Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hala stalowa magazynowa z częścią handlowo socjalną. - pytania

budokan

Recommended Posts

Witam.

Planuje postawić halę magazynowo handlową z płyty warstwowej PUR 10cm. ok. 250-300m2. z dachem dwuspadowym .

Nie znam sie na tych technologiach choc jestem świezo po budowie domu, ale ten tema kontrukcji stalowych jest mi obcy.

Zdecydowany jestem bardziej na to rozwiazanie ze względu na niższy koszt i szybkosć i mam nadzieję bezproblemowosć realizacji.

Hala ma miec ok. 4mb. wysokosci natomiast częsć chciałbym wygospodarowac na salon sprzedaży , łazienke , kuchnię , kotłownię.

Na tej częsc nie potrzebuje wysokosci 4mb. chociażby ze względu na większą kubaturę do ogrzania.

Jak to rozwiazać.? Ściany działowe z płyty załóżmy 8cm. i na to drugi dach z płyty dachowej w srodku? tak aby była wysokosć 2,70mb.?

Mam dosyć wąską działke i jeszcze ograniczają mnie trochę warunki zabudowy więc tą czesć handlową musze mocno przemyśleć jak ma miec układ.

Widziałem takie realizacje gdzies ze z przodu częsć handlowa poprostu niższa a z tyłu hala wyższa ale u mnie to raczej nie przejdzie i którys z producentów mi to odradzał też że to podraża cała konstrukcję.

Czy w takich halach można zrobić w środku np. 2 kondygnacje na tą częsc hanlową? (oczywiscie powiększając cała halę?

To pierwsze pytania które przychodzą mi do głowy a jest ich 100 tysiecy.

:D

10cm na magazyn ok ale na biuro to słabe ocieplenie. Kolejna sprawa to wygląd częścią z ekspozycją - hala to hala i zawsze bedzie tak wyglądać. Częstym polączeniem jest część ekspozycyjna, biurowa - powiedzmy tradycyjna lub żelbetowa a z tylu taki budynek połączony przytuloną do niego halą. Mówisz ekspozycja, kibelek a , jakieś biuro, a szatnia dla pracowników, i inne pomieszczenia? W przypadku zakładów projektowanie zaczyna sie od tak zwanej technologii.

Powiedzmy że na wyglądzie tak bardzo mi nie zależy. Kwestia ładnej witryny od strony handlowej i będzie ok. Teraz mam zwykły mały pawilonik z płyty i nie jest źle.

Czy na jakieś z powyższych pan na ktoś odpowiedz? Jak wygląda takie połączenie magazynu i salonu? Albo ktoś ma i podpowie jak to rozwiązał?

Lepiej jest wybudować całą halę w jednej bryle i wewnątrz umieścić część socjalną.

4 m wysokości to nie jest dużo.

W zależności od "elegancji" salonu wystawienniczego" można zrobić sufit podwieszany a powyżej instalacje wentylacyjne i klimatyzacyjne.

Dziękuję za rzeczowa odpowiedz. Nie lepiej i taniej i ciepłej nad tą część handlowa dać po prostu płytę dachową bez konstrukcji dachowej żadnej.? Rozpiętość max 7mb. Wiem że dużo jak na płytę ale przecież to dach pod dachem. Żadnych obciążeń

Trzeba konkretne płyty sprawdzić, ale 7m rozpiętości to raczej nie przeskoczysz. Sufity podwieszane też możesz ocieplić ;) Rozwiązań jest sporo.

• 2 months później...

Witam ponownie. Klaruje mi się powoli jakie wymiary będzi miał budynek.

Otóż wysokosć zwiekszam do 6mb. Dziś mi jest nie potrzebne tyle ale za kilka lat kto wie?

Tym bardzie ze już nie są to jakies kosmiczne dopłaty.

Cały czas modze co tu wymyślić z ta czescia handlowo-socjalną. Z czego scianki działowe i sufit.

A moze tą czesć socjalna poprostu wymurować schowana w bryle budynku.

Sciany zewnętrzne oczywiscie obic jak całosc płytą?

Bardzo "podrażam" cały koszt?

Tej czesci bedzie ok. 70m2. tak sobie mysle ze jak bym to wymurował i zrobił strop. to przy hali 6mb wysokosci robi mi się tam magazynku 70m2 na pierdoły.

Ktoś mi tą antresole podpowiedział i tak mi siedzi w głowie ze rzeczywiscie jest to czesc do zagospodarowania na jakieś lzejsze nawet towary.

Robiąc sciany z płyty i dach chyba nie byłoby szans? Ale moze się mylę.

Ta czesc handlowo socjalna bedzie miała 12x6m.

Cała hala 12x23m.

• 5 years później...