oberwatorPC 22.09.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 To ile kolega giman zaoszczędzi rocznie montując LG 9 kW za około 22.000 zł przy Daikinie za 31.000 zł? Odpowiedź jest jedna - nic nawet jak różnica roczna będzie 200 zł to przegląd Daikina to pochłonie. Po co mydlisz oczy etykietami tutaj na forum masz dane użytkowników ile płacą faktycznie za ogrzewanie. Co po etykiecie energetycznej jak teraz podobno było najcieplejsze lato w historii, każda zima jest inna, czasem grzejesz do czerwca czasem do kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.09.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 .... dokładnie najważniejsze to koszt serwisu i części zamiennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.09.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 22.09.2018 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Dlatego wszystkim do okoła polecam wybrać pompę jak najprostszą w konstrukcji jak i w obsłudze. Nie wiem, która z powietrznych miałaby mieć najprostszą konstrukcję. Otwarty na sugestie jestem. Z tym stwierdzeniem o prostocie to zauważyłem, że na forum jest w odniesieniu do gruntówek on/off. Ale to nie mój obszar wyboru. Prawda jest taka, że Altherma 3 jest na poziomie parametrów LG tylko cenowo 4 półki wyżej. Chyba, że wszyscy kłamią? Ja rozważam Panasonic vs Daikin i prawda stety/niestety jest taka, że wg bafa te firmy się "przeplatają" jeżeli chodzi o miejsce w tabelce (poniżej posortowana dla A-7/W35, co ciekawe dla +2 pierwsze 8 miejsc wziąłby Daikin a przy +10 byłaby najbardziej równa przeplatanka - 3-4 szt raz jednego raz drugiego). [ATTACH=CONFIG]419122[/ATTACH] @giman Idź do źrodła, czyli do danego producenta lub instalatora, który ma jego autoryzację. Nie patrz na obserwatorów i anonimowych gapiów. Nie musisz błądzić i samemu odkrywać Ameryki. Pytaj o etykietę energetyczną dla klimatu chłodnego i zobacz dla jakiego obciążenia mocy w kW jest dedykowana dana wielkość pompy. To pierwsze zgrubne porównanie różnych pomp. Sprawdź temp. 35 czy 55 Jak Twoje zapotrzebowanie na moc odstaje od tego w etykiecie, to pytaj o wygenerowanie szacunkowego EtaS dla Twojego obciążenia i danej pompy. Zrób symulacje pracy różnych wielkości pomp dla tego samego obciążenia i porównaj koszty eksploatacji. Zauważ, że jedna i ta sama pompa będzie miała różną sprawność przy różnym zapotrzebowaniu domu na ciepło i moc grzewczą. Z drugiej strony, sprawność deklarowana przez producenta dla mniejszego obciążenia niż Twoje, będzie u ciebie niższa. Kolejna istotna kwestia - porównaj EtaS dla cwu dla klimatu chłodnego i konkretnego profilu zużycia wody - cwu to w energooszczędnych domach duży udział w zużyciu energii i ma istotny wpływ na sumaryczne koszty eksploatacji. Udało mi się znaleźć te parametry na daikin.pl które wcześniej określiłem, ze się nie da. Ale tak ogólnie z punktu widzenia klienta oczywistym jest oczekiwanie, że wszelkie dane znajdę na tronie producenta. Każde inne podejście nie ma logicznego uzasadnienia. Co do opisu analizy i porównania opisanej powyżej to trochę brzmi skomplikowanie i czasochłonne. To ile kolega giman zaoszczędzi rocznie montując LG 9 kW za około 22.000 zł przy Daikinie za 31.000 zł? . LG nie ma u mnie w rozważanej puli. Analizuję Panasonic i Daikin, wielkich różnic w cenie nie ma, więc chce wybrać lepszą a nie tańszą. najważniejsze to koszt serwisu i części zamiennych Brzmi rozsądnie o ile koszt przeglądu gwarancyjnego mam w ofercie od każdego. To szacunku kosztu serwisu i części pogwarancyjnego nie wiem jak porównać (znacie jakiś sklep w necie gdzie będę miał ceny poszczególnych składowych takich pomp aby oszacować ile mnie będzie kosztowała wymiana tego czy tamtego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.09.2018 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 @clarnetJak mam dwie pompy a w tabelach P(rated) takie same i dla klimatu zimnego i dla 55st.C obie.To czy mogę wprost porównać wartości EtaS (%) i te szacunki kWh między nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 24.09.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Witaj, a rozważałeś Samsunga EHS??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.09.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Nie jestem w stanie sprawdzić co lepsze a ktoś jest? Porównywac parametry, tabele, itd. oczywiście robiłem - wiele godzin mi zeszło, ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi, żadna nie przewyższa wyraźnie drugiej. Jedna z takich tabelek poniżej (jedne parametry wskazują na jedną lub drugą i tak ze wszystkim ;/) [ATTACH=CONFIG]419095[/ATTACH] Zastanawia mnie też dlaczego Daikin jako jedyny nie podaje parametrów A-15/W35 Nie ma sensu spuszczac się na temat COP czy SROP. Przyjmij średnią każdego markowego producenta na 3 i będzie git bo spuszczanie się na różnicy COP rzędu 0,5 da Ci 50zl za sezon w jedną lub drugą stronę. Dla mnie jedynym kryterium wyboru byłaby cena,na głośność nie narzekam,po prostu nie słyszę jej wogole w domu także i ten parametr bym olal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 24.09.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 @clarnet Jak mam dwie pompy a w tabelach P(rated) takie same i dla klimatu zimnego i dla 55st.C obie. To czy mogę wprost porównać wartości EtaS (%) i te szacunki kWh między nimi? @giman Tak z ciekawości zapytam. Wysłałeś 1-go maila z zapytaniem do n firm Jak sam napisałeś na początku wątku - spłynęły oferty, czyli n firm poświęciło trochę mniej lub trochę więcej czasu na zapoznanie się z twoim zapytaniem i przygotowanie Ci oferty. Czy po otrzymaniu oferty odpowiedziałeś na nie? zadałeś im te pytania, które Cię nurtują, dałeś im szansę czy ich olałeś? A może nie odpowiedzieli, albo nie potrafili Ci tego wyjaśnić? A co do twojego pytania - planujesz grzać grzejnikami z zasilaniem 55 stopni? Nikt nie wybierze za Ciebie tej pompy. Musisz to zrobić sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 24.09.2018 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 czy ich olałeś? Sugestia niefajna ale wybaczam. Rozumiem, że spotykasz różnych inwestorów. Nikogo nie olałem, odpowiedziałem na wszystkie, zadałem mnóstwo pytań. Z niektórym mailowy "ping-pong" to były ze 3-5 wymian. Na koniec tym niewybranym nawet podziękuję za ofertę i poinformuje, że nie wyboieram, żeby temat domknąć i nie zostawiać otwartego. @giman Tak z ciekawości zapytam. Wysłałeś 1-go maila z zapytaniem do n firm Jak sam napisałeś na początku wątku - spłynęły oferty, czyli n firm poświęciło trochę mniej lub trochę więcej czasu na zapoznanie się z twoim zapytaniem i przygotowanie Ci oferty. Czy po otrzymaniu oferty odpowiedziałeś na nie? zadałeś im te pytania, które Cię nurtują, dałeś im szansę A może nie odpowiedzieli, albo nie potrafili Ci tego wyjaśnić? Zadałem mnóstwo pytań, ale faktycznie nie doszedłem do tematów dotyczących EtaS, SCOP, czy takie tam. Ponieważ miałem pilniejsze pytania dotyczące także innych instalacji niż pompy. Do tych pytań doszedłem dopiero teraz i chciałem się najpierw zorientować na forum. A co do twojego pytania - planujesz grzać grzejnikami z zasilaniem 55 stopni? Nikt nie wybierze za Ciebie tej pompy. Musisz to zrobić sam. Nie planuje grzać do 55 st.C. Ale jak wygenerowałem sobie dane Daikina (http://uk.intpre.daikineurope.com/energylabel/Lot1-2/daikin/productfiche.jsp?product=EHVH08S23DA9W&outdoorunit=ERGA08DAV3) To 35st tam nie widzę, jest 55st i inaczej być nie chce. Chyba, że kolejne dane są dla 35st tylko nikt nie wspomniał w tej tabelce o tym. Założyłem, że pompy w tym parametrze też mogę porównać, bo to "okolice" c.w.u. Tak nikt jej za mnie nie wybierze, ale rozwiać moje wątpliwości czy poszerzyć wiedzę może. Po to jestem na tym forum, wydawało mi się to oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.09.2018 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Witaj, a rozważałeś Samsunga EHS??? W sumie dziwna/zabawna sprawa z 8 firm do których wysłałem prośbę o ofertę dwie mi nie odpowiedziały. Właśnie te dwie jako jedyne z tej 8-ki miały m.in. Samsungi. Rozsyłając maile nie byłem zdecydowany na żadną konkretną pompę. Niestety nie wszyscy byli zainteresowani sprzedażą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 28.09.2018 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Chyba przestanę się martwić pompą i niskimi temperaturami Dane dla Wrocławia 2015-2017 (średniorocznie za ten okres). Godziny z temperatura -15 i mniej: 3,17 Godziny z temperatura -10 i mniej: 35,67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Chyba przestanę się martwić pompą i niskimi temperaturami Dane dla Wrocławia 2015-2017 (średniorocznie za ten okres). Godziny z temperatura -15 i mniej: 3,17 Godziny z temperatura -10 i mniej: 35,67 A ile lat żyjesz czyli ile zim przezyles żeby mieć taki dylemat ? Nie sądzę,że masz roczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.09.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Bo u nas jest chyba najcieplej jak na razie panie kolego, choć pamiętam czasy że bywało gorzej jak na Suwalszczyźnie ale to było chyba jeszcze wtedy zanim kolega się urodził Z tego co uczeni pisują w internetach to wrócą "stare" śnieżne i mroźne zimy, kwestia czasu. Pitolenie o globalnym ociepleniu nakręca tylko niektórym kasę która ubywa z naszych kieszeni i wędruje do ichniejszych kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Bo u nas jest chyba najcieplej jak na razie panie kolego, choć pamiętam czasy że bywało gorzej jak na Suwalszczyźnie ale to było chyba jeszcze wtedy zanim kolega się urodził Z tego co uczeni pisują w internetach to wrócą "stare" śnieżne i mroźne zimy, kwestia czasu. Pitolenie o globalnym ociepleniu nakręca tylko niektórym kasę która ubywa z naszych kieszeni i wędruje do ichniejszych kieszeni. Karoka,od 8 lat czekam na tą "ostrą zimę" Też trochę żyje i oprócz sporych opadów śniegu,kilka razy w przeciągu kilkunastu lat,nie pamiętam,żeby mrozy syberyjskie utrzymywaly się długo. Dla mnie długo to kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 28.09.2018 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Bo u nas jest chyba najcieplej jak na razie panie kolego, choć pamiętam czasy że bywało gorzej jak na Suwalszczyźnie ale to było chyba jeszcze wtedy zanim kolega się urodził Dobrze pamiętam zimy z regularnym schodzeniem poniżej -20, ale to było dawno. Dziękuję za odmładzanie:) ale jeśli 65 to rocznik to faktycznie młodszy jestem. Z tego co uczeni pisują w internetach to wrócą "stare" śnieżne i mroźne zimy, kwestia czasu. Pitolenie o globalnym ociepleniu nakręca tylko niektórym kasę która ubywa z naszych kieszeni i wędruje do ichniejszych kieszeni. Też czuję (bo przecież nie wiem), ze wrócą. Ale ten powrót to liczę w dekadach, więc to problem wnucząt. Edytowane 28 Września 2018 przez giman druga część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Dobrze pamiętam zimy z regularnym schodzeniem poniżej -20, ale to było dawno.. Tak jest co roku praktycznie,w poprzednim sezonie grzewczym najniżej w Gliwicach,no może 10km za nimi było -24st.C,dwa lata temu przymrozilo nas do -26st.C ale to wszystko chwilowe przez max miesiąc a sezon grzewczy trwa ok.6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 28.09.2018 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Jak temp. spadnie poniżej -15 to odpalisz grzałki w PC i po problemie. Grzałki to nic złego. Wiem. Wiedziałem też, że bardzo niskie temperatury to kwestia liczona w godzinach. Zaskoczyło mnie jednak, ze jest tego aż tak mało i stąd ten post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Jak temp. spadnie poniżej -15 to odpalisz grzałki w PC i po problemie. Grzałki to nic złego. Bzdurne myślenie lub wogole jego brak. Przy -26st.C grzalka u mnie ani myślała się włączyć. Czyli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 28.09.2018 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Tak jest co roku praktycznie,w poprzednim sezonie grzewczym najniżej w Gliwicach,no może 10km za nimi było -24st.C,dwa lata temu przymrozilo nas do -26st.C ale to wszystko chwilowe przez max miesiąc a sezon grzewczy trwa ok.6 miesięcy. Nie znam twojego domu ani termometru, którego używasz ;p Ale polegając na oficjalnych danych ze stacji pogodowych to przez ostatnie 4 lata tylko raz jeden dzień miałeś poniżej -20, dokładnie -21,8 A były i całe zimy, że poniżej -15 nie zeszło (np. 2015). Aż tak zimno nie masz Sprawdzałem po sąsiedzku - Zabrze. Edytowane 28 Września 2018 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.09.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Nie znam twojego domu ani termometru, którego używasz ;p Ale polegając na oficjalnych danych ze stacji pogodowych to przez ostatnie 4 lata tylko raz jeden dzień miałeś poniżej -20, dokładnie -21,2 A były i całe zimy, że poniżej -15 nie zeszło (np. 2015). Aż tak zimno nie masz Sprawdzałem po sąsiedzku - Zabrze. To jednak stacja pogodowa się myli bo w Przyszowicach,sasiadujacych z Makoszowami było w tym roku kilkanaście dni sporo poniżej -20st.C a dwa lata temu z ładny miesiąc i wtedy zanotowalem rekord -26st.C Też przez kilka dni. Termometry na pompie jako pogodowka i zewnętrzny pokazywaly podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts