karoka65 19.09.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Ponieważ tak mało wiem, to chętnie wysłucham przyczyny, dla której w wycenach, w rubryce MONTAŻ (nie nie wliczamy w to rurek itd bo za to osobna rubryka!) jest suma o której pisałem. Pytajnik pompa droga to i montaż musi kosztować, a jak Ty myślałeś że tanio będzie? A Ty nie kładź tych kafli z wyprzedaży z Casto po 15pln/m tylko te najdroższe to i będziesz więcej liczył, kafel droższy to i położenie musi kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.09.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 nie wymienię 3 okien żeby dostać 9 tys. dotacji do PC koszt wymiany okien wyjdzie mnie drożej Ty to dopiero masz fachowców zdzirusów 3 okna 9 tysi. Łupią lepiej jak Ci co montują pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.09.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 ale wnioski już są Gdzie je widziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 19.09.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Ty to dopiero masz fachowców zdzirusów 3 okna 9 tysi. Łupią lepiej jak Ci co montują pompy ok przesadziłem ale 3 okna z78x140 z U1.1 wyjdą mnie pewnie około 3500 + montaż więc powiedzmy 4500-5000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 19.09.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 (edytowane) Gdzie je widziałeś? na stronie wfosigw Edytowane 19 Września 2018 przez robos2234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.09.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Weź droższą pompę z droższym montażem to Ci więcej zostanie z dotacji, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.09.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 na stronie ministerstwa Eeee tam. Jak będą na stronie funduszu do pobrania z możliwością złożenia to już bliżej prawdy będzie a tak to wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 19.09.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 https://portal.wfosigw.katowice.pl/ tutaj są dostępne dla katowic trzeba się tylko zarejestrować i możńa składać zwracają 30% przy mocih zarobkach od kwoty 30 000 więc i tak nic nie da większa kwota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.09.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 u mnie wychodzi 51,2 kWh/(m2·rok) Te 51,2 to: Eu, Ek , Ep??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 19.09.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 9261 kWh/rokPowierzchnia ogrzewana budynku AH: 180 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 19.09.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Jedyna firma z sześciu do których wysyłałem, która olała moje dwa maile. a to mnie zaskoczyłeś, ja mam od nich, złego słowa nie powiem, wszystkim polecam no i te ceny co masz w wycenech to prawie tyle co ja zapłaciłem za odwierty, projekty, pc z kotłownia i podłogówki w całym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.09.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 https://portal.wfosigw.katowice.pl/ tutaj są dostępne dla katowic trzeba się tylko zarejestrować i możńa składać zwracają 30% przy mocih zarobkach od kwoty 30 000 więc i tak nic nie da większa kwota A rejestrowałeś się tam czy są dostępne wnioski, bo to co idzie doczytać to tylko wszędzie dostępne są te ulotki, na co, ile itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 19.09.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 mam wniosek fizycznie na kompie więc tak są dostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.09.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 9261 kWh/rok Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 180 m2 To Eu, tego nikt pod uwagę nie bedzie brał, to wyniki z ozc a nie z audytu. Owszem ozc jest podstawą do wykonania audytu, ale to Ep jest najwazniejsze oprocz przegród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 19.09.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 to nie wiem skąd wziąć to EP mam w projekcie system projektowany 76,15, system alternatywny 35,81 a z OZC nie wiem w której rubryce to znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.09.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 to nie wiem skąd wziąć to EP mam w projekcie system projektowany 76,15, system alternatywny 35,81 a z OZC nie wiem w której rubryce to znaleźć W ozc nie ma Ek ani Ep, ozc to nie charakterystyka energetyczna, to nie audyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.09.2018 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Już z półtora strony jest o "czystym powietrzu". Zostawmy to na temat dedykowany, dyskusja jest tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?349827-Dofinansowanie-program-priorytetowy-quot-Czyste-Powietrze-quot Będzie z pożytkiem dla wszystkich - tu podyskutujemy o pompach (chętnie bym wrócił do moich pytań z pierwszych postów, ale się nie łudzę ), a forumowicze szukający informacji o dotacjach trafiają do tamtego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.09.2018 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 a to mnie zaskoczyłeś, ja mam od nich, złego słowa nie powiem, wszystkim polecam no i te ceny co masz w wycenech to prawie tyle co ja zapłaciłem za odwierty, projekty, pc z kotłownia i podłogówki w całym domu Też o nich słyszałem dużo dobrego dlatego wysłałem jako do jedynej firmy spoza dolnośląskiego. Jak są zarobieni to nie oczekuję, że mi przygotują ofertę, ale profesjonalna firma wysłałaby odpowiedź chociażby na odwal się w stylu "tak daleko nie jeździmy" czy cokolwiek. Więc ja oceniam firmę słabo. Średnia moich wycen to ze 31 tys. PLN. Nawet jeżeli są wykręcone to coś nie mogę uwierzyć, że masz gruntówkę z odwiertami i ze 150m2 podłogówki za 30 tys. zł. Chyba, ze coś sam robiłeś "ze szwagrem" czy inne takie. Dobra twoja ja możliwości nie mam takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.09.2018 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jak dla mnie ceny bardzo wysokie ... Do domu 150m2 spokojnie można dać zwykłą pompę ciepła LG 9KW czy też Samsunga czy też podstawową Panasonica. Ja rok temu za LG 9KW , ze zbiornikiem 300L , wszystko na rurach stalowych i na dobrych elementach płaciłem niecałe 20tys. Myślę że warto szukać ... Kilka miesięcy temu szukałem klimy z montażem. Lokalne firmy za klimę Gree 3,2KW z montażem wolały niecałe 4000zł brutto. Znalazłem firmę oddaloną ode mnie o 100km , która montuje w całym moim województwie i jest "mobilna" i okazało się że ta klima + montaż to 2500zł brutto.Z tego co rozmawiałem to układają sobie tak zlecenia aby dziennie montować 2-3 klimy i zapewne stąd atrakcyjna cena ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.09.2018 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jak dla mnie ceny bardzo wysokie ... Do domu 150m2 spokojnie można dać zwykłą pompę ciepła LG 9KW czy też Samsunga czy też podstawową Panasonica. Ja rok temu za LG 9KW , ze zbiornikiem 300L , wszystko na rurach stalowych i na dobrych elementach płaciłem niecałe 20tys. Myślę że warto szukać ... Może i bardzo wysokie, ale to wyceny z 5 rożnych firm (czekam jeszcze na 2-3 odpowiedzi), ale nie wydaje mi się, żeby odbiegały od tych co już mam. Wychodzi, że źle szukam, albo zbyt zachowawcze podejście (czyli musi być firma , która to robi od lat, ma serwis, itd. Boję się wydać tyle kasy na Zenka z allegro). Chyba, że da się znaleźć niższe ceny przy moich założeniach co do wykonawcy. Dom masz niewielki i mega solidnie ocieplony. Jak sprawuje się ta LG 9kW? Nie jest za duża? A tak swoją drogą, które powietrzne są względnie ciche? W sumie nie znam nikogo z powietrzną, wyobrażenie głośności mam tylko w odniesieniu do klimatyzatorów (mijanych sklepowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts