Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy p-w. Przyszły oferty i ...

giman

Recommended Posts

Ponieważ tak mało wiem, to chętnie wysłucham przyczyny, dla której w wycenach, w rubryce MONTAŻ (nie nie wliczamy w to rurek itd bo za to osobna rubryka!) jest suma o której pisałem.

Pytajnik pompa droga to i montaż musi kosztować, a jak Ty myślałeś że tanio będzie? :)

A Ty nie kładź tych kafli z wyprzedaży z Casto po 15pln/m tylko te najdroższe to i będziesz więcej liczył, kafel droższy to i położenie musi kosztować :)

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

https://portal.wfosigw.katowice.pl/

tutaj są dostępne dla katowic trzeba się tylko zarejestrować i możńa składać

zwracają 30% przy mocih zarobkach od kwoty 30 000 więc i tak nic nie da większa kwota :)

A rejestrowałeś się tam czy są dostępne wnioski, bo to co idzie doczytać to tylko wszędzie dostępne są te ulotki, na co, ile itp?

Już z półtora strony jest o "czystym powietrzu".

Zostawmy to na temat dedykowany, dyskusja jest tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?349827-Dofinansowanie-program-priorytetowy-quot-Czyste-Powietrze-quot

Będzie z pożytkiem dla wszystkich - tu podyskutujemy o pompach (chętnie bym wrócił do moich pytań z pierwszych postów, ale się nie łudzę :) ), a forumowicze szukający informacji o dotacjach trafiają do tamtego tematu.

a to mnie zaskoczyłeś, ja mam od nich, złego słowa nie powiem, wszystkim polecam

no i te ceny co masz w wycenech to prawie tyle co ja zapłaciłem za odwierty, projekty, pc z kotłownia i podłogówki w całym domu :p

Też o nich słyszałem dużo dobrego dlatego wysłałem jako do jedynej firmy spoza dolnośląskiego. Jak są zarobieni to nie oczekuję, że mi przygotują ofertę, ale profesjonalna firma wysłałaby odpowiedź chociażby na odwal się w stylu "tak daleko nie jeździmy" czy cokolwiek. Więc ja oceniam firmę słabo.

Średnia moich wycen to ze 31 tys. PLN. Nawet jeżeli są wykręcone to coś nie mogę uwierzyć, że masz gruntówkę z odwiertami i ze 150m2 podłogówki za 30 tys. zł. Chyba, ze coś sam robiłeś "ze szwagrem" czy inne takie. Dobra twoja :) ja możliwości nie mam takich.

Jak dla mnie ceny bardzo wysokie ...

Do domu 150m2 spokojnie można dać zwykłą pompę ciepła LG 9KW czy też Samsunga czy też podstawową Panasonica.

Ja rok temu za LG 9KW , ze zbiornikiem 300L , wszystko na rurach stalowych i na dobrych elementach płaciłem niecałe 20tys.

Myślę że warto szukać ...

Kilka miesięcy temu szukałem klimy z montażem. Lokalne firmy za klimę Gree 3,2KW z montażem wolały niecałe 4000zł brutto. Znalazłem firmę oddaloną ode mnie o 100km , która montuje w całym moim województwie i jest "mobilna" i okazało się że ta klima + montaż to 2500zł brutto.

Z tego co rozmawiałem to układają sobie tak zlecenia aby dziennie montować 2-3 klimy i zapewne stąd atrakcyjna cena ...

Jak dla mnie ceny bardzo wysokie ...

Do domu 150m2 spokojnie można dać zwykłą pompę ciepła LG 9KW czy też Samsunga czy też podstawową Panasonica.

Ja rok temu za LG 9KW , ze zbiornikiem 300L , wszystko na rurach stalowych i na dobrych elementach płaciłem niecałe 20tys.

Myślę że warto szukać ...

Może i bardzo wysokie, ale to wyceny z 5 rożnych firm (czekam jeszcze na 2-3 odpowiedzi), ale nie wydaje mi się, żeby odbiegały od tych co już mam.

Wychodzi, że źle szukam, albo zbyt zachowawcze podejście (czyli musi być firma , która to robi od lat, ma serwis, itd. Boję się wydać tyle kasy na Zenka z allegro). Chyba, że da się znaleźć niższe ceny przy moich założeniach co do wykonawcy.

Dom masz niewielki i mega solidnie ocieplony. Jak sprawuje się ta LG 9kW? Nie jest za duża?

A tak swoją drogą, które powietrzne są względnie ciche?

W sumie nie znam nikogo z powietrzną, wyobrażenie głośności mam tylko w odniesieniu do klimatyzatorów (mijanych sklepowych).