Nix 15.09.2018 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 (edytowane) Mam nieużywaną( przez 7 lat) instalację -samo c.o. Rurki miedziane, grzejniki stalowe panelowe, instalacja ze starym kotłem z komorą zamkniętą (turbo), kociołjest cały czas wisiał zainstalowany, ale nie działał tyle czasu.Nie wiem czy jest napełniona do końca, czy też nie, manometr na kotle wskazuje zero, ale jak odkręcę spust wody, to jest woda, tylko nie wiadomoile, sam kocioł jest zamontowany w piwnicy, a grzejniki wszystkie na I piętrze. Jak to doprowadzić do ładu przed podłączeniem nowego kotła kondensacyjnego ? Czy wystarczy kilka razy przepłukaćzwykłą wodą, czy też za drugim, trzecim razem dodawać jakiś preparat ? Jeśli okazałoby się, że instalacja nie jest do końca napełniona, to przeztyle lat w grzejnikach mogła się zgromadzić rdza, czy jakiś inny syf ? Instalacji chyba nic się nie stało, w sensie zamarzania, bo dom jest ocieplony, a wszystkie rurki prowadzone w tynku od wewnątrz pomieszczeń ? Instalator mówi, że "przepłukać kilka razy" ale wolę zapytać znawców tematu, bo nowe kotły delikatne są... Edytowane 15 Września 2018 przez Nix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 16.09.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Płukaj Sentinelem X400 albo Fernoxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 16.09.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Jak stała z wodą to mróz zrobił swoje. Jak pusta to korodowała na maxa. Chemia może wypłukać dziury . Zalej woda i zamontuj filtr z magnesem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nix 16.09.2018 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 To teraz mając zamontowany jeszcze stary kocioł, może puścić samą pompkę non stop na tydzień -dwa, żeby wypłukiwała układ, i codzień, dwa np. zmieniać wodę w instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts