Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł na pelet 20kw?

alex10

Recommended Posts

Ja mam komin z cegły pełnej wybudowany, czytając w sieci jest informacja tylko o zastosowaniu regularota ciągu http://www.pelletmont.pl/na_co_uwazac.html

słabo czytasz a poczytaj taki temat na stronie którą podałeś : Kondensat w kominie - mokry komin. O co chodzi? Może tam znajdziesz wyjaśnienie.

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam komin z cegły pełnej wybudowany, czytając w sieci jest informacja tylko o zastosowaniu regularota ciągu http://www.pelletmont.pl/na_co_uwazac.html

No to już masz problem jak kupisz sobie za wielki kocioł :)

RCK nie uchroni Cię przed kondensatem, po 3 czy 4-ch miesiącach kiszenia w wielkiej kobyle przy niskiej temp. spalin komin może mieć piękne wykwity, smród w domu, jak nic z tym szybko nie zrobisz to będzie do wyburzenia.

No to już masz problem jak kupisz sobie za wielki kocioł :)

RCK nie uchroni Cię przed kondensatem, po 3 czy 4-ch miesiącach kiszenia w wielkiej kobyle przy niskiej temp. spalin komin może mieć piękne wykwity, smród w domu, jak nic z tym szybko nie zrobisz to będzie do wyburzenia.

No tak tylko w nowoczesnych kotłach niestety ale nawet przy mocy nominalnej temperatura spalin też często nie przekracza 100 stC Jak myślisz wkład jest potrzebny czy nie ?

Taki Lazar SmartFire 11 ma temperaturę spalin przy mocy nominalnej 105 st C . Laguna 18 ma przy mocy nominalnej temperaturę spalin 88 stC A Laguna P 12 ( 11,6 kW) miała temperaturę spalin 66 stC

Edytowane przez Puławiak

Jeśli twoja pompka bierze 10 razy więcej energii i pracuje podobny czas dziennie do mojej to o czym my mówimy. I też mam ciepłą wodę od razu.

W okresie niezaprogramowanym nie masz od razu, ja mam. 10 razy wiecej ok, przeliczmy to na grosze bo na złotowki to za duzo. 0,06 kWh przy sredniej cenie ok 45 gr/kWh to ok 2,7 gr/doba i to pod warunkiem ze jest ktos w domu i korzysta z cwu, nie ma nikogo nie ma kosztów. Twoje 0,005 kWh to ok 0,225 gr/doba. Jest róznica zaprzeczyc sie nie da. Szkoci jako przysłowiowo najbradziej skąpy naród mogliby sie wiele nauczyc od Ciebie. Wiem róznica ok 700 zł na weglu jest spora dla wielu inwestorów, ale róznica ok 2,25 gr/doba to juz gruba przesada. Myslałem ze inni forumowi koledzy nazywając Ciebie skąpcem sie jednak troche mylą. Ale nie to jednak prawda, jesli dla Ciebie taka róznica przypomnę 2,25 gr/doba to duza róznica to o czym my mówimy?

Gdyby nie żona to cyrkulacja byłaby tylko przed kąpielą Cyrkulacja jest potrzebna tylko przez ograniczniki przepływu i energooszczędne perlatory które stosóje bez niej to woda dolatuje pod koniec prysznicu:) A miesięcznie wody i tak od huhu 5-5,5m3/mc :(

Skąpstwo to jedna z cnót:)

Tu 8zł tam 8zł i cała rodzina ma obiad free.

Gość Arturo72
Co do pompy ciepła miało być pięknie bez komina a tu nagle słyszę ,że zamiast komina "czeba " bufor taki jeden lub dwa kubiki kupić.

Gdzie tak słyszałeś ? Pokaż to zaraz tam pójdę i wyprostuje ..... piszacych takie bzdury.

I bufory do grzania w 2 taryfie.

A już widzę...

Zatem Pulawiak,prostuje Twoje bzdury.

Do grzania w II taryfie wystarczy kilkanaście m3 betonu w postaci wylewki,która każdy rozsądnie myślący inwestor będzie miał na podlogowce.

I nie pytaj mi się co sądzę o ......pakujacych grzejniki scienne do nowych domów bo sądzę,że znasz odpowiedź.

Zatem pompa ciepła nie dla idiotow...

Edytowane przez Arturo72

Z trochę innej beczki - nie chce zakładać nowego wątku, ale potrzebowałebym kocioł w okolicy 30kw na pellet, ale <=30kw (wymagania grantu)

dom jest stary,wielorodzinny (3-4 niezależne mieszkania w środku tak naprawdę) - przeliczyłem to i 30kw lub odrobinę mniejszy powinien być ok.

Pytanie - z czego wybierać ???

Aktualnie jest bodajże 35kw na ekogroch, ale dogorywa, części nie da się ponoć dostać, piec miał trochę za małą moc, ale niedawno został docieplony strop nad piętrem więc wg moich obliczeń te 30kw powinno już wystarczyć.