Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy p-w. Przyszły oferty i ...

giman

Recommended Posts

specjalnie napisałem Ci w kWh żebyś miał dokładne porównanie!

to jeszcze jak w przedszkolu to jest ważne co zaznaczyłem w ramkę! Te procenty:

[ATTACH=CONFIG]421204[/ATTACH]

a co do kWh jakie podałem to chyba wiesz że zużycie przez Panasonic 4233kWh jest lepsze niż zużycie większe buderusa 5603kWh?

Czy to też tłumaczyć.????

Znowu manipulujesz faktami. Dla Panasonica podajesz sprawność dla ogrzewania niskotemperaturowego a dla Buderusa dla grzejników i jeszcze przekreślasz w tabelce!

Ty tak naprawdę z tym zużyciem 4233kWh - rozumiesz co piszesz?

Teraz rozwiałeś moje wątpliwości ty po prostu nic nie wiesz i zawsze tak wszystko po swojemu odwrócisz aby wyszło na twoje.

Aż tak musisz kłamać, kluczyć,manipulować, ściemniać i zmyślać aby sprzedać pompę ciepła?

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A skąd wziołeś 3 kW?

Panasonic ma 6,86 kW a Buderus 5,05 kW w tych warunkach przy częściowym obciążeniu inwertera.

Obie pompy mają za dużo mocy na te warunki bo przy 0C na zewnątrz potrzebujemy około połowę mocy grzewczej. Co chcesz grzać 24h pełną mocą przy +2C na zewnątrz - powodzenia.

Dobra kończę bo za dużo się nauczysz i potem będziesz się mądrzył. Słabiutko z twoją wiedzą za to 5+ z manipulacji i naginania faktów.

A skąd wziołeś 3 kW?

Panasonic ma 6,86 kW a Buderus 5,05 kW w tych warunkach przy częściowym obciążeniu inwertera.

Obie pompy mają za dużo mocy na te warunki bo przy 0C na zewnątrz potrzebujemy około połowę mocy grzewczej. Co chcesz grzać 24h pełną mocą przy +2C na zewnątrz - powodzenia.

Dobra kończę bo za dużo się nauczysz i potem będziesz się mądrzył. Słabiutko z twoją wiedzą za to 5+ z manipulacji i naginania faktów.

idź wciskaj gdzie indziej że zużycie 5603kWh to mniej niż 4233kWh bo tu może Ci jednak nikt nie uwierzyć.....

Wnioski z wywiadu środowiskowego użytkowników różnych marek:

Mitsubishi Power Inverter 7kW, Daikin Altherma 3 - to ciche jednowiatrakowce,

Samsung EHS 9kW - głośniejszy jak się wkręca w G12:wiggle:

Panas SDC 9kW porównywalny do Samsunga:popcorn:

TCapa słyszałem na żywo to mruczał;-)

Coś na temat LG wiadomo?

Serio taka przepaść jest pomiędzy LG a Panasonic?

Nie to manipulacje sprzedawcy. Podaje dane wygodne dla niego w danej chwili. Sam sobie poszukaj wiarygodnych danych nie słuchaj manipulanta, który rok temu twierdził, że LG jest lepsze od panasonica a teraz twierdzi, że jest odwrotnie. Ten człowiek sam siebie robi w konia.

Powiem tak. Jak znani producencie kłamią i to co publikują to bzdury to komu wierzyć ? Na pewno nie sprzedawcom bo sprzedawca sprzedaje to i "poleca" to co na czym w danym momencie najwięcej zarobi albo ma najlepsze warunki płatności lub inne bonusy ..

Cudów nie ma i żaden handlarz "za darmo" się na forum nie udziela ...

Ja ponad rok temu szukałem pompy 9KW. Do wyboru miałem LG , Samsung , Panasonic i Altherma.

Wybrałem LG bo według podanych danych miała najlepsze parametry a dodatkowym "plusem" było cena niższa o 2000 zł niż Panasonic (zwykły).

Porównując parametry to wszystkie te pompy i tak miały zbliżone COP , więc tak naprawdę sądzę że kupiec powinien skupić się bardziej na cenie zakupu , warunkach serwisowania , dostępności części oraz najważniejsze aby znaleźć godnego zaufania lokalnego instalatora.

Edytowane przez kaszpir007

Nie to manipulacje sprzedawcy. Podaje dane wygodne dla niego w danej chwili. Sam sobie poszukaj wiarygodnych danych nie słuchaj manipulanta, który rok temu twierdził, że LG jest lepsze od panasonica a teraz twierdzi, że jest odwrotnie. Ten człowiek sam siebie robi w konia.

tak w zeszłym roku patrzyłem na LG 9kW i na Panasonic SDC 9kW i patrzyłem tak jak Ty tylko na COP i myślałem błędnie że LG lepsze jest od Panasonic.

I potem mój kolega mnie naprostował i podesłał mi wyniki testów całościowych na ERP i tam wyszło co ile prądu bierze.

panasonic kontra lg.jpg

Tutaj jest porównanie, na górze wyniki LG na dole Panasonic.

Proponuję porównywać te same kolory i wszystko będzie jasne.

niestety LG nie publikuje wyników dla klimatu chłodnego wiec można porównać tylko w umiarkowanym.

Za to bardzo dobrze można było pokazać o ile buderus jest słabszy od Panasonic.

Na pewno nie sprzedawcom bo sprzedawca sprzedaje to i "poleca" to co na czym w danym momencie najwięcej zarobi albo ma najlepsze warunki płatności lub inne bonusy ..

uwierz mi że po jakimś czasie jak już się zamontuje set pomp to dla instalatora jest najważniejsze to żeby sprzęt się nie psuł i klient nie dzwonił w środku zimy że drogo i zimno!

Jak mam pod sobą co roku 150 nowych klientów którzy u mnie kupili to muszę być pewny że nie będą dzwonić że coś im nie działa bo by mi to życie zmarnowało.

Musi być tak żeby było dobrze albo wcale, bo mam dość klientów i nie muszę iść w dziwne kombinacje.

Dzwoni do mnie dużo osób które same kombinują jak ja mam im podpiąć kotłownie, ale mam to w d. bo z takich eksperymentów są same problemy.

A jak ktoś ma już moje doświadczenie to wie że najważniejsze żeby inwestor miał spokój bo wtedy i ja go mam.

a cena.... do mnie co chwilę przychodzą nowe firmy i chcą mi sprzedać jakieś pompy, ale jak w zeszłym roku zamontowałem 30 x LG a potem w 4 z nich były problemy to sobie podziękowałem, z "tańszą opcją"

uwierz mi że po jakimś czasie jak już się zamontuje set pomp to dla instalatora jest najważniejsze to żeby sprzęt się nie psuł i klient nie dzwonił w środku zimy że drogo i zimno!

Spoko.

Ja na razie na "drogo" nie narzekam , bo koszty ogrzewania łącznie z kosztami ciepłej wody u mnie to poniżej 900 zł rocznie :)

Bez wspomagania kominkiem , a w domu ponad 22 stopnie :)

Myślę też że obecne markowe pompy raczej oferują zbliżoną bezawaryjność , więc jak montaż będzie profesjonalny a pompa dobrze dobrana to nie będzie problemu z tym że zimno a rachunki wysokie ...

Edytowane przez kaszpir007

brak mi słów..... average odnosi sie do klimatu !!! umiarkowany! ręce opadają ....

Faktycznie ręce opadają....

Skoro wg Ciebie odnosi się do klimatu umiarkowanego to dlaczego porównujesz do buderusa dla klimatu chłodnego??????

Przedstaw tak rzetelne dane jak Buderus tutaj: https://www.buderus.com/ocsmedia/optimized/full/o332693v288_6720869185.pdf

Albo jak NIbe tutaj: https://www.nibe.pl/nibedocuments/19948/NIBE%20F2120.pdf

Wybierasz co Ci pasuje i manipulujesz danymi, wprowadzając tym samym klientów w błąd. Przedstawiasz tabelki po angielsku z wybiórczymi informacjami i ściemniasz.

Inteligentny klient sprawdzi i przeczyta wszystkie dostępne informacje jeśli zostaną mu w czytelny sposób przedstawione czego próżno szukać przy panasonicu, daikinie itp.

tak w zeszłym roku patrzyłem na LG 9kW i na Panasonic SDC 9kW i patrzyłem tak jak Ty tylko na COP i myślałem błędnie że LG lepsze jest od Panasonic.

I potem mój kolega mnie naprostował i podesłał mi wyniki testów całościowych na ERP i tam wyszło co ile prądu bierze.

Obowiązek etykietowania i podawania danych ERP obowiązuje września 2015 roku, np w ofertach kierowanych do konsumenta.

A sama dyrektywa mówiąca o etykietach jest z 2012 roku.

No ale lepiej późno sie o tym dowiedzieć niż wcale.

Inteligentny klient sprawdzi i przeczyta wszystkie dostępne informacje jeśli zostaną mu w czytelny sposób przedstawione czego próżno szukać przy panasonicu, daikinie itp.

Pisz proszę obserwatorzePC prawdę.

Daikin jest prekursorem sprawności sezonowej i zanim jeszcze podawanie etykiet i danych ERP stało się obowiązkowe, Daikin miał już uruchomioną podstronę z generatorem etykiet dla pomp ciepła, gdzie podlinkowane przez Ciebie dokumenty można sobie wygenerować.

https://blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/etykiety-energetyczne-dla-pomp-ciepla-wrzesien-2015/

Nieprawdą jest więc, że tych danych próżno szukać w Daikinie, bo one tam były ogólnie dostępne, zanim jeszcze pojawiły się u innych producentów. A część z tych innych producentów w 2015 nawet nie oferowała jeszcze pomp ciepła,np. PW.

Faktem jest również to, że Daikin podaje te dane (ogrzewanie i cwu) zarówno dla klimatu umiarkowanego (co jest obowiązkowe), jak i dla klimatu chłodnego (co jest opcjonalne)

Część producentów podaje dane tylko dla klimatu umiarkowanego z temp. Obliczeniową -10 stopni.

Obowiązek podawania danych ERP jest taki sam dla wszystkich.

Ponadto od przyszłego roku wejdzie w życie nowy projekt EPREL - taka niezależna baza danych energetycznych urządzeń wprowadzanych na rynek,

Obowiązek etykietowania i podawania danych ERP obowiązuje września 2015 roku, np w ofertach kierowanych do konsumenta.

A sama dyrektywa mówiąca o etykietach jest z 2012 roku.

No ale lepiej późno sie o tym dowiedzieć niż wcale.

Pisz proszę obserwatorzePC prawdę.

Daikin jest prekursorem sprawności sezonowej i zanim jeszcze podawanie etykiet i danych ERP stało się obowiązkowe, Daikin miał już uruchomioną podstronę z generatorem etykiet dla pomp ciepła, gdzie podlinkowane przez Ciebie dokumenty można sobie wygenerować.

https://blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/etykiety-energetyczne-dla-pomp-ciepla-wrzesien-2015/

Nieprawdą jest więc, że tych danych próżno szukać w Daikinie, bo one tam były ogólnie dostępne, zanim jeszcze pojawiły się u innych producentów. A część z tych innych producentów w 2015 nawet nie oferowała jeszcze pomp ciepła,np. PW.

Faktem jest również to, że Daikin podaje te dane (ogrzewanie i cwu) zarówno dla klimatu umiarkowanego (co jest obowiązkowe), jak i dla klimatu chłodnego (co jest opcjonalne)

Część producentów podaje dane tylko dla klimatu umiarkowanego z temp. Obliczeniową -10 stopni.

Obowiązek podawania danych ERP jest taki sam dla wszystkich.

Ponadto od przyszłego roku wejdzie w życie nowy projekt EPREL - taka niezależna baza danych energetycznych urządzeń wprowadzanych na rynek,

Piszę tylko prawdę. Na stronie Buderusa i Nibe znalezienie tych danych zajęło mi mniej niż minutę. Na stronie Pansonica nie potrafią tego odszukać, na stronie Daikina też nie i tyle w temacie. Nie widzisz jak CNC przekłamuje rzeczywistość?

Piszę tylko prawdę. Na stronie Buderusa i Nibe znalezienie tych danych zajęło mi mniej niż minutę. Na stronie Pansonica nie potrafią tego odszukać, na stronie Daikina też nie i tyle w temacie. Nie widzisz jak CNC przekłamuje rzeczywistość?

Wejdź na daikin.pl. Przewiń do samego dołu strony i tam w sekcji produkty są etykiety energetyczne

Możesz też wpisać w google Daikin etykiety energetyczne.

Co do CNC - sam pracuje na własną opinię, a użytkownicy forum też potrafią wyciągać wnioski.

Pzdr

Muszę wyjaśnić dlaczego dostałem w ofercie jakieś stare modele ale ten Buderus strasznie zachwalany przez jedną z renomowanych firm w Łodzi. Wizualnie wygląda dobrze ale tych szczegółowych parametrów nie mogę przeanalizować. O co chodzi z tym glikolem? Czy jeśli jest w cenie poniższego Zubadana to raczej odpuscic?

Nowa oferta:

Mitsubishi Zubadan 11,2 kw

Jednostka zewnętrzna PUHZ-SHW112YAA

Jednostka wewnętrzna EHSC-YM9EC

Zbiornik cwu 300L

Podobno najnowszy model, cena 35k

Ewentualnie proszę o ofertę ale niestety COP nie wyliczone;

Dom 190m2 użytkowej do ogrzania

Podłogówka cały dom

Podłoga 20cm

Sciany 20cm

Dach 30

Rekuperacja

Ten Zubadan to rzeczywiście najnowszy model.

...YAA oznacza 3 fazy z jednym wentylatorem - podobno bardziej cicha od poprzednika.

Sprawdź w ofercie zbiornik CWU ja dałem się nabrać "fachowcowi", że mój płaszczowy będzie OK (bo niby płaszczowy więc "lepsza" wymiana ciepła). Efekt jest taki, że będę wymieniał na 300L z wężownicą 3,8m2. Taki jest dobry, ten plaszczowy...

Nie ma w twojej ofercie bufora/sprzęgła. U mnie tez nie było i... błąd. U mnie duża powierzchnia podłogówki (u ciebie pewnie też) i dodatkowo nieprzepisowe dla PC (bo > 60m) długości obwodow i efekt jest taki, że przepływ mam poniżej nominalnego (sama pompka obiegowa wbudowana). W efekcie pewnie żeby wyciągnąć pełną moc z pompy temperatura zasilania musi być nieco wyższa, przez co pewnie ucierpi nieco COP (na razie takiej potrzeby nie było bo ciepło na zewnątrz).

Także upewnij się czy opór twojej instalacji nie jest za duży dla pompki obiegowej w pompie ciepła.