzie, zostanie tylko inwestor i piec który kupił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts