Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złotlinek na płycie - DIY

Recommended Posts

Wczoraj rozłożyłem bednarkę do dwóch GSU, jeden będzie w kotłowni, drugi w rozdzielnicy.

W chudziaku pod XPS jest puszczony otok z bednarki, 50 m, dwie pętle.

kShHYas.jpg

Dzisiaj kończę szalunki i robię wytyki na sześć słupów, jutro kosmetyka, w sobotę rano beton.

weOsg6s.jpg

Edytowane przez Tec99

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, na początek życzę wytrwałości w twoim postanowieniu noworocznym i pamiętaj to nie zawody na czas, liczy się zadowolenie z własnej pracy, tylko pracuj z głową, wielu samorobów podupadło na zdrowi w ostatnim czasie, sam coś o tym wiem.

Jeżeli mogę wtrącę swoje 5groszy, beton ma naprawdę dużą moc, pamiętaj o tym, moim zdaniem musisz wzmocnić szalunek tracony z xpsa, bo podczas zalewania ci rozepcha albo co gorsze rozsadzi.

Powodzenia.

Witam i dziękuję za życzenia.

Pomimo budowy staram się mieć czas na odpoczynek, w tym sezonie zrobiłem ponad 10 000 km kamperem, miałem normalny urlop i wolne od budowy długie weekendy. W soboty po pracy na budowie odpalam kampera i jadę gdzie oczy poniosą...:D

XPS jest już podparty szalunkami, oklejony siatką z zewnątrz i dodatkowo cały jest przyklejony do chudego betonu.

Edytowane przez Tec99

Pierwszy spacer po płycie zaliczony :)

ZCdgLY7.jpg

Wylewaniu płyty nie było bezproblemowe, wyliczyłem 26,5m3, zamówiłem 27, a po opróżnieniu trzeciej gruszki, z kórej kazda miała mieć po 9m3, okazało się że brakuje około 4m3 do końca zalewania...

Pan z betoniarni twierdził, ze wszystko mierzy komputer i o pomyłce nie może być mowy i każda gruszka na pewno miała 9m3

Kierbud pojechał osobiście do betoniarni, porozmawiał i na koniec rozmowy zapytał, kiedy były legalizowane wagi i przyrządy pomiarowe.

Dostał odpowiedź, że dosyć dawno...

Po 40 minutach przyjechała gruszka z brakującym betonem.

Edytowane przez Tec99

Płyta gotowa, teraz czas na zrobienie izolacji poziomej.

Czytam o tym od jakiegoś czasu i opinie są mocno rozbieżne, jedni piszą, że przy płycie fundamentowej dawać, inni że nie ma takiej potrzeby.

Jeżeli już dawać, to jest dużo opinii, że papa ok, folia be, ale też jest wiele opinii, że papa to już przeżytek...

Jestem za tym, żeby dać izolację poziomą, nawet jeżeli niewiele ona pomoże, to koszt jej nie jest wysoki.

Powierzchnię pomiędzy prętami słupów pokryję odpowiednią do tego masą uszczelniającą, zostaje wybór materiałów na resztę izolacji poziomej.

Jeszcze mam dylemat z folią, która oddziela XPS od betonu:

- wywinąć na płytę pod ściany zewnętrzne,

- zostawić na zewnątrz i dać pod folie kubełkową,

- uciąć przy samym betonie?

Kierbud pojechał osobiście do betoniarni, porozmawiał i na koniec rozmowy zapytał, kiedy były legalizowane wagi i przyrządy pomiarowe.

Dostał odpowiedź, że dosyć dawno...

Po 40 minutach przyjechała gruszka z brakującym betonem.

hehe dobre, ale to niestety częsta praktyka....

Jeszcze mam dylemat z folią, która oddziela XPS od betonu:

- wywinąć na płytę pod ściany zewnętrzne,

- zostawić na zewnątrz i dać pod folie kubełkową,

- uciąć przy samym betonie?

folię wywiń pod ściany. Jeżeli dasz ją na zewnątrz to później każdy deszcze który będzie spływał po ścianach bez izolacji będzie się lał pomiędzy folię a płytę. Chyba że dasz bardzo szeroką folię/papę pod ściany, a pewnie nie więc daj pod ściany i utnij w środku na równo ze ścianą/izolacją p.wodną.

hehe dobre, ale to niestety częsta praktyka....

folię wywiń pod ściany. Jeżeli dasz ją na zewnątrz to później każdy deszcze który będzie spływał po ścianach bez izolacji będzie się lał pomiędzy folię a płytę. Chyba że dasz bardzo szeroką folię/papę pod ściany, a pewnie nie więc daj pod ściany i utnij w środku na równo ze ścianą/izolacją p.wodną.

No i dobrze, że zajrzałam do dziennika chociaż ten etap teoretycznie już za mną. Otóż u mnie ta folia została sobie wywinieta na zewnatrz. Nawet do głowy mi nie przyszło, że zamiast funkcji ochronnej dla xps-a może wręcz szkodzić . No i co teraz? Ściany nośne parteru już stoją. Obcinać ja równo z nimi? Jedyny, który też tak miał to Daniellos, w kilku innych DB z płytami oczywiscie folia znikała po wylaniu płyty...

Aha, w ferworze zapomnialam sie przywitać z Gospodarzem dziennika i życzyć powodzenia i odwagi:welcome:

Witam i pozdrawiam :welcome:

Dziesiejsze popołudnie zeszło na pomiarach płyty i sprawdzaniu przekątnych, róznica wyszła 2mm :wiggle:

Jutro przyjeżdzają bloczki betonowe i zaczynamy murowanie. Na płytę wywinę folię, na to pójdą dwie warstwy bloczków o wysokości 12 cm i dopiero izolacja pozioma z 4mm papy termozgrzewalnej, która wtedy będzie ok 10 cm powyżej gruntu.

Papa będzie wywinieta na zewnątrz i do wewnątrz po kilkanaście cm i połączona z izolacją pionową bloczków.

Poziom zero będzie 27 cm powyżej płyty, na którą przyjdzie 15 cm EPS, ogrzewanie podłogowe i wylewka.

Witam i pozdrawiam :welcome:

Dziesiejsze popołudnie zeszło na pomiarach płyty i sprawdzaniu przekątnych, róznica wyszła 2mm :wiggle:

Jutro przyjeżdzają bloczki betonowe i zaczynamy murowanie. Na płytę wywinę folię, na to pójdą dwie warstwy bloczków o wysokości 12 cm i dopiero izolacja pozioma z 4mm papy termozgrzewalnej, która wtedy będzie ok 10 cm powyżej gruntu.

Papa będzie wywinieta na zewnątrz i do wewnątrz po kilkanaście cm i połączona z izolacją pionową bloczków.

Poziom zero będzie 27 cm powyżej płyty, na którą przyjdzie 15 cm EPS, ogrzewanie podłogowe i wylewka.

2 warstwy po 12 cm czy łącznie 12 cm? Jeszcze chyba nikt nie robił tak jak Ty, że dawał izolację poziomą po drugiej warstwie bloczków. Zwłaszcza jak teren płaski, płyta niezagłębiona z żadnej strony. Czy to aby bezpieczne dla stabilności konstrukcji? Nawet uszczelnianie wypuszczonych z płyty starterów pod słupy podobno nie jest wskazane bo beton ma sie stykać z betonem a nie z czymkolowiek innym - było bardzo duzo dyskusji tutaj o tym na forum w wątku o płycie właśnie. Ja sama chcialam to robić ale po lekturze zrezygnowałam.

Dwie warstwy bloczka o wysokości 12 cm, żeby izolacja pozioma była ponad poziomem gruntu, na to dopiero pójdzie pustak ceramiczny.

Nie moge od razu dać na płycie izolacji poziomej i zacząć murowanie z pustaków ceramicznych, bo będzie to poniżej poziomu gruntu.

Startery bedę izolował preparetem krystalizującym się i wiążącym pod naciskiem betonu, nakłada się go przed zalewaniem słupów.

W słupie tworzy sie cieńka warstwa betonu, który nie przepuszcza wody.

Dwie warstwy bloczka o wysokości 12 cm, żeby izolacja pozioma była ponad poziomem gruntu, na to dopiero pójdzie pustak ceramiczny.

Nie moge od razu dać na płycie izolacji poziomej i zacząć murowanie z pustaków ceramicznych, bo będzie to poniżej poziomu gruntu.

Startery bedę izolował preparetem krystalizującym się i wiążącym pod naciskiem betonu, nakłada się go przed zalewaniem słupów.

W słupie tworzy sie cieńka warstwa betonu, który nie przepuszcza wody.

Aha, rozumiem, taka jakby ścianka fundamentowa na płycie. Ale ze zdjęć wynika, że teren masz płaski i chyba na równi z sąsiadami więc po co takie obsypanie płyty ziemią? Przepraszam, że dopytuję ale może coś źle interpretuję. A że się znasz na tym co robisz to nie mam wątpliwości po tej informacji o preparacie pod słupy. Jakoś nikt w tej dyskusji o czymś takim nie wspominał. Jesteś z branży czy po prostu umiesz szukać? A swoją drogą czego to ludzkość nie wymyśli. Ja juz sobie chyba odpuszczę choc teoretycznie mogłabym jeszcze coś zrobic bo słupy jeszcze nie zalane.

W 90% działki teren jest płaski, mam dwa wjazdy, ulica od bocznego wjazdu jest delikatnie poniżej poziomu działki, ale od strony frontowej mam spadek między domem a ulicą 80-90cm na odległości 7m.

Cała płyta ma grubość 60cm, 10 XPS, 25 żelbet, 15 EPS, 10 podłogówka i wylewka.

Jest maksymalnie opuszczona i z trzech stron poziom zero będzie 5-10 cm powyżej gruntu.

Edytowane przez Tec99

Pracę powoli posuwają sie do przodu, większość drugiej warstwy bloczków została wymurowana popołudniami, dzisiaj w większym składzie udało się zrobic izolację poziomą :wave:

ShAhM6b.jpg

Kolega podjechał z niwelatorem i w kilunastu miejscach pomierzył wysokość bloczków, co dwa metry na całym obwodzie i narożniki.

Zapisane wartości pomogą przy poziomowaniu zaprawy pod pierwszą warstwę ceramiki, której kolejne warstwy będa murowane klejem z puszki.

Dwumetrowy profil 20x20 pocięty na sześć odcinków zastąpi niedostepny w okolicznych wypożyczalniach system do wyrównania pierwszej warstwy zaprawy.

Najwyższy zmierzony niwelatorem punkt będzie poziomem zero (2cm zaprawy), kolejne odcinki profila będę rozkładał co dwa metry i poziomował do zmierzonych niwelatorem wartości.

Po wymurowaniu pierwszej warstwy ceramiki kolejny pomiar niwelatorem i albo wyjdzie dobrze, albo czeka mnie druga warstwa na cieńką zaprawę ;)

Edytowane przez Tec99