Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

za wąskie ościeżnice do szerokości muru - co dalej?

Recommended Posts

Witam Was forumowicze,

mam problem. Jestem na końcówce wykańczania domu. Jako laik kupiłem z miesiąc temu ościeżnice standardowe z firmy Kornik, które po wstępnym oszlifowaniu pomalowałem (malowałem je u rodziców w garażu, ze względu na bliskość sklepu budowlanego). Niestety dopiero po zawiezieniu na budowę okazało się, że ościeżnica jest za wąska, ma 90mm szerokości a mur to cegła 120mm plus tynk i gładź. Teraz mam dylemat co dalej, oddać nie mogę bo pomalowane.

Zastanawiam się czy nie osadzić ościeżnicy do jednej krawędzi tak by drzwi otwierały się zgodnie z projektem a do drugiej krawędzi wykończyć ładnie gładzią i bez opasek wokół drzwi od strony zagładziowanej.

Lub opcja nr 2 spróbować poszerzyć ościeżnicę poprzez dosztukowanie jej podobnym drewnem aby była na całą szerokość cegły.

Proszę o porady co robić i jakieś sprawdzone pomysły.

Oba pomysły są w tej sytuacji ok.

Pierwszy najpopularniejszy, tylko od strony drzwi daje sie opaskę bo na styku scian/drzwi będzie pękać.

Opcja druga - wcale nie musi wyjść lepiej (wolałbym już dokupić nowe ościeżnice regulowane, bo mało kiedy ściany są równe i pojawi się nowy problem - odstawania od ściany

Kornik robi stosunkowo tanie produkty. Może nie są najwyższych lotów, ale działają. Ja mam np. od nich schody w domu z Castoramy i żyją póki co i mają się dobrze. Co mam na myśli - ościeżnice są dość tanie i można je podmienić. Gorzej jak masz ich 10 sztuk, to już koszty niepotrzebne.

Moim zdaniem pierwsza opcja (obróbka do ościeżnicy) będzie najrozsądniejsza + opaska przy krawędzi.

Pytanie jaka to ościeżnica? Prosta czy opaskowa (regulowana)? Ja masz regulowaną to może stolarz dorobi Ci szersze pióro pod wymiar i będziesz miał na dany zakres muru. Niekiedy firmy maja coś takiego w katalogach, że można o 1 rozmiar powiększyć zakres ościeżnicy:

https://erkado.pl/akcesoria/ (kątownik z przedłużonym piórem). Są to koszty zawsze, bo za głupotę się płaci, ale wychodzi znacznie taniej od nowych ościeżnic.

A jak masz ościeżnice proste (stałe) to możesz dać jak piszesz, ościeżnice na krawędź i reszta gładzią. Ja ma np mur około 50cm i dawałem ościeżnice na brzegu, ale skrzydło otwiera się na mur, także nie otworzę go powyżej 90 stopni. Nie jest to ni do niczego potrzebne, a w grubości muru ukryłem ze 40cm skrzydła (zabieg celowy jakby ktoś chciał się czepiać takiego montażu).