kasiulek9 18.09.2018 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Witam, Jestem na etapie wyboru parapetów zewnętrznych. Na początku wybór wydawał mi się łatwy, gdyż zarówno szwagier jak i fachowiec od elewacji mają u siebie parapety klinkierowe i stanowczo je odradzają, żałują że nie wybrali parapetów blaszanych. Pomyślałam więc, żeby zamontować parapety aluminiowe - bo są trwalsze od stalowych, nie ulegają korozji etc. Chciałabym też, żeby parapety były w jakiejś okleinie drewnopodobnej i tu się pojawia problem - boję się, że okleina zacznie po paru latach odchodzić od blachy, szczególnie na parapetach od strony południowej, narażonych na słońce. Może lepiej wybrać aluminium malowane proszkowo, z przetłoczeniami imitującymi klinkier? Czy ktoś z Was ma może takie parapety w okleinie i mógłby się wypowiedzieć na ich temat? PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whiti1 26.09.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Szukam odpowiedzi na to samo pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulek9 29.09.2018 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Szukam odpowiedzi na to samo pytanie Coś czuję, że jednak nie znajdziemy odpowiedzi. Moja ekipa od elewacji twierdzi, że 90% montowanych przez nich parapetów to parapety stalowe malowane proszkowo. Poza tym nie jest łatwo znaleźć parapety aluminiowe pomalowane na dany kolor, a tym bardziej w drewnopodobnej okleinie (choć może taki problem jest tylko w moim regionie). Chyba więc zdecyduję się na jakieś stalówki z przetłoczeniami imitującymi klinkier, pod kolor rynien i podbitki. Wolę mieć brzydsze parapety, ale bez ryzyka, że po paru latach będą szpeciły dom odłażącą okleiną. Mam tylko nadzieję, że te stalowe nie zaczną mi rdzewieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.09.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 medos.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulek9 11.11.2018 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Nie wiem, jak niby ma mi pomóc strona podsunięta wyżej. Raczej nieadekwatna do tematu. Poszperałam trochę w necie i znalazłam chyba dwie opinie nt. parapetów w okleinie, która zaczęła odchodzić od blachy (głównie te na nasłonecznionej stronie budynku).Ja ostatecznie kupiłam parapety aluminiowe malowane proszkowo na brąz RAL8017 (pod kolor rynien i "łezki" przy podbitce) i z przetłoczeniami. Wybrałam też aluminiowe boczki w tym samym kolorze, bo te plastikowe po paru latach też zaczynają się niszczyć. Cena prawie dwukrotnie wyższa niż parapet blaszany w okleinie (dostałam ofertę na obydwie opcje i mimo ceny, zdecydowałam się na droższe, ale trwalsze rozwiązanie). Co ciekawe, cena jest znacznie wyższa nie tylko za sprawą aluminium - okazuje się, że same przetłoczenia też sporo zawyżają koszty. Ale z tłoczeniami mimo wszystko wygląda to dużo lepiej, choć wiadomo, nie ma co się nastawiać na jakiś super efekt wizualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
analog 18.11.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 czesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts