Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wyboru parapetów zewnętrznych. Na początku wybór wydawał mi się łatwy, gdyż zarówno szwagier jak i fachowiec od elewacji mają u siebie parapety klinkierowe i stanowczo je odradzają, żałują że nie wybrali parapetów blaszanych. Pomyślałam więc, żeby zamontować parapety aluminiowe - bo są trwalsze od stalowych, nie ulegają korozji etc. Chciałabym też, żeby parapety były w jakiejś okleinie drewnopodobnej i tu się pojawia problem - boję się, że okleina zacznie po paru latach odchodzić od blachy, szczególnie na parapetach od strony południowej, narażonych na słońce. Może lepiej wybrać aluminium malowane proszkowo, z przetłoczeniami imitującymi klinkier?

Czy ktoś z Was ma może takie parapety w okleinie i mógłby się wypowiedzieć na ich temat?

Pozdrawiam

Kasia

https://forum.murator.pl/topic/241390-parapety-zewn%C4%99trzne-blaszane-w-okleinie/

• 2 weeks później...
Szukam odpowiedzi na to samo pytanie :D

Coś czuję, że jednak nie znajdziemy odpowiedzi. Moja ekipa od elewacji twierdzi, że 90% montowanych przez nich parapetów to parapety stalowe malowane proszkowo. Poza tym nie jest łatwo znaleźć parapety aluminiowe pomalowane na dany kolor, a tym bardziej w drewnopodobnej okleinie (choć może taki problem jest tylko w moim regionie). Chyba więc zdecyduję się na jakieś stalówki z przetłoczeniami imitującymi klinkier, pod kolor rynien i podbitki. Wolę mieć brzydsze parapety, ale bez ryzyka, że po paru latach będą szpeciły dom odłażącą okleiną.

Mam tylko nadzieję, że te stalowe nie zaczną mi rdzewieć...

https://forum.murator.pl/topic/241390-parapety-zewn%C4%99trzne-blaszane-w-okleinie/#findComment-7581523

• 1 month później...

Nie wiem, jak niby ma mi pomóc strona podsunięta wyżej. Raczej nieadekwatna do tematu.

Poszperałam trochę w necie i znalazłam chyba dwie opinie nt. parapetów w okleinie, która zaczęła odchodzić od blachy (głównie te na nasłonecznionej stronie budynku).

Ja ostatecznie kupiłam parapety aluminiowe malowane proszkowo na brąz RAL8017 (pod kolor rynien i "łezki" przy podbitce) i z przetłoczeniami. Wybrałam też aluminiowe boczki w tym samym kolorze, bo te plastikowe po paru latach też zaczynają się niszczyć. Cena prawie dwukrotnie wyższa niż parapet blaszany w okleinie (dostałam ofertę na obydwie opcje i mimo ceny, zdecydowałam się na droższe, ale trwalsze rozwiązanie). Co ciekawe, cena jest znacznie wyższa nie tylko za sprawą aluminium - okazuje się, że same przetłoczenia też sporo zawyżają koszty. Ale z tłoczeniami mimo wszystko wygląda to dużo lepiej, choć wiadomo, nie ma co się nastawiać na jakiś super efekt wizualny.

https://forum.murator.pl/topic/241390-parapety-zewn%C4%99trzne-blaszane-w-okleinie/#findComment-7599734