anoch 14.09.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Witajcie, Pozwólcie, że wymieszam swój dziennik z wpisami w Dziennikach budowy - dzień po dniu. Dotychczasowy dziennik jest tutaj: Dziennik budowy - Anoch No więc jak już wspomniałem w dzienniku razem z rodzinką postanowiliśmy zbudować sobie chałupkę na wiosce. Po długich dyskusjach i rodzinnych naradach postanowiliśmy poszukać sobie czegoś blisko rodzinki, jednak daleko od obecnego miejsca zamieszkania (ok 80-90 km zależy jak jechać). Nie mniej jednak przeważył sentyment do okolicy - powiatu pułtuskiego po wschodniej stronie Narwii. No więc po długich poszukiwaniach wybór padł na działkę ok 12 arów na skraju Puszczy Białej pomiędzy Pułtuskiem, a Wyszkowem. Działkę nabyliśmy w kwietniu 2017, z pomocą szwagra, ogrodziliśmy i postawiliśmy blaszak. Krótko o domu: Dom projektu indywidualnego. Inspiracją był projekt Archonu Dom w Malinówkach ale ze względu na MPZP nie pasował. 1. Powierzchnia całkowita 192 m2 (duży garaż + kotłownia i strych w sumie ok 70 m2) 2. Powierzchnia użytkowa 121 m2 3. Powierzchnia dachu 270 m2 4. Kubatura 881 m3 5. Strop monoliyczny 6. Dach dwuspadowy (wschód - zachód) W ostatnim czasie stanęła dumnie pierwsza budowla po liftingu. Jesteśmy w przededniu podpisania umowy z wykonawcą. Wykona stan SSO (bez prac dekarskich, hydrauliki w fundamentach i prac ziemnych) dach z pełnym deskowaniem i pokryty papą. Cena 40k zł. Zastanawiam się czy to dobra cena Ogólnie nie mamy zamiaru mocno się spieszyć. Chcemy rozłożyć budowę na kilka lat, choć SSO zakończymy w 2019. SSZ w 2020. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 22.10.2018 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 (edytowane) Witam po przerwie "negocjacyjnej" z ekipą SSO oraz poszukiwaniach wykonawców prac ziemnych. Nadszedł czas aby uzupełnić dziennik. Zaczęło się od montażu przyłącza wody - założyłem, że bez uzbrojenia działki w prąd i wodę nie rozpocznę grubszych prac budowlanych. No więc woda była ostatnim ogniwem jakie mnie wstrzymywało. Dodatkowo Wykonawca SSO zaplanował prace na początek listopada więc uznałem, że na spokojnie mogę działać w tematach organizacji materiałów budowlanych i innych mniejszych spraw. Życie pokazało, że na spokojnie się nie da ale o tym później Sobota 6 października 2018 r. - budowa przyłącza wodnego "Spokojnie" rozeznając się w cenach materiałów znajdujących się w okolicznych składach budowlanych pod koniec tygodnia telefon od Wykonawcy SSO w stylu: jeden z inwestorów ma obsuwę w uzyskaniu pozwolenia na budowę, więc środę 17.10.2018 możemy zaczynać. Plan następujący: 1. Sobota 13.10.2018 r. - zdejmuję humus (koparka po mojej stronie). Swoją drogą czy ktoś zaczynał budowę 13-tego? 2. Środa 17.10.2018 r. - geodeta - wyznaczamy osie ław 3. Środa 17.10.2018 r. - koparka, kopiemy wykop pod ławy (szerokość 60 cm, głębokość 50 cm) 4. Czwartek 18.10.2018 r. - lejemy chudziak pod ławy 10 cm, wykonujemy zbrojenie, ogarniamy bednarkę, zalewamy ławy 5. Piątek - Niedziela - przerwa 1. Humus - rozpoczęcie budowy 13.10.2018 2. Osie ław i poziom zero 3. Wykop 4. Chudziak pod ławy - beton B15, 5 m3 Zbrojenie Zalanie ław - beton B25, 21,5 m3 EDIT: Zakładany plan na ten rok: wymurować ściany fundamentowe, zasypać i zostawić do wiosny. Jest jedno ale... Zarówno wykonawca jak i kierbud przyciskają aby skończyć SSO w tym roku. Na FM raczej panuje tendencja zgodna z moim planem (nie spieszy mi się) - zostawić do wiosny. Co Wy na to? Edytowane 22 Października 2018 przez anoch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 13.11.2018 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Powoli, swoim tempem jedziemy dalej z budową fundamentów. Były dni, że pogoda nie rozpieszczała ale przynajmniej udało się rozpakować towar. W ławach małe bajoro. Całe szczęście, że deszcz nie był duży. 3.11.2018 Brakowało też nieco światła 5-7.11.2018 Materiały Bloczek betonowy - 24 x 38 x 12 - 1100 szt Dysperbit dn (izolacja pionowa) - 3 x 20 kg Papa Hydrobit Szybki Profil SBS V60 S42H Do zrobienia w tym roku pozostały: 1. Ocieplenie zewnętrzne ścian (XPS Synthos Prime S30 L 80) 2. Montaż folii kubełkowej ok 90m, 2. Zasypanie i zagęszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.11.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 EDIT: Zakładany plan na ten rok: wymurować ściany fundamentowe, zasypać i zostawić do wiosny. Jest jedno ale... Zarówno wykonawca jak i kierbud przyciskają aby skończyć SSO w tym roku. Na FM raczej panuje tendencja zgodna z moim planem (nie spieszy mi się) - zostawić do wiosny. Co Wy na to? Ważne żeby ewentualnie nie robić samego SSO i zostawiać więźby odkrytej na zimę. Jakbym nie miał specjalnych powodów żeby nie kontynuować, to robiłbym SSO + pokrycie dachu. Albo papa, albo membrana + krycie wierzchnie, w zależności co planujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 13.11.2018 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Chyba jednak nie będzie wyjścia. Ze względu na dostępność (a raczej niedostępność) wykonawcy zimą, fundamenty zostawimy. Pełną parą ruszymy wiosną 2019 r. aż do SSO. Taka sytuacja nam również odpowiada. W planach na 2019 rok mamy SSO z pełnym deskowaniem + papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 19.11.2018 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Zimno się zrobiło ale fundamenty udało się zasypać dobę przed nadejściem mrozu. Czyli jak zwykle w ostatniej chwili W projekcie, jako ocieplenie fundamentu mam XPS 80. Na taki też się zdecydowałem XPS Synthos Prime S 80. Na to folia kubełkowa. Jako kleju do XPS, zamiast pianki zdecydowaliśmy się użyć Abizol S. Łapał XPS na sztywno po ok 10-15 minutach. Kilka wywrotek piasku, zagęszczarka i ... gotowe. Oczywiście rogi kilkukrotnie poprawiane po moich interwencjach z prętem Na drugi dzień (w sobotę rano) złapał mróz. Ciężko wpić cokolwiek w ziemie. Po zabezpieczeniu opaski XPS folią budowlaną, fundamenty raczej w takim stanie zostawię na zimę. Raczej, bo być może jest jeszcze szansa na kanalizę w tym roku. W każdym razie plan na ten rok wykonany. Plan na przyszły to SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts