Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy p-w. Przyszły oferty i ...

giman

Recommended Posts

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom masz niewielki i mega solidnie ocieplony. Jak sprawuje się ta LG 9kW? Nie jest za duża?

A tak swoją drogą, które powietrzne są względnie ciche?

W sumie nie znam nikogo z powietrzną, wyobrażenie głośności mam tylko w odniesieniu do klimatyzatorów (mijanych sklepowych).

Wiesz sądzę że żaden "Zenek" nie zamontuje ci pompy ani klimy , bo nie ma ani autoryzacji ani certyfikatów , więc nie będzie żadnej gwarancji ...

Dodatkowo Zenek nie będzie miał wszystkiego co jest potrzebne do takiego montażu.

Co do LG to różnica w cenie pomiędzy wersją 7KW a 9KW była kilkaset złotych. Ja głównie chce grzać tylko w II taryfie i nie wspomagać się grzalkami , więc stwierdziłem że wolę dopłacić.

Co do hałasu , to nie mam porównania , ale poziom hałasu zależy z jaką mocą działa pompa. Jak działa na dużej mocy to obroty wentylatora spore i hałas spory , jak na niskiej mocy to obroty niskie i tym samym hałas mały.

....Średnia moich wycen to ze 31 tys. PLN. Nawet jeżeli są wykręcone to coś nie mogę uwierzyć, że masz gruntówkę z odwiertami i ze 150m2 podłogówki za 30 tys. zł. Chyba, ze coś sam robiłeś "ze szwagrem" czy inne takie. Dobra twoja :) ja możliwości nie mam takich.

'Kłamstwo powtarzane wiele razy staje się prawdą'.... tak mniej więcej można scharakteryzować 'forumowych pompiarzy'... :p

Jak chcesz najtaniej to zgłoś się do CNC po meetinga.

- Co smaczniejsze jabłka czy gruszki?

- Żółte kwiaty doniczkowe.

Tak mi się jakoś skojarzyło.

@kaszpir007, dzięki. Pytam o hałas, bo jedną sypialnię będę miał kilka metrów od jednostki a poza tym lubię sąsiadów.

Też nie mam porównania więc ciężko mi to opisać. A jak się ma np do wirującej pralki?

Ale wracajac do tematu, osobiscie bym wybral D, ewentualnie szukal lepszej oferty ale nie kosztem substandardowej instalacji i instalatora.

Jak inwestor nie wie jakie taka PC odglosy wydaje... to moze mozna sie gdzies do kogos wybrac i posluchac :)

A co jest w D lepsze od pozostałych?

Z tych co wymieniłem w pierwszym poście to przychylniej patrzę właśnie na D i P.

Taki też mam plan gdzieś się wybrać i posłuchać. Jeszcze nie wiem gdzie:)

@kaszpir007, dzięki. Pytam o hałas, bo jedną sypialnię będę miał kilka metrów od jednostki a poza tym lubię sąsiadów.

Też nie mam porównania więc ciężko mi to opisać. A jak się ma np do wirującej pralki?

Jak wirująca pralka to chyba pracuje PC z odzysku :D Ogólnie to jest na internecie parę filmików z pokazaną skalą tego "hałasu". Porównuj to raczej do lodówki jak się sprężarka załączy... Ja wybrałem monobloka bo cichszy.

Witam. Mamy podobne zapotrzebowania na CO. Ja z OZC 8,2 na CO. Poszukuję kotłowni z PC. Myślę o Daikinie, Mitsubishi. Mam kilka ofert jednak chciałbym porównać. Kotłownie w Twoich ofertach są w rurach Tece, miedzi, stal czy inny towar? Pompy czy grupy pomp i jakiej firmy? Ja muszę mieć sprzęgło-uklad mieszany jest też w tych ofertach? Grzanie czy grzanie i chłodzenie w PC? Osłony na rurach z kauczuku czy pianka? Jakie odpowietrzenie instalacji? Sterowanie? Jeśli możesz coś podesłać na priv to będę wdzięczny. Pozdr

A po co Ci tam sprzęgło?

Ja tam na pomach się nie znam ale z tego co wiem to pompa ciepła ma juz wbudowana pompę obiegową.

Na podłogówkę dajesz zawór termostatyczny albo mieszający z siłownikiem sterowany pogodowo, na przepływomierzach ( rotametrach ) rozdzielacza doregulować temp. w pomieszczeniach przepływami jakby trzeba było a na grzejniki głowice termostatyczne i wsio bangla.

Hm... to nie sprawdzales jeszcze co jest lepsze? Nie porownywales parametrow, tabeli, rozwiazan etc?

Nie jestem w stanie sprawdzić co lepsze a ktoś jest?

Porównywac parametry, tabele, itd. oczywiście robiłem - wiele godzin mi zeszło, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi, żadna nie przewyższa wyraźnie drugiej. Jedna z takich tabelek poniżej (jedne parametry wskazują na jedną lub drugą i tak ze wszystkim ;/)

PorD.jpg

Zastanawia mnie też dlaczego Daikin jako jedyny nie podaje parametrów A-15/W35

A to istotny parametr?

Interesuje Cie grzanie przy 15*C na zewnatrz?

Nie wiem od jakiej temperatury zakladasz ze PC moze sie wspomoc grzalkami , ale sprawdz na przyklad jaka moc oddaja poszczegolne modele przy np

-10*C , -15*C... i z jakim COP. To ostatnie to oczywiscie hipotetycznie... ale gdzies porownac trzeba.

Tak samo warto sprawdzic czy w tabelach producent uwzglednia odszraninanie i takie tam

Ale jezeli uwazasz ze parametry zblizone, to spojrz na rozwiazania techniczne, sterowanie itp. ktore tobie bede odpowiadaly, albo co dla Ciebie jest wazne.

Nie sprawdzalem pozostalych PC... ale nie, nieistotne moze byc zastsowanie czynnika R32!

R410 bedzie wczesniej wycofane ze wzgledu na swoj GWP.

zarazem jest ponoc mniej efektywny od R32

Interesuje mnie grzanie w każdych warunkach jakie się trafią zimową porą :)

Pisałem u ujemnych temperaturach minus 15 (A-15/W35 -> typowy punkt do podawania parametrów).

Googlałem wartości techniczne dla wielu pomp i tylko dla Daikina nie znalazłem tej wartości. Zastanowiło mnie to tylko i tyle.

Jak liczy parametry czy uwzględnia odszranianie itd. to nigdy tego u nikogo nie widziałem napisanego (no chyba, że nr normy na to wskazuje).

Chyba bym musiał jakąś DTR-kę dorwać.

Nie jestem w stanie sprawdzić co lepsze a ktoś jest?

Porównywac parametry, tabele, itd. oczywiście robiłem - wiele godzin mi zeszło, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi, żadna nie przewyższa wyraźnie drugiej. Jedna z takich tabelek poniżej (jedne parametry wskazują na jedną lub drugą i tak ze wszystkim ;/)

[ATTACH=CONFIG]419095[/ATTACH]

Zastanawia mnie też dlaczego Daikin jako jedyny nie podaje parametrów A-15/W35

Festiwal COP’ów

Źle się do tego zabierasz.

Słabo szukałeś. Daikin podaje pełne tabele mocy z odszranianiem i bez, ale z takich tabel nic nie wyczytasz i nie porównasz dwóch pomp. Dlaczego?

Raz - pompy prawie wcale nie pracują w tych punktach, a dwa - musiałbyś je analizować przy konkretnych obciążeniach częściowych, a nie wiesz jakich i jak podanych.

Przeczytaj https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-dobrac-moc-pompy-ciepla-czyli-festiwal-copow/

Edit

BTW tabelka z błędami po stronie Althermy i dla klimatu umiarkowanego - nijak się ma do chłodnego

giman, jako użytkownik pompy ciepła od trzech sezonów, innej niż PW cenie sobie jej prostotę konstrukcji jak i obsługi. Im bardziej pompa jest zbajerowana tym istnieje większe prawdopodobieństwo, że jakaś pierdoła się zepsuje. Zazwyczaj może paść sterownik dopiero później na sprężarkę. Dlatego wszystkim do okoła polecam wybrać pompę jak najprostszą w konstrukcji jak i w obsłudze.

Festiwal COP’ów

Słabo szukałeś. Daikin podaje pełne tabele mocy z odszranianiem i bez, ale z takich tabel nic nie wyczytasz i nie porównasz dwóch pomp. Dlaczego?

Raz - pompy prawie wcale nie pracują w tych punktach, a dwa - musiałbyś je analizować przy konkretnych obciążeniach częściowych, a nie wiesz jakich i jak podanych.

Przeczytaj https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-dobrac-moc-pompy-ciepla-czyli-festiwal-copow/

Edit

BTW tabelka z błędami po stronie Althermy i dla klimatu umiarkowanego - nijak się ma do chłodnego

Altherma ma słaby COP to trzeba klientów przekonać, że wszyscy kłamią i inne dane są ważniejsze. Dobre podejście. Za dużo mniejszą kasę jest wiele pomp o lepszych parametrach a co do podawania parametrów urządzenia jest lista Bafa gdzie wszystkie dane są wg tego samego kryterium:

Altherma 3 8 kW COP A2W35 3,65 moc 5,3 kW

LG Therma V 9 kW COP A2W35 3,45 moc 5,5 kW

Panasonic T-CAP 9 kW COP A2w35 3,82 moc 8,8 kW

Nibe 2120 8 kW COP A2w35 4,43 moc 4,3 kW

Buderus WLW 8 kW COP A2w35 4,29 moc 5,05kW

Prawda jest taka, że Altherma 3 jest na poziomie parametrów LG tylko cenowo 4 półki wyżej. Chyba, że wszyscy kłamią?

Tutaj link do całej listy http://www.bafa.de/SharedDocs/Downloads/DE/Energie/ee_waermepumpen_anlagenliste.pdf;jsessionid=B2AB0FB11E3CA220EDBC78CE2F7DF266.2_cid387?__blob=publicationFile&v=57

Festiwal COP’ów

Tam są nie tylko COPy, ale i moce i decybele i w końcu EtaS, czyli parametr o którym już czytałem na twoim blogu i właśnie po przeczytaniu szukałem go dla rożnych pomp. Dla Panasonica znalazłem też taką tabelkę, byłbym wdzięczny za analogiczna dla Daikina (nie mogę znaleźć).

@giman

Idź do źrodła, czyli do danego producenta lub instalatora, który ma jego autoryzację.

Nie patrz na obserwatorów i anonimowych gapiów. Nie musisz błądzić i samemu odkrywać Ameryki.

Pytaj o etykietę energetyczną dla klimatu chłodnego i zobacz dla jakiego obciążenia mocy w kW jest dedykowana dana wielkość pompy. To pierwsze zgrubne porównanie różnych pomp. Sprawdź temp. 35 czy 55

Jak Twoje zapotrzebowanie na moc odstaje od tego w etykiecie, to pytaj o wygenerowanie szacunkowego EtaS dla Twojego obciążenia i danej pompy.

Zrób symulacje pracy różnych wielkości pomp dla tego samego obciążenia i porównaj koszty eksploatacji.

Zauważ, że jedna i ta sama pompa będzie miała różną sprawność przy różnym zapotrzebowaniu domu na ciepło i moc grzewczą.

Z drugiej strony, sprawność deklarowana przez producenta dla mniejszego obciążenia niż Twoje, będzie u ciebie niższa.

Kolejna istotna kwestia - porównaj EtaS dla cwu dla klimatu chłodnego i konkretnego profilu zużycia wody - cwu to w energooszczędnych domach duży udział w zużyciu energii i ma istotny wpływ na sumaryczne koszty eksploatacji.

Jak będziesz miał z tym problem - wyślij zapytanie do nas do firmy.

Inwestorzy myślą, że pc PW to taki klocek. Jak tylko zdobędą tajemną wiedzę jakiego ma być koloru i wielkości, to go sobie kupią, wstawią do domu i będzie cacy. Tak to nie działa.

To nie klocek, tylko usługa. Razem z pompą kupujesz know-how producenta i instalatora

Zadaniem tych dwóch ostatnich jest wyjaśnić Twoje wątpliwości, zanim podejmiesz decyzje o wyborze konkretnego urządzenia i wykonawcy.