slawomirgonzo4791 14.09.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Witam wszystkich, Za kilka dni bedą mi szalować strop poddasza użytkowego, chodzi mi o p krycie i ocieplenie skosow na stropie betonowym. Malo mam takich w okolicy więc trudno podpatrzeć. W projekcie na płycie styro 25cm, jastrych 4cm, pustka powietrzna , krokiew 8*16,deskowanie pelne i papa wierzchniego krycia, kontrlata,lata,blachodachówka.Cieśla namawia mnie na rezygnacje z deskowania i papy na folie na robociżnie zaoszczędze w ten sposób 2,5 tys + mniejsze koszty materiałów ale oczywiście nie na tym mi najbardziej zależy tylko na tym abym miał spokój przez te 20-30 lat i dobrze docieplony dach. Dodatkowo mówił mi że nie bardzo sobie wyobraża aby robić ocieplenie przed więżbą (w projekcie na płycie styro 25cm i jastrych 4cm na tym platwy i krokwie jedynie murlata na wiencu).Prosze o podpowiedz tych którzy maja takie stropy i jak je ocieplali. Z gory dziekuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.09.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Cześć poczytaj ten wątek:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?346580-Ocieplenie-skosów-betonowych-piankąJa w projekcie mam ocieplenie 20 styropianu pod krokwie plus 15 wełny pomiędzy. Cały czas się zastanawiam czy nie zamienić tego na piankę OK. Ocieplenie przed więźba ciężko będzie zrobić, cieśle muszą przecież po stropie chodzić. Najpierw stawia się więźbę, potem ociepla skosy, membrana i dalej dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.09.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Najpierw więźba, później ocieplenie, deskowanie, papa, blacha. Rób pełne deskowanie, żadnej membrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodwyn 18.09.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 ja bym zrobiła jak wyżej kolega napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.10.2018 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Nie wiem czy temat jeszcze aktualny. Zdecydowanie najpierw więźba, następnie izolacja cieplna można dołożyć jeszcze pomiędzy krokwiami ale maksymalnie tyle aby pozostawić szczelinę minimum 4 cm. Żaden jastrych i to grubości 4 cm nie jest potrzebny. Styropian należy zaciągnąć klejem na siatce. Zabezpieczy to przed utlenianiem i gryzoniami. Można zagruntować. Żadnej folii bo jaka folia da Ci spokój na 30~40 lat??? Na krokwie deski lub cienkie OSB (wystarczy grubość 12 mm) i papa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts