Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna po ścianch

Recommended Posts

Obie opcje są praktykowane, często wychodzi też opcja mieszana bo gdzieś trzeba ominąć komin czy inną przeszkodę. Jeśli instalacja będzie dobrze wykonana to oba przypadki nie powinny sprawiać kłopotów. Przyszłościowo to zawsze łatwiej będzie wymienić, naprawić przewód ułożony w tynku niż pod warstwą wylewki, styropianu, kafelek czy paneli.

dziekuje za odpowiedź

na budowie było kilku instalatorów i większość proponowało w wylewce. Mnie sie wydaję że to jest dla nich łatwiejsza praca. Było też kilku własnie z opcja rozłożenia kabli podtynkowo i mimo to, że więcej pracy tak mi sie wydaję, to cena w tym przypadku niższa za całość.

Tak na moje myślenie kable po ścianach lepsze chłodzenie lecz większa podatnosc na ewentualne uszkodzenie, no i dochodzą puszki (chyba). W wylewce ta opcja sie minimalizuje lecz faktycznie z wymiana kabla to problem choć jak gwarantował jeden z elektryków "peszlem sie nowy przeciągnie"

Sama nie wiem co lepsze

W tynkach musisz dać grubiej tynku żeby zakryć kable, (można bruzdować ale bruzdowanie wychodzi drożej i więcej roboty), puszki są tylko tam gdzie gniazda i wyłączniki (głębokie mieszczące kable) więc inne nie są potrzebne. Jak dasz w wylewce to i tak trzeba praktycznie każdą ścianę nadrabiać tynkiem bo gniazdo czy wyłącznik muszą iść po ścianie, a oświetlenie jeszcze wyżej, więc nie widzę sensu pakowania się w wylewkę. Poza tym i tak będziesz miała w wylewce sporo, bo hydraulika, ogrzewanie, kanaliza. Myślę że to już sporo żeby jeszcze pchać tam peszle i kable.