wrb44 17.09.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 (edytowane) Witam zabieram się za wykończenie domku który jest w stanie surowym zamkniętym. Domek jest letniskowy w konstrukcji szkieletowej od zewnątrz (dach i ściany) obłożony paroprzepuszczalną membraną + boazeria i blachotrapez. Stoję właśnie przed wyborem wełny do izolacji. W tematach które przejrzałem na forum, często pojawia się Rockwool Superrock i zaczynam nabierać pewności, że to właśnie to czego potrzebuję. Mam jednak problem z dobraniem odpowiedniej grubości ponieważ:1. krokwie mają 17cm natomiast najgrubszy Superrock to 16cm, czy powinienem nie przejmować się tym brakującym centymetrem? Od razu powiem, że nie chcę wychodzi poza krokiew stelażem, domek jest letniskowy i nie potrzebuję więcej niż 17cm izolacji (przynajmniej tak mi się wydaje). Może powinienem połączyć dwie grubości 5cm + 12cm co da mi łącznie 17cm?2. konstrukcja ścian zewnętrznych to 14,5cm Superrock ma w ofercie 15 oraz wspomniane 16 (które wybrać?)3. ścianki działowe to 9,5cm i tu wyboru w zasadzie nie mam ponieważ dostępne są 8cm, 10cm oraz 12cm więc 10 pasuje najlepiej W zasadzie pytanie jest o detale ponieważ rozchodzi się o brakujący centymetr oraz o 0,5cm w jedną lub drugą stronę, ale wolę się upewnić. Drugim większym problemem na który nie znalazłem odpowiedzi to jak ograć temat puszek elektrycznych w ścianie w której mamy wełnę + folię paroizolacyjną na którą od razu ma przyjść boazeria. Czy w foli należy wyciąć otwór na puszkę i zaizolować puszkę taśmą? Z góry dzięki za podpowiedzi Pozdrawiam Edytowane 18 Września 2018 przez wrb44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 18.09.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 wełna w dachu nie powinna wypychać membrany, więc 15 cm będzie idealne . Jeżeli chodzi o ściany to lepiej by było te pół centymetra ciaśniej , wełna lekko ściśnięta ne będzie osiadać , więc 10cm i 15 cm . Co do puszek to tak jak napisałeś folia szczelnie skleić taśmą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb44 19.09.2018 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts