Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mogę zdjąć taśmę taśmę aluminiowa jeżeli śmierdzi?

AdamKPL

Czy mogę zerwać taśmę?  

1. 1. Czy mogę zerwać taśmę?

• Tak zerwij - bedzie ok
      0
    • Nie zrywaj - niebezpieczne
      0

Recommended Posts

Od 3 lat mamy kominek całkowicie obudowany - zwykły bez płaszcza wodnego, itd. Od nowości kiedy się rozgrzał jest smród w pomieszczeniu (jak by plastik się palił). W zeszłym roku zauważyłem ze taśma w środku odchodziła i czytałem na forum sporo ze pewnie od tej taśmy jest smród. Pan glazurnik akurat był, oskarżył mnie ze lipna taśmę mu kupiłem na początku :eek: i przyklejil nową (lepsza) na druga warstwę. Niestety tez po tym śmierdziało i taśma dalej odchodziła.

Pamiętam ktoś gdzieś pisał ze jemu akurat smród minął jak wszystkimi taśma odeszła. Czy mogę po prostu taśmę zerwać jeżeli jest taka sytuacja? Z góry można coś podziałać ale jest wysoko i dostęp tylko przez kratkę. Boki i dol kominka brak dostępu. Minimum 1-2x w tygodniu palimy ostro wiec na pewno dobrze od nowości wypalono wszystko.

2018-09-17 15.03.33.jpg

2018-09-17 15.04.13.jpg

2018-09-17 15.03.17.jpg

2018-09-17 15.03.24.jpg

Edytowane przez AdamKPL

:bash: z glazurnikiem to racja. Na moje oko i nos to raczej ta taśma śmierdzi - tym bardziej ze odchodzi ewidetnie

Adam, na oko to chłop w szpitalu umarł :D A nosem się nie podpieraj :p Taśma taśmą , na oko nie poznam ale żadna nie wytrzymuje przegrzania, wynikającego z najprawdopodobniej z nieprawidłowej konstrukcji obudowy. Do tego masz zastosowaną izolacje , która nie jest dedykowana do kominków a bardziej do izolacji kanałów klimatyzacyjnych. ( zabawne ,że "Znaffcy" nie poznali :p ) Nawet zastosowanie prawidłowej nie pomoże . Konstrukcja jest spartaczona i bez poprawienia ( czyli budowy od nowa ) jej niczego nie uzyskasz .

pzdr.

Taśma służy do uszczelniania łączeń arkuszy wełny mineralnej. Wełna może pylić, a wdychanie takich włókienek nie jest najzdrowsze delikatnie rzecz ujmując. Z tą wełną i taśmą alu temat był wałkowany wielokrotnie - niby jest do kominków, ale w praktyce warunki panujące we wnętrzu obudowy kominka działają na nią destrukcyjnie. A wtedy ona zaczyna być destrukcyjna dla domowników - toksyczne opary + fruwające po domu mikrowłókienka. Bader ma rację (niestety) - jeżeli to ma być zrobione tak jak trzeba czeka Cię rozbiórka obudowy i zrobienie jej od nowa z materiałów stricte zduńskich, w tym wypadku płyt krzemianowo-wapniowych. W przeciwnym wypadku lepiej (bezpieczniej) nie palić w kominku.

Kominek izolowany wełną nadaje się do palenia, ale musi być prawidłowo wykonany. Ten prawdopodobnie nie był. W źle wykonanym kominku dochodzi do przypalenia lepiszcza wełny i to ono śmierdzi. Taśma może smrodzić przy okazji, ale nie wiadomo jaka została użyta.

Raz przegrzane nadmiernie - przypalone lepiszcze nigdy nie przestaje śmierdzieć.

Dzięki wam za odpowiedzi. Na jakiej podstawie można uznać (po zdjęciach) ze ten nie był dobrze wykonany? Zle napisałem nazwę wełny bo to jest Rockwool Firerock i na stronie producenta zdjęcie wykonania tak jak u mnie.

2018-09-24 11_13_03-Window.jpg

Faktycznie teraz jak bym to robił od nowa to zdecydowanie z płyt krzemianowo-wapniowych.

Edytowane przez AdamKPL

Dzięki wam za odpowiedzi. Na jakiej podstawie można uznać (po zdjęciach) ze ten nie był dobrze wykonany? Zle napisałem nazwę wełny bo to jest Rockwool Firerock i na stronie producenta zdjęcie wykonania tak jak u mnie.

[ATTACH=CONFIG]419176[/ATTACH]

Faktycznie teraz jak bym to robił od nowa to zdecydowanie z płyt krzemianowo-wapniowych.

Prawdopodobnie za małe kratki wylotowe. Wełna za blisko wkładu, kiepska izolacja belki drewnianej...Tyle widać na zdjęciu. Ile błędów nie widać? ;)