Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kolor ?cian do szarych mebli?

eranet

Recommended Posts

Ja mam 2 propozycje:

1.jeżeli chcesz uzyskać wnętrze modne i nowoczesne - kolor wrzosowy złamany fioletem, ale wtedy koniecznie jakieś nawiązanie do tej barwy w paru drobiazgach

2.tak jak powyżej, ale bardziej surowo - dodatki w kolorze pieprz z solą - lniana roleta w tym kolorze, jakiś prosty wazonik z granitu w tym kolorze

zegar w kamiennej ramce,stalowe dodatki z elementami czarnego, czarno - białe fotografie w antyramach

3.

pięknie wygląda szarość w połączeniu z piaskowym - i to by mi się najbardziej podobało, tylko wtedy dodatki w postaci np. bezbarwnego wazonu wypełnionego pięknym piaseczkiem, przesypanym ciemniejszymi warstewkami,jakas kompozycja w postaci kamyków z ciekawym użyleniem na płaskiej paterze z ceramiki w kolorze piaskowym - najlepiej, by była to ceramika o spękanym szkliwie - tzw. cracle

W oknie wtedy roleta baweniana w naturalnym kolorze, ale takim surowym -piaskowym

Ścianę pokryła bym wtedy matową farbą w piaskowym kolorze, naklepiej drobną strukturką

szarości i piasek to połączenie bardzo eleganckie i naturalne,dlatego trzymała bym się konsekwentnie w doborze dodatków - by nie były absolutnie z plastiku, tylko kamienia, jasnego drewna (osika,klon,brzoza,jesion - biel)

Na podłodze świetnie wyglądał by dywanik z wełny o strukturze pętelek, ale wełny z dodatkiem naturalnych zanieczyszczeń - szarawo - beżowych włókien.

Jeśli chcesz zmieniac barwę sufitu- dobry pomysł - wtedy biel z kroplą piaskowego

Ponieważ rozmawianie o kolorach może być czasami jak rozmowa w dwóch różnych językach zapodaję Ci zdjęcia, na których są kolory z zaproponowanych przeze mnie rozwiązań.

Na jednym są kolory piaskowe - tutaj na podłodze i blatach z ciemnym brązem, ale zapewniam, ze ze szarym będzie to taka dyskretna elegancja

Na drugim kolor pieprz i sól, a raczej czarny z białym użyleniem - piękne, prawda?

http://www.siematic.de/uploads/media/DP010411.jpg

http://www.siematic.de/uploads/media/DPH7550503.jpg

odradzam jednak wrzosowy i inne kolory.Owszem, pasują, ale będzie dość pretensjonalnie.

Aha - przy "moim"zestawieniu dużo dodatków ze szlachetnej stali i ceramika jak napisałam powyżej.Zwróć też proszę uwagę na podłogę w kuchni pierwszej - o taki jasny odcień drewna mi właśnie chodziło.Nie musi być podłoga, ale np. drewniane misy,rama zegara naściennego,ramki czarno - białych fotografii (lub fotografii w wersji sepia),podkładki pod talerze,pojemniczki na sól i pieprz,deska do krojenia,drewniana roleta na okno lub mata drewniana, jak poniżej:

http://www.anwis.pl/aranzacje/Mata-Drewniana-nowa.jpg

albo taki panel - bardzo ciekawy element 300cmx60cm za jedyne 40 zł:

http://www.ikea.pl/PIAimages/38025_PE129984_S4.jpg

Pozdrawiam i powodzenia w aranżowaniu.Jak byś miał pytanko, to do mnie jak w dym :wink:

Wszechwiedzące dziewczyny ( wszyscy wiemy o kogo chodzi) poradźcie.

Remontuję 50 - letni dom .Utworzyłam pomieszczenie w kształcie prostokąta 9,7 mx4,0 ma to być salon połączony z kuchnią .Stolarka kolor teak, całość łącznie z przedpokojem będzie wyłożona terrakotą "Azulev"

kolor brązowawo beżowawy - starzony . Kuchnię będę budowała z kafelek , na kafle piecowe mnie nie stać . Doradźcie kolor kafelek kuchennych. Zaznaczam ,że lubię żywe kolory ale nie chcę przesadzić, dodam ,że całość pomieszczenia jest zorientowana na stronę południowa z dużymi drzwiami balkonowymi na taras .

Pozdrawiam

• 2 months później...