Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na pelet 20kw?

alex10

Recommended Posts

Nie jestem niczego pewien, ale są jakieś granice minimalnej i maksymalnej mocy pieca. Cały czas się spierasz, a podejrzewam że różnica między tym co pokazuje ta strona, a tym co ty w rzeczywistości wyliczysz nie jest na pewno o 50% mniejsza lub większa. bo skoro 12kw to minimalnie żeby było dla ogrzania ok 180mkw użytkowej powierzchni, a pompa ciepła to minimum 15kw. To chyba u ciebie nie wyjdzie 7kw, chyba że mi to na piśmie dasz że jak taka moc, to gdyby było za mało to sam na własny koszt wymienisz. Podejrzewam, że twoje obliczenia będą zbliżone do tych co są na tej stronie. Masz program jak księgowa do obliczania podatku, gdzie wpisujesz wartości, a i tak nie ma ciebie na pomiarach, to co te wyliczenia są warte jak w rzeczywistości ktoś nie wyjmie chociażby klinów z okien i będzie mu zawiewać dziurami od klików bo nie będzie tam pianki, a ty w programie zaznaczysz że są okna 3szybowe... pytanie jeszcze jak zamontowane? Inwestor ci powie że ma 18 styropian a nie będzie znał lambdy bo nie wie co to znaczy, a ten co buduje mu wciśnie najgorszy styro jaki był na sklepie biały, ale powie że jest 15cm gruby, to co w ten program wpiszesz?

Tak, mogę dac to pismie, gdybym nie był pewny dokladnosci swoich obliczen to bym sie nie podpisał. Twoje podejrzenia co do dokladnosci moich obliczen nie mają zadnych podstaw, zrozum wklepanie kilku danych do cieplawlasciwe nie czyni Ciebie audytorem. Nie kwestionuj mojej wiedzy ani dkladnosci bo niesz zadnych danych ku temu.

Nie wiesz jak sie liczy okna jakie są wielkosci mostków przy róznych rodzajach montazu. Nie pouczaj mnie bo nie sadze abym sie czegokolwiek od Ciebie nauczyc w zakresie audytingu. Tak przy okazji moc strat i zapotrzebowanie na ciepło w zaleznosci od powierzchni przeliczało sie wiele lat temu, a Ty z swoimi przekonaniami tkwisz w poprzedniej epoce. Nawet cieplowlasciwe juz nie ma takich algorytmów liczenia. Pompa 15 kW do 180 m2, byc moze ale dyskutujemy tu o domie z ociepleniem spełaniającym aktiualnie standardy zgodne z obeznie obowiazujacymi WT2017. Troche nauki przed Tobą.

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To co mam najpierw zebrac dane dotyczące Twoich przyzwyczajen i trybu zycia (zuzycie na cwu nie wchodzi do obliczen ozc, po co tym wspominasz??). Oczywiscie ze przyjmuje sie do obliczen usrednione dane dotyczące zysków bytowych bo o to pytasz. Odchyłka tych wielkosci przy normalnym uzytkowaniu podkreslam przy normalnym uzystkowaniu domu nie wplaywa znacząco na zapotrzebowanie na ciepło. Te kilka % max nie zmienia na tyle podstawowych wyników obliczen aby trzeba było rozwazac zmiane systemu grzewczego. Tak czy inaczej jest to szukanie dziury w całym, po tylko zeby udowodnic ze moje jest mojsze.

Co do Twojego komina, to nie mam czasu i ochoty zajmowac sie nim, mam inne pilniejsze zlecenia, gdybys był moim klientem to i owszem.

Wielokrotnie słyszę że komin to mostek jak sku.......... czy tak jest??? Liczysz to na codzień tak ciężko odpowiedzieć jakie straty daje przeciętny komin? Chyba że się nie liczy każdego elementu indywidualnie.

Co do CWU za darmo nie jest więc koszt tehce znać.

Edytowane przez kulibob

Troche nauki przed Tobą.
Nie zamierzam się dokształcać z dziedziny, z której nie będę się utrzymywać, wystarczy mi znajomość pieca który kupię i jego obsługa. Chcę jednak zaczerpnąć rady i pomocy osób które są mi w stanie pomóc bo mają w tej dziedzinie większą wiedzę ode mnie. Na pytanie jaki piec kupić choć w przybliżeniu widać to na załączonym prze zemnie schemacie z tej strony chciałbym się dowiedzieć poniżej jakiej mocy będzie głupotą brać piec, i tak samo w drugą stronę, wystarczy że napiszesz mi widełki między którymi powinienem się zmieścić, ale nie w formie że mam tobie dać 400zł to mi powiesz, a i tak te wyliczenia twoje będą zrobione przez internet, bo takie wyliczenia przez internet to są dla mnie warte tyle samo co te ze strony cieplowlasciwe.pl Zdaję sobie sprawę, że ta moc to jest max jaką piec będzie zużywał przy temperaturze -20 stopni i że mało jest takich dni w sezonie, albo nawet w ogóle. Patrzę też na to co kolega kulibob udostępnia ze swojego domu, to u niego max moc pieca w zeszłym sezonie było w okolicach 2,5kw aby ogarnąć jego dom 150mkw. Zaczynam wręcz twierdzić że i 10kw starczyłoby do ogrzania mojego domu, ale bezpiecznie będzie wziąć 12km aby mieć pewność że zimą przy -20 stopniach piec da sobie radę wraz z ciepłą wodą dla 4 jego użytkowników. Pytam zatem forumowiczów którzy chcą pomóc a nie zarobić, czy piec między 10-16kw będzie dobrze dobrany, czy jednak będzie to za dużo lub za mało na ten metraż co wyliczyła mi ta strona: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4fjp maksymalna moc grzewcza przy -20 stopniach to 7,3kw + 3kw na ciepłą wodę gdyby przy -20 stopniach trzeba było ją nagrzać całkowicie do 60stopni.

Asolt wspominałeś o normie WT 2017 i co?? Papier papierem a życie życiem.

Ja celowałem w WT 2021 a ostatnio mi wyjechałeś że nie spełnia EP i co z tego ? Ważne że spełnia U.

A co do komina to nie powiesz bo nie chcesz mi dać broni do walki z ekopajacami:)

Ile czasu zajmuje Ci takie OZC??

@alex

Weźmiesz kocioł 10kW i będzie z zapasem CWU nawet nie musisz brać pod uwagę na to potrzebne są psie grosze bojler to zamortyzuje.

Jeśli ccesz grzać prądem czy PC to wartoiść do asolta ale przy paliwie stałym ciepło właściwe wystarczy. oczywiście warto poprawić ocieplenie i na maksa pomyśleć o rekuperacji

Edytowane przez kulibob

Wielokrotnie słyszę że komin to mostek jak sku.......... czy tak jest??? Liczysz to na codzień tak ciężko odpowiedzieć jakie straty daje przeciętny komin? Chyba że się nie liczy każdego elementu indywidualnie.

Co do CWU za darmo nie jest więc koszt tehce znać.

Straty na kominie zalezą od wielu czynników, od lokalizacji, od czasu pracy kotła, od przepływu powietrza i kierunku tego przepływu w czasie bezczynnosci kotła, od jego ocieplenia, wysokosci ponad dach i pewno jeszcze kilku innych czynników. Masz to wszystko, a jezeli masz to na ile dane te dane są wiarygodne, robiłes pomiary przepływu i temperatury w kominie. O lokalizacji budynku nie wspomne. Jezeli nie masz to wąpie abys takie pamiary wykonał. Nie podam zadnej wartosci bo nie chce zagdywac.

Co do cwu nikt nie jest w stanie Tobie powiedziec ile Ty (nie sąsiad, brat, czy swat) zuzyjesz cwu bez wczesniejszych danych na temat tego zuzycia. Są normy są usrednione wyniki pomiarów, ale zuzucie cwu jest dosc indywidualną sprawą, a zakres rzeczywistych zuzyc jest dosc szereki. Zreszta tu forum było wiele dyskusji na ten temat, wszyscy podawali swoje zuzycie i naprawde były one rózne. A niejaki TB bierze prysznic z 8 l wody (o ile to w ogole mozliwe) innemu nie wystarcza 50l. To nie ozc i tu ciezko nawet mowic obłedzie oszacowania.

