Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawność montażu FTP / FPP -U5

Recommended Posts

Dzień dobry, mam pytanie o poprawność montażu okien.

Mam wątpliwości odnośnie montażu wewnątrz - czy membrana jest zamontowana poprawnie do okna, czy powinna być wywinięta jakoś tak, żeby był dostęp do ramy okna, żeby można je było poprawnie zaizolować wełną podczas izolacji poddasza? Na logikę to funkcję membrany przejmuje w tym miejscu kołnierz uszczelniający ale może się mylę.

20180917_173806.jpg 20180917_173819.jpg 20180917_173836.jpg 20180917_173930.jpg 20180917_191830.jpg

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Witam,

Obawiam się, że montaż przedstawiony na zdjęcia pozostawia trochę do życzenia.

Odpowiednie rozcięcie i wywinięcie membrany powinno być wykonane na etapie przygotowywania otworu pod montaż okna w połaci dachu.

Jest to ważne gdyż zabezpiecza okno i cały otwór okienny przed wilgocią którą ma odprowadzać membrana.

Poniżej przesyłam wycinek instrukcji montażu:

montaz.jpg

Odpowiednie przygotowanie otworu - jak wyżej - oraz odpowiednie zastosowanie kołnierza paroprzepuszczalnego (element zestawu XDP) od strony zewnętrznej pozwala odpowiednio odprowadzić wilgoć z membrany dachowej przy oknie dachowym:

xdp.jpg

W sytuacji przedstawionej na zdjęciu nie widać też czy okno jest zaizolowane oraz czy izolacja jest odpowiednio zabezpieczona.

Kołnierz uszczelniający ma inne zadanie - jego rola to odprowadzanie wody opadowej z pokrycia dachowego.

Z poważaniem

Konsultant FAKRO

Edytowane przez Ekspert FAKRO