pawelwor 16.09.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Witam, Gmina zasponsoruje u mnie kolektory słoneczne (próżniowe) przy niedużej wpłacie własnej. Problem mam z wyborem miejsca dla nich z uwagi na położenie domu. Na rysunku z załącznika narysowałem umiejscowienie domu względem stron świata, dach odpada bo jeszcze jest eternit. Zostają dwa miejsca zaznaczone zielonym kolorem. To z południowego zachodu miejsce jest tuż poniżej dachu. Z południowego wschodu może być wyżej, mniej więcej na środku domu (z uwzględnieniem komina, żeby się w niego nie wwiercać). Które z tych miejsc będzie najbardziej optymalne, aby wydajność kolektorów była jak największa? Największe zapotrzebowanie na wodę jest oczywiście w godzinach późno popołudniowych i wieczornych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.09.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Ustaw na ścianie gdzie masz zaznaczony kąt. Słońce będzie grzało od samego rana do około 16:00 gorącej wody na pewno Ci nie zabraknie, ja mam ustawione kolektory na kąt 220* i działają rewelacyjnie. Na chwilę obecną woda ma 76*C przy włączonym ogrzewaniu budynku gospodarczego (bo gdzieś muszę "spuścić" nadmiar gorącej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts