Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płukanie długo nieużywanej instralacji - pod montaż nowego kotła

Nix

Recommended Posts

Mam nieużywaną( przez 7 lat) instalację -samo c.o. Rurki miedziane, grzejniki stalowe panelowe, instalacja ze starym kotłem z komorą zamkniętą (turbo), kocioł

jest cały czas wisiał zainstalowany, ale nie działał tyle czasu.

Nie wiem czy jest napełniona do końca, czy też nie, manometr na kotle wskazuje zero, ale jak odkręcę spust wody, to jest woda, tylko nie wiadomo

ile, sam kocioł jest zamontowany w piwnicy, a grzejniki wszystkie na I piętrze.

Jak to doprowadzić do ładu przed podłączeniem nowego kotła kondensacyjnego ? Czy wystarczy kilka razy przepłukać

zwykłą wodą, czy też za drugim, trzecim razem dodawać jakiś preparat ? Jeśli okazałoby się, że instalacja nie jest do końca napełniona, to przez

tyle lat w grzejnikach mogła się zgromadzić rdza, czy jakiś inny syf ? Instalacji chyba nic się nie stało, w sensie zamarzania, bo dom jest ocieplony, a wszystkie rurki prowadzone w tynku od wewnątrz pomieszczeń ? Instalator mówi, że "przepłukać kilka razy" ale wolę zapytać znawców tematu, bo nowe kotły delikatne są...

Edytowane przez Nix