Claudynka 16.09.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 HejElektryk proponuje rozłożyć instalacje elektryczna po ścianach i na to tynk.Zastanawiam się czy ta opcja jest lepsza od umieszczenia kabli pod styropianem i pod wylewką (w peszlach).Jest to nowy domek z ogrzewaniem podłogowym (o ile to ma znaczenie)Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K-DOM_Instalacje 16.09.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Obie opcje są praktykowane, często wychodzi też opcja mieszana bo gdzieś trzeba ominąć komin czy inną przeszkodę. Jeśli instalacja będzie dobrze wykonana to oba przypadki nie powinny sprawiać kłopotów. Przyszłościowo to zawsze łatwiej będzie wymienić, naprawić przewód ułożony w tynku niż pod warstwą wylewki, styropianu, kafelek czy paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 16.09.2018 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 dziekuje za odpowiedźna budowie było kilku instalatorów i większość proponowało w wylewce. Mnie sie wydaję że to jest dla nich łatwiejsza praca. Było też kilku własnie z opcja rozłożenia kabli podtynkowo i mimo to, że więcej pracy tak mi sie wydaję, to cena w tym przypadku niższa za całość.Tak na moje myślenie kable po ścianach lepsze chłodzenie lecz większa podatnosc na ewentualne uszkodzenie, no i dochodzą puszki (chyba). W wylewce ta opcja sie minimalizuje lecz faktycznie z wymiana kabla to problem choć jak gwarantował jeden z elektryków "peszlem sie nowy przeciągnie"Sama nie wiem co lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.09.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 W tynkach musisz dać grubiej tynku żeby zakryć kable, (można bruzdować ale bruzdowanie wychodzi drożej i więcej roboty), puszki są tylko tam gdzie gniazda i wyłączniki (głębokie mieszczące kable) więc inne nie są potrzebne. Jak dasz w wylewce to i tak trzeba praktycznie każdą ścianę nadrabiać tynkiem bo gniazdo czy wyłącznik muszą iść po ścianie, a oświetlenie jeszcze wyżej, więc nie widzę sensu pakowania się w wylewkę. Poza tym i tak będziesz miała w wylewce sporo, bo hydraulika, ogrzewanie, kanaliza. Myślę że to już sporo żeby jeszcze pchać tam peszle i kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 16.09.2018 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 dziękujęa jest sens tynkowac w łazience (poza sufitem)? Czy - bruzdowanie -chowanie kabla i na to płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 16.09.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 dziękuję a jest sens tynkowac w łazience (poza sufitem)? Czy - bruzdowanie -chowanie kabla i na to płytki? Tynkuj łazienki bo potem nikt nie będzie chciał układać kafli na gołych ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.09.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Łazienki oczywiście kładziemy szpryc, warstwę właściwą tynku, ale bez zacierki, bez szpachli, gładzi itd, ma się rozumieć na ścianach, bo na suficie to normalny tynk, gładź albo co tam kto ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.09.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 dziękuję a jest sens tynkowac w łazience (poza sufitem)? Czy - bruzdowanie -chowanie kabla i na to płytki? Odpowiedź znajduje się w PN-HD 60364-7-701 i fragment mówiący o ochronie oprzewodowania ze względu na wpływy zewnętrzne. Polecam p. 701.512.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 17.09.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Ja u siebie kładłem na ściany - pod tynk, bez bruzdowania. I ani tego nie widać, ani tynkarze nie marudzili, ani jakoś*szczególnie grubo tynku nie szło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts