Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro Sigma E - pierwsze ustawienia

jjolorin

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem piec Defro Sigma E:

https://www.defro.pl/p,172,sigma-e.html

Podłączyłem piec w tym tygodniu żeby wygrzać podłogówkę.

Po podłączeniu piec został wstępnie skonfigurowany i rozpalony. Dostałem informację że teraz muszę go ustawić pod siebie.

I tutaj pojawiają się problemy bo nie wiem do końca jak to zrobić.

Mam wrażenie że spadający popiół jest niedopalony - są w nim czarne kawałki węgla, które wg mnie mogły by się jeszcze palić.

Kiedy piec pracuje w trybie podtrzymania, po otwarciu drzwi od kotła na kotłownię wylatuje czarny dym.

Dodatkowo mam wrażenie że komora spalania zaczyna zarastać sadzą. Minęły dopiero 2 dni od uruchomienia pieca i wydaje mi się że jeśli piec będzie zarastał w takim tempie to długo nie pociągnie.

Piec został wstępnie skonfigurowany:

temperatura zadana: 55 st C

korekta powietrza: 6%

moc kotła: 100%

pid: włączony

tryb nadzoru:

czas podawania: 1 s

przerwa podawania: 6 minut

czas pracy wentylatora: 20 s

czas przerwy wentylatora: 7 minut

siła nadmuchu: 40

przedmuchy w pracy: wyłączone

Co mogę zmienić w ustawieniach żeby kocioł tak nie zarastał i żeby węgiel dopalał się do końca?

Dzięki za pomoc

Po podłączeniu piec został wstępnie skonfigurowany i rozpalony. Dostałem informację że teraz muszę go ustawić pod siebie.

I tutaj pojawiają się problemy bo nie wiem do końca jak to zrobić.

Ale pierwszego uruchomienia dokonał autoryzowany serwisant ? A co instrukcja mówi konkretnie o

"własnych nastawach" ? Bo masz i chcesz zachować gwarancję ?