donkacper 05.11.2018 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Muszę wyjaśnić dlaczego dostałem w ofercie jakieś stare modele ale ten Buderus strasznie zachwalany przez jedną z renomowanych firm w Łodzi. Wizualnie wygląda dobrze ale tych szczegółowych parametrów nie mogę przeanalizować. O co chodzi z tym glikolem? Czy jeśli jest w cenie poniższego Zubadana to raczej odpuscic? Nowa oferta: Mitsubishi Zubadan 11,2 kw Jednostka zewnętrzna PUHZ-SHW112YAA Jednostka wewnętrzna EHSC-YM9EC Zbiornik cwu 300L Podobno najnowszy model, cena 35k Ewentualnie proszę o ofertę ale niestety COP nie wyliczone; Dom 190m2 użytkowej do ogrzania Podłogówka cały dom Podłoga 20cm Sciany 20cm Dach 30 Rekuperacja 35k za samą pompę czy całość? netto czy brutto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.11.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 U mnie duża powierzchnia podłogówki (u ciebie pewnie też) i dodatkowo nieprzepisowe dla PC (bo > 60m) długości obwodow i efekt jest taki, że przepływ mam poniżej nominalnego (sama pompka obiegowa wbudowana). W efekcie pewnie żeby wyciągnąć pełną moc z pompy temperatura zasilania musi być nieco wyższa, przez co pewnie ucierpi nieco COP (na razie takiej potrzeby nie było bo ciepło na zewnątrz). Także upewnij się czy opór twojej instalacji nie jest za duży dla pompki obiegowej w pompie ciepła. Też mam obawy o minimalny przepływ. Tyle że nie spotkałem się ze stwierdzeniem że 60 m pętli to za dużo... kiedy ja budowałem obowiązywała zasada że pętla ma mieć max 100 m - u mnie mam kilka o długości ok.70 m a większość nie przekracza 50. Rotametry na minimalnych obrotach pompy obiegowej nie pokazują żadnego wyraźnego przepływu, na max obrotach te na krótszych pętlach pokazują 6 l. Temperatury w pomieszczeniach mam wyregulowane na stałe przez dławienie przepływów, z kotłem na ekogroszek wszystko działa pięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 05.11.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 A propos hałasu Daikin ERGA08DVA ma moc akustyczną 62 dBA a ciśnienie 50dBA. Panasonic WH-UD09HE5-1 ma moc akustyczną 69 dBA a ciśnienia nie mogę znaleźć - ma ktoś jakieś dokładniejsze specyfikacje? Czy taka różnica głośności decybeli będzie odczuwalną realnie różnicą? Ten Daikin będzie wyraźnie cichszy czy niezauważalnie? Witam, Nawiązując do tematu poziomu hałasu generowanego przez pracę pompy ciepła, powietrzne pompy ciepła marki Buderus cechują się cichą pracą, która zapewnia komfort użytkowania zarówno w dzień, jak i w nocy. W przypadku pomp ciepła Logatherm WPL AR marki Buderus, poziom ciśnienia akustycznego jest niższy o 40 dB(A) mierzony z odległości 1m. Pompa w trybie nocnym automatycznie zmniejsza prędkość obrotową wentylatora, zmniejszając poziom ciśnienia akustycznego o 3 dB(A). Przy dalszej odległości od urządzenia poziom ciśnienia akustycznego maleje, więc warto tak zamontować jednostkę zewnętrzną, aby nie była w bliskiej odległości od okien oraz od sąsiadów. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.11.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Skomplikowane te wyliczenia. Chyba będę się trzymał wyliczen @Kaszpira. Wątpię, że na Panasonicu spaliłby 650zł zamiast 900 na LG. Ale co do wycen. Dostałem wycenę od lokalnego sprzedawcy na zakup LGka 9kW wraz ze zbiornikiem CWU 300l Webera (wężownica 3,4m2) oraz montażem freonowym pompy. Nie zajmują się hydrauliką. Ile może wynieśc materiał i podłączenie hydrauliczne takiej pompy do 100% podłogówki? Pytam, bo cena za powyższe jest ok 30% niższa od ofert typu: pompa, montaż, zbiornik i materiał kotłowni (czego nie ma w mojej taniej ofercie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteklwc 05.11.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 35k za samą pompę czy całość? netto czy brutto? Całość z montażem brutto Czyli reasumując lepszym wyborem będzie najnowszy Zubadan czy Buderus? Cena podobna Czy tym Buderusem jest coś nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 05.11.2018 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Całość z montażem brutto Czyli reasumując lepszym wyborem będzie najnowszy Zubadan czy Buderus? Cena podobna Czy tym Buderusem jest coś nie tak? Odnośnie Zubadana puściłem Ci wiadomość na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteklwc 05.11.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Ten Zubadan to rzeczywiście najnowszy model. ...YAA oznacza 3 fazy z jednym wentylatorem - podobno bardziej cicha od poprzednika. Sprawdź w ofercie zbiornik CWU ja dałem się nabrać "fachowcowi", że mój płaszczowy będzie OK (bo niby płaszczowy więc "lepsza" wymiana ciepła). Efekt jest taki, że będę wymieniał na 300L z wężownicą 3,8m2. Taki jest dobry, ten plaszczowy... Nie ma w twojej ofercie bufora/sprzęgła. U mnie tez nie było i... błąd. U mnie duża powierzchnia podłogówki (u ciebie pewnie też) i dodatkowo nieprzepisowe dla PC (bo > 60m) długości obwodow i efekt jest taki, że przepływ mam poniżej nominalnego (sama pompka obiegowa wbudowana). W efekcie pewnie żeby wyciągnąć pełną moc z pompy temperatura zasilania musi być nieco wyższa, przez co pewnie ucierpi nieco COP (na razie takiej potrzeby nie było bo ciepło na zewnątrz). Także upewnij się czy opór twojej instalacji nie jest za duży dla pompki obiegowej w pompie ciepła. Dzięki za uwagi. Widzę w stopce , że metraż i materiały podobnie jak u mnie. Miałeś już za sobą sezon grzewczy, jak koszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 08.11.2018 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 T_CAPy mają takie wyraźnie wyższe COPy od "zwykłego" Panasa (np. ADC/SDC 9kW).Ma ktoś zwykły czy wszyscy tu na forum te t-capy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.11.2018 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Ja ponad rok temu szukałem pompy 9KW. Do wyboru miałem LG , Samsung , Panasonic i Altherma. Wybrałem LG bo według podanych danych miała najlepsze parametry a dodatkowym "plusem" było cena niższa o 2000 zł niż Panasonic (zwykły). Porównując parametry to wszystkie te pompy i tak miały zbliżone COP , więc tak naprawdę sądzę że kupiec powinien skupić się bardziej na cenie zakupu , warunkach serwisowania , dostępności części oraz najważniejsze aby znaleźć godnego zaufania lokalnego instalatora. bold mój. Otóż to ja ostatecznie wybrałem pompę, którą z całej puli pomp oferowanych umiejscowilem na drugim miejscu (aspekty techniczne i finansowe), ale instalator budził największe nadzieje na dobrą współpracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heybaca 30.09.2019 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 bold mój. Otóż to ja ostatecznie wybrałem pompę, którą z całej puli pomp oferowanych umiejscowilem na drugim miejscu (aspekty techniczne i finansowe), ale instalator budził największe nadzieje na dobrą współpracę. Co to za pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 04.10.2019 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 WitamNie jestem pewien czy w dobrym wątku, ale bardziej właściwego nie znalazłem.Czy budynek 27m x 10m x 3.5m da się zrobić na podłogówce ? i podpiąć do tego PC/PW ?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 05.10.2019 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Co to za pompa? Panasonic ADC 9kW. Ale jak pisałem patrzyłem przez pryzmat, ze jedna firma miała mi robić wod-kan, podłogówkę, went. mechaniczną i pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seler2 07.10.2019 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Witam, Chciałbym do istniejącego bufora ciepła 2m3, podłączyć niedużą pompę ciepła powietrzną do podgrzewania cwu w okresach ciepłych i do utrzymywania podłogówki gdy palacza nie ma w domu w przyszłości do działania na fv. Szukam urządzenia prostego, bez żadnego prawie sterowania, ot włącz wyłącz na termostacie, moc 4-6kW prosta w montażu i umożliwiające pracę z wężownicą w buforze. Czy ktoś przerabiał taki temat i może coś zaproponować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.10.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Jeżeli do sporadycznego działania, to nie lepiej po prostu grzałkę dać do bufora? PC w porównaniu z ceną grzałki nie opłaci Ci się prawdopodobnie w żadnym realnym okresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heybaca 07.10.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Tak a propos Hitachi Yutaki S - ma ktoś zamontowaną i może coś o niej więcej powiedzieć? jak to się sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts