Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złotlinek na płycie - DIY

Recommended Posts

Witam

Podczas sylwestrowej nocy zapadła decyzja o rozpoczęciu budowy domu i będzie to pierwsze zrealizowane postanowienie noworoczne w moim życiu. :D

Dom będzie wybudowany własnymi rękami, z niewielką pomocą rodziny i znajomych.

Bardziej skomplikowane prace typu więźba i dach wykonają firmy.

Projekt domu L-6596 B ZŁOTLINEK B2

U8TfRvN.jpg

zNXdYKj.jpg

PARTER: 90,94 m2

1. Wiatrołap / garderoba 2,78 m2

2. Korytarz 7,75 m2

3. Garderoba 1,96 m2

4. Pokój 7,43 m2

5. Pokój 9,54 m2

6. Garderoba 6,75 m2

7. Kuchnia 7,60 m2

8. Spiżarnia 2,75 m2

9. Salon + jadalnia 31,88 m2

10. WC 1,10 m2

11. Łazienka 5,40 m2

12. Kotłownia 6,00 m2

Fy2J3oA.jpg

PODDASZE: 19,19 / 58,97 m2

1. Antresola 19,19 / 58,97 m2

Wybór projektu wąskiego domu wymuszony został warunkami zabudowy i strumykiem płynący przez działkę.

Zmiany w projekcie:

płyta fundamentowa,

wentylacja mechaniczna,

likwidacja kominów,

likwidacja toalety obok salonu (10),

likwidacja drzwi do kotłowni (temat do przemyślenia jeszcze),

dodatkowe okno w kuchni,

druga sypialnia z łazienką na poddaszu.

Główne założenia:

płyta fundamentowa,

ogrzewanie podłogowe 100%,

ogrzewanie gazowe,

ściany z pustaków ceramicznych na pianę i 20 cm grafitowego styropianu,

strop drewniany,

blachodachówka modułowa lub dachówka ceramiczna po wzmocnieniu więźby.

Wejście do domu i główny wjazd od północnego wschodu, taras od południowego zachodu, drugi wjazd od strony północnego zachodu przez mostek nad strumykiem.

Widok na działkę od strony zachodniej:

pgT04xC.jpg

Edytowane przez Tec99

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po zakupie działki wczesną wiosną ruszyły na niej prace związane z budowa wiaty, wyrównaniem terenu i wywozem gór śmieci i gruzu.

Konstrukcja wiaty przycięta w tartaku na wymiar, bardzo łatwa do poskładania jak klocki Lego, jedynie dach zrobił dekarz.

50r8BQt.jpg

W maju dostałem pozwolenie na budowę i ruszyły prace z wykonaniem płyty fundamentowej.

Płyta będzie miała wysokość 25 cm, zbrojenie z pręta 12 mm.

Pod płytą i po bokach 10 cm XPS, opaska przeciwwysadzinowa i 15 cm EPS nad płytą.

chudy beton 10 cm:

pzGMFU7.jpg

XPS 10cm:

kf7w3aB.jpg

K73h6VC.jpg

sprzęt do cięcia styropianu:

D7GZPJT.jpg

pomocnik na budowie :D

9r6IdVp.jpg

przyjechały pręty i część pustaków ceramicznych

JN1ySLy.jpg

N4nxQbG.jpg

Edytowane przez Tec99

Ja postanowien noworocznych sie boje bo mi nie ida dlatego domu w nie nie wrzucalem:) trzymam kciuki!

Dziękuję :D

Czasami różne dziwne rzeczy robi się pod wpływem alkoholu...;)

Pięć miesięcy mi zeszło na zrobienie stanu 0, zastanawiam się czy to dużo czy mało.

Działam codziennie po pracy, od 17 do wieczora plus soboty.

Nie ma się co stresować, potem jest już tylko

gorzej... :)

Roboty coraz więcej, czasu, kasy, sił i cierpliwości coraz mniej :)

Warto rozważyć które zakresy rzeczywiście opłaca się wykonać samemu a które lepiej zlecić a w tym czasie wykonać coś na czym dużo więcej się zaoszczędzi.

Taki prosty przykład, mogłem wykonać posadzki w części gospodarczej samemu i zaoszczędzić ok 3tys na robociźnie a wykonałem w tym czasie bramy do garażu, dużo przyjemniejsza robota i zamiast zapłacić za nie 10-12k (takie oferty miałem) materiały kosztowały mnie 4k (niecałe bo zostało trochę desek i krawędziaków) Jakościowo nie różnią się od robionych na zamówienie, nawet powłoki lakiernicze mam dokładnie w tym samym systemie co na oknach.

Trzeba uważaać na oszczędności pozorne, zdrowie też tanie nie jest a im bliżej końca tym poszczególne zakresy droższe i jest ich coraz więcej a sił ubywa więc można spalić się np na murowaniu a potem musieć zapłacić płytkarzowi... W okolicy wrocławia robocizna za sufity podwieszane to 70-100zł/m2 obecnie Więc bardziej opłaca się wykonać samemu sufit (jeśli musi być wieszany) niż np tynkować ściany (robocizna 20zł/m2).

Oczywiście pod warunkiem że się rozsądnego wykonawcę znajdzie, u mnie czterech tynkarzy zrezygnowało bo mała powierzchnia, skomplikowany układ, dużo okien i koniec końców kleiłem płyty ale wyszło mnie to ledwie 10zł/m2 taniej od maszynowego a roboty na trzy miesiące - żadna oszczędność, w tym czasie mógłbym np skończyć zabudowy w łazienkach i chociaż jedną wykończyć w płytkach.

Wczoraj rozłożyłem bednarkę do dwóch GSU, jeden będzie w kotłowni, drugi w rozdzielnicy.

W chudziaku pod XPS jest puszczony otok z bednarki, 50 m, dwie pętle.

kShHYas.jpg

Dzisiaj kończę szalunki i robię wytyki na sześć słupów, jutro kosmetyka, w sobotę rano beton.

weOsg6s.jpg

Edytowane przez Tec99