qwertykokos 17.09.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Witam. Mam postawiony dom z betonu komórkowego. Za tydzień ma przyjść firma do ocieplenie styropianem grafitowym. Dom stoi już od czerwca tamtego roku. w trakcie rozmowy z wykonawcą został poruszony przeze mnie temat gruntowanie ścian przed położeniem styropianu. Chciałem by to zrobili jednak wykonawca twierdzi że nie ma takiej potrzeby. Pomyślałem że to trochę dziwne ponieważ BK jest mocno chłonny. wykonawca powiedział bym przykleił płytę styropianu do ściany i jutro ją oderwał. No i przykleiłem płytę styropianu grafitowego do ściany południowej, na następny dzień próbowałem oderwać i oderwałem ale miejsca gdzie był klej wyrwały się z płyty i zostały na ścianie. Czyli klej trzymał. I teraz pytanie czy jest sens gruntować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 18.09.2018 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Przecież sprawdziłeś. Ja polewałem ściany trochę wodą bo gorąco było kiedy to kleiłem. Ale to też chyba konieczne nie było. A tak z innej strony - czy producenci bloczków i klejów do murowania cienkowarstowego zalecaja gruntowac bloczki przed murowaniem? Nie. A tego kleju (zaprawy) jest cieńsza warstwa niż kleju do styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 18.09.2018 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Zasugerowałem się opiniami z forum. Tu większość twierdzi że mimo wszystko należy gruntować a fachowcy którzy z tym robią uważają że to nie potrzebne i zbędny wydatek. Test zrobiłem i wyszedł pozytywnie więc chyba nie ma co przesadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 18.09.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Ja mam dom z ceramiki i mi tez wykonawcy mówili ze sie nie gruntuje (jestem jeszcze przed ociepleniem). Za to w garażu na suficie gruntowali beton-kontaktem (grunt z kwarcem - jest szorstki) z uwagi że strop monolityczny z betonu B30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 18.09.2018 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Tylko że ceramika nie jest tak chłonna jak beton komórkowy. Ceramiki i silikatu podobno nie ma potrzeby gruntować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 18.09.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Zgadza się. Jak mi tynkarze robili tynki gipsowe, to ściany działowe z BK (mam kilka z BK i kilka z Porotherm) gruntowali, żeby tynki nie schły za szybko. Ja bym na Twoim miejscu zagruntował - to idzie szybko (wałek na kiju) a koszt nie jest przerażający - opakowanie 10L gruntu kupisz za 20pln - można je jeszcze ewent rozcieńczyć pół na poł (ja tam bedę gruntował chudziaka przed położeniem folii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.09.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Gruntowałem silikat i wcale tak szybko nie szło. Może dlatego, że dokładnie Spodziewam się, że na BK idzie jeszcze wolniej. Póki co jakieś 20% ścian i chyba zagruntuję tyle na ile mi starczy gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 18.09.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 U mnie też BK i wykonawca twierdzi że gruntować nie ma po co. Zrobiłem ten test z przylepieniem płyty styropianu. Wczoraj przylepiłem styropian grafitowy klejem Bolix uniwersalnym. Dziś bez problemu oderwałem styropian jednak klej został na pustakach. Bez problemu udało mi się go zeskrobać. Nie wiem czy problemem był klej czy nie zagruntowana ściana czy za krótki czas od przyklejenia do oderwania ok 15h. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 18.09.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Gruntowałem silikat i wcale tak szybko nie szło. Może dlatego, że dokładnie Spodziewam się, że na BK idzie jeszcze wolniej. Póki co jakieś 20% ścian i chyba zagruntuję tyle na ile mi starczy gruntu. Pożyczyłem od znajomego kompresor i za 6 godzin zagruntowałem cały dom wewnątrz i zewnątrz. Koszt - 200 zł wiadro gruntu tynkarskiego (koncentrat do rozcieńczenia 1:3) i flaszka dla znajomego. Jak nie ma od kogo pożyczyć kompresora (musi być solidny, ja miałem 120l dwutłokowy) to można odżałować 100 zł i pożyczyć na dzień z wypożyczalni sprzętu. Co do gruntu 10l za 20 zł - czasem warto dołożyć do czegoś lepszego. Mi tez taki proponowali, wziąłem parę opakowań, okazało się że po gruntowaniu tym wynalazkiem z bloczka sypie się jak się sypało. Szkoda roboty, zużyłem jedno opakowanie, resztę oddałem i wziąłem porządny grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 19.09.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 (edytowane) U mnie problemem był chyba klej. Wcześniej użyłem kleju uniwersalnego Bolix i styropian oderwałem a klej się wykruszył. Wczoraj przykleiłem próbki styropianu klejem Kreisel 220. Dziś próbowałem oderwać styropian od ściany i po użyciu siły styropian się oderwał ale klej został przy ścianie, był twardy i nie dało się go w prosty sposób odbić od ściany. Czy w takim wypadku jest potrzeba gruntowania? Jak ta próba powinna wyglądać tzn czy styropian ma prawo się oderwać, czy może się oderwać bez uszkodzeń. Klej trzyma się ściany mocno. Edytowane 20 Września 2018 przez hudy8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 20.09.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Styropian powinien się zniszczyć przy odrywaniu. Znaczy jego fragmenty powinny zostać w kleju który nie ma prawa odjeść od ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 20.09.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Klej trzyma mocno. Styropian nie został rozerwany, może kilka drobinek się oderwało. Jeśli bym gruntował to użyć gruntu systemowego takiej firmy jak klej czy to nie ma znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts