Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

terakota w przedpokoju ....

Recommended Posts

witam mam pytanie ...moze ktos z was podpowie mi ;-) chcialbym "polozyc' terakote w przedpokoju ...sieni czy jak to zwal ...a pytanko jest takie czy dawac wokol cokolik z kafelek czy tez nie ? taki powiedzmy na 8 - 10 cm niby dobra rzecz ...szczegolnie przy myciu podlogi ...zawsze to sciana nie ochlapie sie czy nie ubrudzi ...moze ktos z was forumowicze .robil juz cos takiego .....zapraszam do wymiany pogladow ..zarowno za jak i przeciw ...pozdrawiam ..;-)

a co myślicie o listwach drewnianych zamiast cokolika?

U mnie kafelki będą w domu prawie wszędzie i jakoś nie mam przekonania do cokolika w salonie - ze względów estetycznych. Właściwie to już byłam zdecydowana na te listwy.... ale te Wasze kategoryczne wypowiedzi dały mi do myślenia....

Pozdrawiam,

gaga2

ja mam płytki w przedpokoju - takim dość sporym, a ponieważ mam piękne sosnowe drzwi z opaskami z sosenki, to i listwy przypodłogowe mam sosnowe - stolarz zrobił listwy, polakierował i położył (miał mnóstwo przycinania - 5 drzwi) za 150 zł.Sprawdza się świetnie.Listwy muszą byc.

ja mam płytki w przedpokoju - takim dość sporym, a ponieważ mam piękne sosnowe drzwi z opaskami z sosenki, to i listwy przypodłogowe mam sosnowe - stolarz zrobił listwy, polakierował i położył (miał mnóstwo przycinania - 5 drzwi) za 150 zł.Sprawdza się świetnie.Listwy muszą byc.

Bardzo fajny pomysł mimilapin :D

Listwy mam w całym domu, tam, gdzie panele, to oczywiście "panelowe", ale tam, gdzie są płytki, to albo przycinane i zakończone na górze plastikową zaokrąglona listewką w odpowiednim kolorze (żeby nie było czerepu płytki widać), albo "od kompletu", kupione specjalne płytki cokołowe. Musi być cokól, żeby się ściana nie brudziła, a poza tym, jakby to wyglądało bez? Fugę trzeba by dać między ścianę a podłogę, czy co?

w jednym mieszkaniu mialam listwę taka szersza z wzorem troche odstawal od sciany, ladnie wygladalo przy podlodze dębowej ale niepraktyczne przy sprzataniu(maz uwazal ze nalezy cos takiego zalozyc) on niewidział ze jak sie umyje podłogi to nalezy jeszcze pózniej zetrzec kurz , a jak sie tego niezrobilo wygladalo ochydnie :evil: wiec bylo 2 rzy tyle roboty najpierw mop, potem sciera i do przodu :o

teraz mam listwę przypodłogowa bukowa (b.Ladna)ciensza, wyprofilowana, jak sprzatam mopem myje podłoge, sciany sa czyste a przy oakzji myję te listwy i jest ok :D

coś podobnego zaloże i w domku, bo 2 razy latac aby posprzatac podłoge to mi sie nieusmiecha :p