Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiatrak

zina

Recommended Posts

Nie istnieje, jak tu, na forum wyczytałem żaden aspekt budowania czy mieszkania, który byłby odpowiednio tani, a jednak wszyscy budują, wykańczają (lub są wykańczani) i mieszkają.

Z wiatrakiem jest tak samo!

Jeżeli mamy możliwość postawienia go sami. Jeżeli potrzebne komponenty możemy zdobyć taniej (upłynnienia nadzapasów itp) to naprawdę się da.

Jeżeli naszym wkładem jest tylko idea, a plan i projekt - firma, kompletacja i wykonanie - inna firma - to nie.

Pozdrawiam Adam M.

Adam niestety zgadzam się z tobą. Opłacalne to będzie wyłącznie przy własnym wykonaniu. Oczywiście nie będzie to wiatrak profesjonalnie i ładnie wyglądający ale może działać... Niestety ja na sprawach technicznych się tak dokładnie nie znam, dlatego szukam rady...

Dla zainteresowanych-w piśmie AGRO ENERGETYKA ponownie był artykuł na temat wiatrakz z prądnicą z Komela.

Może w końcu znajdzie się ktoś kto taki wiatrak postawił?

zina

W ramach tego postu podawałem link do strony, gdzie są rysunki zwymiarowane i opisane. Sugeruję rozważenie TB6. To musi działać. Gdybym miał gdzie, to już bym to postawił. Obliczane było dla tych, co nie mają pieniędzy. Daleko do wszelkich zakładów przemysłowych i magazynów części. W byłym ZSRR są takie tereny. Mądrzy ludzie to liczyli. Każdy ślusarz potrafi wykonać w/g rysunku. A za ile? - do negocjacji. Potrzeba tylko trochę blachy i grubej bednarki. Do czego przypiąć kręcący się wałek, to inna sprawa, ale też nie problem, a już na pewno nie wydatek. Na byle szrocie ze starego dźwigu można dostać prądnicę ok 20KW/220V.

Pozdrawiam Adam M.