Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy p-w. Przyszły oferty i ...

giman

Recommended Posts

Muszę wyjaśnić dlaczego dostałem w ofercie jakieś stare modele ale ten Buderus strasznie zachwalany przez jedną z renomowanych firm w Łodzi. Wizualnie wygląda dobrze ale tych szczegółowych parametrów nie mogę przeanalizować. O co chodzi z tym glikolem? Czy jeśli jest w cenie poniższego Zubadana to raczej odpuscic?

Nowa oferta:

Mitsubishi Zubadan 11,2 kw

Jednostka zewnętrzna PUHZ-SHW112YAA

Jednostka wewnętrzna EHSC-YM9EC

Zbiornik cwu 300L

Podobno najnowszy model, cena 35k

Ewentualnie proszę o ofertę ale niestety COP nie wyliczone;

Dom 190m2 użytkowej do ogrzania

Podłogówka cały dom

Podłoga 20cm

Sciany 20cm

Dach 30

Rekuperacja

35k za samą pompę czy całość? netto czy brutto?

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie duża powierzchnia podłogówki (u ciebie pewnie też) i dodatkowo nieprzepisowe dla PC (bo > 60m) długości obwodow i efekt jest taki, że przepływ mam poniżej nominalnego (sama pompka obiegowa wbudowana). W efekcie pewnie żeby wyciągnąć pełną moc z pompy temperatura zasilania musi być nieco wyższa, przez co pewnie ucierpi nieco COP (na razie takiej potrzeby nie było bo ciepło na zewnątrz).

Także upewnij się czy opór twojej instalacji nie jest za duży dla pompki obiegowej w pompie ciepła.

Też mam obawy o minimalny przepływ. Tyle że nie spotkałem się ze stwierdzeniem że 60 m pętli to za dużo... kiedy ja budowałem obowiązywała zasada że pętla ma mieć max 100 m - u mnie mam kilka o długości ok.70 m a większość nie przekracza 50. Rotametry na minimalnych obrotach pompy obiegowej nie pokazują żadnego wyraźnego przepływu, na max obrotach te na krótszych pętlach pokazują 6 l. Temperatury w pomieszczeniach mam wyregulowane na stałe przez dławienie przepływów, z kotłem na ekogroszek wszystko działa pięknie...

A propos hałasu

Daikin ERGA08DVA ma moc akustyczną 62 dBA a ciśnienie 50dBA.

Panasonic WH-UD09HE5-1 ma moc akustyczną 69 dBA a ciśnienia nie mogę znaleźć - ma ktoś jakieś dokładniejsze specyfikacje?

Czy taka różnica głośności decybeli będzie odczuwalną realnie różnicą?

Ten Daikin będzie wyraźnie cichszy czy niezauważalnie?

Witam,

Nawiązując do tematu poziomu hałasu generowanego przez pracę pompy ciepła, powietrzne pompy ciepła marki Buderus cechują się cichą pracą, która zapewnia komfort użytkowania zarówno w dzień, jak i w nocy. W przypadku pomp ciepła Logatherm WPL AR marki Buderus, poziom ciśnienia akustycznego jest niższy o 40 dB(A) mierzony z odległości 1m. Pompa w trybie nocnym automatycznie zmniejsza prędkość obrotową wentylatora, zmniejszając poziom ciśnienia akustycznego o 3 dB(A). Przy dalszej odległości od urządzenia poziom ciśnienia akustycznego maleje, więc warto tak zamontować jednostkę zewnętrzną, aby nie była w bliskiej odległości od okien oraz od sąsiadów.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Skomplikowane te wyliczenia. :)

Chyba będę się trzymał wyliczen @Kaszpira. Wątpię, że na Panasonicu spaliłby 650zł zamiast 900 na LG. :p

Ale co do wycen.

Dostałem wycenę od lokalnego sprzedawcy na zakup LGka 9kW wraz ze zbiornikiem CWU 300l Webera (wężownica 3,4m2) oraz montażem freonowym pompy. Nie zajmują się hydrauliką.

Ile może wynieśc materiał i podłączenie hydrauliczne takiej pompy do 100% podłogówki?

Pytam, bo cena za powyższe jest ok 30% niższa od ofert typu: pompa, montaż, zbiornik i materiał kotłowni (czego nie ma w mojej taniej ofercie)

Ten Zubadan to rzeczywiście najnowszy model.

...YAA oznacza 3 fazy z jednym wentylatorem - podobno bardziej cicha od poprzednika.

Sprawdź w ofercie zbiornik CWU ja dałem się nabrać "fachowcowi", że mój płaszczowy będzie OK (bo niby płaszczowy więc "lepsza" wymiana ciepła). Efekt jest taki, że będę wymieniał na 300L z wężownicą 3,8m2. Taki jest dobry, ten plaszczowy...

Nie ma w twojej ofercie bufora/sprzęgła. U mnie tez nie było i... błąd. U mnie duża powierzchnia podłogówki (u ciebie pewnie też) i dodatkowo nieprzepisowe dla PC (bo > 60m) długości obwodow i efekt jest taki, że przepływ mam poniżej nominalnego (sama pompka obiegowa wbudowana). W efekcie pewnie żeby wyciągnąć pełną moc z pompy temperatura zasilania musi być nieco wyższa, przez co pewnie ucierpi nieco COP (na razie takiej potrzeby nie było bo ciepło na zewnątrz).

Także upewnij się czy opór twojej instalacji nie jest za duży dla pompki obiegowej w pompie ciepła.

Dzięki za uwagi.

Widzę w stopce , że metraż i materiały podobnie jak u mnie. Miałeś już za sobą sezon grzewczy, jak koszta?

Ja ponad rok temu szukałem pompy 9KW. Do wyboru miałem LG , Samsung , Panasonic i Altherma.

Wybrałem LG bo według podanych danych miała najlepsze parametry a dodatkowym "plusem" było cena niższa o 2000 zł niż Panasonic (zwykły).

Porównując parametry to wszystkie te pompy i tak miały zbliżone COP , więc tak naprawdę sądzę że kupiec powinien skupić się bardziej na cenie zakupu , warunkach serwisowania , dostępności części oraz najważniejsze aby znaleźć godnego zaufania lokalnego instalatora.

bold mój.

Otóż to ja ostatecznie wybrałem pompę, którą z całej puli pomp oferowanych umiejscowilem na drugim miejscu (aspekty techniczne i finansowe), ale instalator budził największe nadzieje na dobrą współpracę.

• 10 months później...

Witam,

Chciałbym do istniejącego bufora ciepła 2m3, podłączyć niedużą pompę ciepła powietrzną do podgrzewania cwu w okresach ciepłych i do utrzymywania podłogówki gdy palacza nie ma w domu ;) w przyszłości do działania na fv.

Szukam urządzenia prostego, bez żadnego prawie sterowania, ot włącz wyłącz na termostacie, moc 4-6kW prosta w montażu i umożliwiające pracę z wężownicą w buforze.

Czy ktoś przerabiał taki temat i może coś zaproponować?