Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na pelet 20kw?

alex10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mogę tobie podać wszystko co chcesz http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4fjp:

- dom jednorodzinny wolnostojący niczym nie osłonięty wybudowany 3 lata temu lokalizacja Toruń,

- budynek o wymiarach 15m x 9m, ogrzewany parter i poddasze (garaż i kotłownia jest w bryle budynku ok 30mkw)

- wysokości standardowe ok 2,6m parter, na górze są skosy, dom ma 3 balkony na górze, i wyjście balkonem na taras z salonu,

- całkowita grubość ścian to solbet 24cm + 18cm styropian lambda 0,032 + tynk gipsowy w środku ok 1cm

- okna 3 szybowe vetrex profil VP70, liczba okien 9 + 3 okna balkonowe

- drzwi drewniane od wejścia i jedne metalowe od kotłowni

- izolacja poddasza wełna mineralna 20cm, izolacja parteru to sturopian 8cm grafitowy lambda 0,031 + 5cm posadzka, strop żelbetonowy 12cm + 5cm styropian grafitowy lambda 0,031 + 5cm posadzka

- temperatura jaką chciałbym utrzymywać zimą to ok 21-23 stopni,

- wentylacja jest naturalna

Jeśli coś jeszcze mam podać to napisz proszę

Wrzuc rzuty, i przekroje, podaj parametry okien, sama nazwa profilu niewiele mówi.

Z ociepleniem to szału nie ma, tylko 8 cm na podłogę na gruncie, sciany zewnętrzne moze byc, poddasze mogłoby byc wiecej wełny, jaka izolacja wewntrzna garazu i kotlowni, jaka temperatura w kotłowni i garazu, tak przy okazji jak sie podaje temperaturę w garazu w cieplewlasciwym?

Eko groch 16-17gr/kwh

Prąd 26-27gr enea g12w

Więc jest przepaść w dodatku trzeba się zmieścić w taniej

Ile wychodzi gaz po uwzględnieniu wszystkich opłat? Dodatkowo przegląd z którego raczej nie warto rezygnować

Przy pradzie nie zadnego problemu aby zmiescic sie w taniej, wystarczy bufor z grzalkami, bufor calkowicie bezobsługowy, nie wymagajacy zadnych przegladów, ani płatnych ani bezpłatnych.

Ekogroch 16-17 gr ? podaj zalozenia do tego obliczenia. Nie zapomnij doliczyc swoją pracę której przy prądzie nie ma, jak szacujesz zywotnosc slimaka i koszt jego wymiany.

Czy kocioł na ekogroch ma sterowanie cyrkulacją cwu na czujki ruchu, mój bufor ma. 16-17 gr przy załozeniu doliczania własnej pracy, dla mnie taka kreatywna ksiegowosc.

Edilkamin Lagunę P 18

Z pełna automatyką oczywiście, gdzie pełna automatyka to pompka obiegowa a termostat trzeba sobie dokupić?

To ja zawalę swojego kotła :)

RBR Eko- Bio 9 lub 13kW ze sterownikiem internetowym Pello dostęp do kotła z każdego miejsca globu z komputera czy telefonu komórkowego aby tylko był jakiś internet.

W zestawie palnik samoczyszczący i czyszczenie wymiennika bez zatrzymywania kotła w pracy, otwierania drzwiczek, drapania czy skrobania wymiennika z syfu, komora wyłożona dookoła szamotem a co ważne polski producent.

W zestawie standardowym wyposażony w moduł radiowy, radiowy czujnik temperatury wewnętrznej ( termostat ) i radiowy czujnik pogodowy.

Podgląd pracującego kotła: https://esterownik.pl/device/13975

Tak wygląda nowoczesny kocioł pelletowy a nie jakieś włoskie fiu bździu :)

Puławiak miałem zaproszenie z Minertu na wyjazd szkoleniowy do Włoch wiosną tego roku ale my jak Dyzma, wolimy polski cukier i polską wódkę :)

Aaaa, rabaty nawet ponad 40% były.

Edytowane przez karoka65

No cóż - do takiego kotła to nawet nie podskakuję. Trzeba było jechać zawsze to jakaś wycieczka i napić się można.Ale z gustami się nie dyskutuje jak to ktoś powiedział jeden woli żonę drugi ......

Tak wygląda nowoczesny kocioł pelletowy

http://karoka.eu/produkt,37/kociol-rbrekobio

a tak fiu bździu.

Edytowane przez Puławiak

@karoka - No cóż, porównujesz polskiego smieciucha z palnikiem i sterownikiem wyj.....ego szamotem żeby przeszedł badania do prawdziwego kotła peletowego zrobionego przez firmę która od 50 lat w tym siedzi..... co będzie następne? Jakies gówna typu Hargassner? Windhager? Czy internet jest ważniejszy od idealnego spalania peletu? Czy Twój kocioł również ma system optymalizacji spalin, który sprawia że kotła nie trzeba ustawiać pod każdy rodzaj peletu? Czy ma opcję większego podajnika lub pełnej pneumatyki (zrzut paliwa cysterna)? Czy moduluje od 3 do 18KW tworząc monitorowane na komputerze podciśnienie spalajac gazy wirowo? Czy masz w DTRce napisaną prawdziwą sprawność sezonową? Wentylator wyciagowy? Presostat spalin?

@karoka - No cóż, porównujesz polskiego smieciucha z palnikiem i sterownikiem wyj.....ego szamotem żeby przeszedł badania do prawdziwego kotła peletowego zrobionego przez firmę która od 50 lat w tym siedzi..... co będzie następne? Jakies gówna typu Hargassner? Windhager? Czy internet jest ważniejszy od idealnego spalania peletu? Czy Twój kocioł również ma system optymalizacji spalin, który sprawia że kotła nie trzeba ustawiać pod każdy rodzaj peletu? Czy ma opcję większego podajnika lub pełnej pneumatyki (zrzut paliwa cysterna)? Czy moduluje od 3 do 18KW tworząc monitorowane na komputerze podciśnienie spalajac gazy wirowo? Czy masz w DTRce napisaną prawdziwą sprawność sezonową? Wentylator wyciagowy? Presostat spalin?

moduluje 3-16,5 kW

Puławiak ja każdemu to mówię: uroda nie grzeje :)

I jeszcze zasobnik na 60kg, toż to trzeba co dzień czy dwa do tego biegać a chyba nie o to chodzi jeśli kupuje się kocioł dla wygody, trochę rzadziej jak do śmieciucha.

Wiesz że 60kg peletu do blisko 300kwh energii? Skoro spalasz tyle w dzień czy dwa to musisz nie zamykać drzwi w zimę.

Przy pradzie nie zadnego problemu aby zmiescic sie w taniej, wystarczy bufor z grzalkami, bufor calkowicie bezobsługowy, nie wymagajacy zadnych przegladów, ani płatnych ani bezpłatnych.

Ekogroch 16-17 gr ? podaj zalozenia do tego obliczenia. Nie zapomnij doliczyc swoją pracę której przy prądzie nie ma, jak szacujesz zywotnosc slimaka i koszt jego wymiany.

Czy kocioł na ekogroch ma sterowanie cyrkulacją cwu na czujki ruchu, mój bufor ma. 16-17 gr przy załozeniu doliczania własnej pracy, dla mnie taka kreatywna ksiegowosc.

Chodzi oto aby zzmieścić się w taniej bez bufora w samej podłogówce+ ewentualnie klima lub i kominek.

Niema czegoś takiego jak praca własna we własnym domu. Przynajmniej ja tego tak nie widzę.

Założenia 24mJ sprawność 65%r 700tona. Sterowanie cyrulacją :godziny od do i 2min pracy pmpy 20min postoju.

Żywotność ślimaka przy moim spalaniu ok 8-10 lat wymiana we własnym zakresie koszt 300-350

Chodzi oto aby zzmieścić się w taniej bez bufora w samej podłogówce+ ewentualnie klima lub i kominek.

Niema czegoś takiego jak praca własna we własnym domu. Przynajmniej ja tego tak nie widzę.

Założenia 24mJ sprawność 65%r 700tona. Sterowanie cyrulacją :godziny od do i 2min pracy pmpy 20min postoju.

Żywotność ślimaka przy moim spalaniu ok 8-10 lat wymiana we własnym zakresie koszt 300-350

Jakos na allegro nie mogę znalezc po 700zł/tona.

Ale dlaczego nie bufor tylko kocioł, i praca przy nim która nie jest pracą a : wypoczynkiem, treningiem siłowym czy moze czyms jeszcze innym *) niepotrzebne skreslic.

Po co komin którego przy buforze mogłoby nie byc? Czy faktycznie etat palacza to taka fajna rzecz? byłem nim przez wiele lat i wiem co jest z tym zwiazane, dlatego tez nie przekonuje mnie on w nowym domu gdzie oszczednosci w stosunku do prądu w II/III taryfie to ok 600-700 zł (przy 10000 kWh zapotrzebowania na ciepło). Za tak małą kwotę

meczyc sie z weglem lub mniej z pelletem dla mnie to czysty masochizm, ale poki panstwo na to pozwala to takich masochistów nie brakuje, chociaz jest ich jakby coraz mniej

Po co okreslone godziny cyrkulacji, a jak zechcemy skorzystac w innych tych niezaprogramowaych godzinach to co komfortu wtedy nie potrzeba?, po co załaczac cyrkulację niezaleznie czy ktos skorzysta czy tez nie?.

Bo nie pora na zakupy kupiłem na alegro 695 kilka miesięcy temu. 700zł to bardzo dużo jak za etat palacza dla mnie warto. Z tym że sypię groch dwa może 3 razy w miesiącu popiół wywalam co tydzień a czyszczenie przy okazji zasypu. Więc to żadna robota przy dwóch tonach w 7 miesięcy. Jednak jak gdzieś pisałem teraz zrobiłbym inaczej. Po co bufor jeśli da się bez.

Jakoś w cyrkulację na czujkę nie wierzę zanim pompka pchnie wodę to się wysram i umyje a woda nie doleci :)Chyba że inna pompa niż te małe cyrkulacyjne.

Jakoś w cyrkulację na czujkę nie wierzę zanim pompka pchnie wodę to się wysram i umyje a woda nie doleci :)Chyba że inna pompa niż te małe cyrkulacyjne.

To nie kwestia wiary, to nie to forum. Gdybym sie kierował wiarą czy to cos zadziała to pewnie bym nic zrobił. Oczywiscie ze pompa inna niz te małe, da sie?, da sie.

A ja ma to małą cyrkulacyjną dziennie pracuje ok 60min. bierze 0,005kwh/dobę

A podlinkuj taką pompkę?

Gdybym się kierował wiarą to niee miałbym tego co mam

a chociazby taka

https://sklephypo.pl/pompa-obiegowa-ohi-15-60130-ibo-mosiadzid1602.html

na ogol pracuje ok 40-45 min, pobiera ok 0,06 kWh na dobę, gdy jest uzytkowana, gdy nikogo nie ma w domu pompa sie nie załacza sie nawet na 1 sek.