Jeśli ccesz grzać prądem czy PC to wartoiść do asolta ale przy paliwie stałym ciepło właściwe wystarczy. oczywiście warto poprawić ocieplenie i na maksa pomyśleć o rekuperacji

Po co mu tak radzisz? przeciez on i tak wie ze liczę z błedami i zna ich wartosc. Co prawda są one niezalezne od rodzaju zródła grzewczego ale są.

Nie zamierzam się dokształcać z dziedziny, z której nie będę się utrzymywać, wystarczy mi znajomość pieca który kupię i jego obsługa. Chcę jednak zaczerpnąć rady i pomocy osób które są mi w stanie pomóc bo mają w tej dziedzinie większą wiedzę ode mnie. Na pytanie jaki piec kupić choć w przybliżeniu widać to na załączonym prze zemnie schemacie z tej strony chciałbym się dowiedzieć poniżej jakiej mocy będzie głupotą brać piec, i tak samo w drugą stronę, wystarczy że napiszesz mi widełki między którymi powinienem się zmieścić, ale nie w formie że mam tobie dać 400zł to mi powiesz, a i tak te wyliczenia twoje będą zrobione przez internet, bo takie wyliczenia przez internet to są dla mnie warte tyle samo co te ze strony cieplowlasciwe.pl Zdaję sobie sprawę, że ta moc to jest max jaką piec będzie zużywał przy temperaturze -20 stopni i że mało jest takich dni w sezonie, albo nawet w ogóle. Patrzę też na to co kolega kulibob udostępnia ze swojego domu, to u niego max moc pieca w zeszłym sezonie było w okolicach 2,5kw aby ogarnąć jego dom 150mkw. Zaczynam wręcz twierdzić że i 10kw starczyłoby do ogrzania mojego domu, ale bezpiecznie będzie wziąć 12km aby mieć pewność że zimą przy -20 stopniach piec da sobie radę wraz z ciepłą wodą dla 4 jego użytkowników. Pytam zatem forumowiczów którzy chcą pomóc a nie zarobić, czy piec między 10-16kw będzie dobrze dobrany, czy jednak będzie to za dużo lub za mało na ten metraż co wyliczyła mi ta strona: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4fjp maksymalna moc grzewcza przy -20 stopniach to 7,3kw + 3kw na ciepłą wodę gdyby przy -20 stopniach trzeba było ją nagrzać całkowicie do 60stopni.

Ja nie chce Tobie wykonywac zadnych obliczen, z mojej wieloletniej praktyki wiem co i jak doradzic. Nie chcesz, nie musisz mnie słuchac. Podpowiadam gratis, dobrałem juz wiele kotłow i pomp ciepła, w zadnym przypadku nie popełniłem zadnego błedu. Ty z uporem maniaka kwestionujesz moja wiedzą i doswiadczenie zawodowe. Kupuj kocioł jaki sobie wybrałes, ja koncze bo nie zadnego sensu pomagac tym którzy ewidentnie nie zyczą sobie takiej pomocy. Dziwne to ale prawdziwe.

Ja nie chce Tobie wykonywac zadnych obliczen, z mojej wieloletniej praktyki wiem co i jak doradzic. Nie chcesz, nie musisz mnie słuchac. Podpowiadam gratis, dobrałem juz wiele kotłow i pomp ciepła, w zadnym przypadku nie popełniłem zadnego błedu. Ty z uporem maniaka kwestionujesz moja wiedzą i doswiadczenie zawodowe. Kupuj kocioł jaki sobie wybrałes, ja koncze bo nie zadnego sensu pomagac tym którzy ewidentnie nie zyczą sobie takiej pomocy. Dziwne to ale prawdziwe.

Podaj mi moc kotła od której to będę mógł wziąć jakiś margines błędu zwracając uwagę że nie podałem wszystkich szczegółowych parametrów to weźmy margines 15% błędu

Po co mu tak radzisz? przeciez on i tak wie ze liczę z błedami i zna ich wartosc. Co prawda są one niezalezne od rodzaju zródła grzewczego ale są.

Przy węglu gazie, pelecie w dupie z tym i tak obciążenie nie ma więszego znaczenia. A koszt kwh nie robi aż takiej różnicy

Przy prądzie droga kwh

Przy PC zakup urządzenia

Przy węglu gazie, pelecie w dupie z tym i tak obciążenie nie ma więszego znaczenia. A koszt kwh nie robi aż takiej różnicy

Przy prądzie droga kwh

Przy PC zakup urządzenia

No niestety, wygoda trochę więcej kosztuje :)

Tyle że na początku.

Nie zgodziłbym się do tych kosztów kWh z węgla, pelletu czy gazu bo tutaj różnice sa dość znaczące.

Edytowane przez karoka65

Przy prądzie droga kwh

Przy PC zakup urządzenia

W Tauronie koszt II,III taryfy nieco wiekszy niz przy gazie, a wielkosc zapotrzebowania pomoze upewnic sie co do rezygnacji z kotła stalopalnego a to jest duzy plus. Bycie palaczem we własnym domu nie odpowiada coraz wiekszej ilosci inwestorów.

Podaj mi moc kotła od której to będę mógł wziąć jakiś margines błędu zwracając uwagę że nie podałem wszystkich szczegółowych parametrów to weźmy margines 15% błędu

A czy nie llepiej podac wiecej szczegółow, ile to bedzie Ciebie kosztowało? czyzby twój czas był az tak cenny?

W Tauronie koszt II,III taryfy nieco wiekszy niz przy gazie, a wielkosc zapotrzebowania pomoze upewnic sie co do rezygnacji z kotła stalopalnego a to jest duzy plus. Bycie palaczem we własnym domu nie odpowiada coraz wiekszej ilosci inwestorów.

Eko groch 16-17gr/kwh

Prąd 26-27gr enea g12w

Więc jest przepaść w dodatku trzeba się zmieścić w taniej

Ile wychodzi gaz po uwzględnieniu wszystkich opłat? Dodatkowo przegląd z którego raczej nie warto rezygnować

A czy nie llepiej podac wiecej szczegółow, ile to bedzie Ciebie kosztowało? czyzby twój czas był az tak cenny?

Ja mogę tobie podać wszystko co chcesz http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4fjp:

- dom jednorodzinny wolnostojący niczym nie osłonięty wybudowany 3 lata temu lokalizacja Toruń,

- budynek o wymiarach 15m x 9m, ogrzewany parter i poddasze (garaż i kotłownia jest w bryle budynku ok 30mkw)

- wysokości standardowe ok 2,6m parter, na górze są skosy, dom ma 3 balkony na górze, i wyjście balkonem na taras z salonu,

- całkowita grubość ścian to solbet 24cm + 18cm styropian lambda 0,032 + tynk gipsowy w środku ok 1cm

- okna 3 szybowe vetrex profil VP70, liczba okien 9 + 3 okna balkonowe

- drzwi drewniane od wejścia i jedne metalowe od kotłowni

- izolacja poddasza wełna mineralna 20cm, izolacja parteru to sturopian 8cm grafitowy lambda 0,031 + 5cm posadzka, strop żelbetonowy 12cm + 5cm styropian grafitowy lambda 0,031 + 5cm posadzka

- temperatura jaką chciałbym utrzymywać zimą to ok 21-23 stopni,

- wentylacja jest naturalna

Jeśli coś jeszcze mam podać to napisz proszę

Edytowane przez alex10

Eko groch 16-17gr/kwh

Prąd 26-27gr enea g12w

Więc jest przepaść w dodatku trzeba się zmieścić w taniej

Ile wychodzi gaz po uwzględnieniu wszystkich opłat? Dodatkowo przegląd z którego raczej nie warto rezygnować

ok 30gr/kWh w Warszawie, poza będzie więcej ze wzgledu na wieksze opłaty stałe, ale przy zuzyciu setek m3/m-c te opłaty sie rozmyją

nie liczac opłat stałych ok 14gr/kWh

współczynnik konwersji 10.972kWh za 1m3.

Czasami jest 11,5kW róznie bywa

jeszcze dopatrzyłem sie, że ten współczynnik jest niższy przy prognozach a dużo wyższy przy rozliczeniu

Edytowane przez Slawko123