Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złotlinek na płycie - DIY

Recommended Posts

Wczoraj już poszło trochę lepiej, nawet przykleiłem w celach edukacyjnych kilka pustaków na klej z tuby.

Po 10 minutach nie ma szans na oderwanie :D

Pustaki są idealnie równe na wysokość, ale na szerokość mają niektóre od 0,5 do 1 mm odchyłki.

Słuchając starszych doświadczeniem samorobów, że mury to nie apteka, trzymam równą płaszczyznę od zewnątrz gdzie pójdzie styropian, od środka i tak tynk przykryje nierówności.

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aha, rozumiem, taka jakby ścianka fundamentowa na płycie. Ale ze zdjęć wynika, że teren masz płaski i chyba na równi z sąsiadami więc po co takie obsypanie płyty ziemią? Przepraszam, że dopytuję ale może coś źle interpretuję. A że się znasz na tym co robisz to nie mam wątpliwości po tej informacji o preparacie pod słupy. Jakoś nikt w tej dyskusji o czymś takim nie wspominał. Jesteś z branży czy po prostu umiesz szukać? A swoją drogą czego to ludzkość nie wymyśli. Ja juz sobie chyba odpuszczę choc teoretycznie mogłabym jeszcze coś zrobic bo słupy jeszcze nie zalane.

Ja wywinąłem folię na zewnątrz na czas murowania, apotem obciąłem równo z płytą. Nie izolowałem tez płyty od ścian. Wyszedłem z założenia, że już płyta jest odcięta od wilgoci styropianem i folią pod betonem.

Gospodarzowi wątku gratuluje pierwszych kroków w murarce :)

Ja wywinąłem folię na zewnątrz na czas murowania, apotem obciąłem równo z płytą. Nie izolowałem tez płyty od ścian. Wyszedłem z założenia, że już płyta jest odcięta od wilgoci styropianem i folią pod betonem.

Też chciałem tak zrobić, ale kierbud doradził, żeby dołożyć izolację, wydatek żaden a spokojny sen jest jest rzeczą bezcenną....

Dziesiejszy dziń minął bardzo pracowicie, z pomocą dwójki kolegów mury poszły ostro do góry :wiggle:

skLfoMO.jpg

Pierwsza warstawa na zaprawe to koszmar, ale potem murowanie na klej z tuby to czysta przyjemność.

Edytowane przez Tec99

Miło słyszeć, dzięki :) aczkolwiek myślę, ze to zbyt pochlebna opinia, nie dorównuje paru tu tubylcom do pięt ;)

PS. Fotki na pocztku albo i w wiekszor dziennika były spore, po 3 czy nawet do 5 MB każda także moze daj czas stronie na załadowanie. Ja mam łącze 50 Mb a i tak widzę jak się ładują ;) dlatego od pewnego czasu robie im resize na 30-40% co daje rozmiary zdecydowanie poniżej 1 MB.

Pozdrawiam

Karol

• 2 weeks później...
Pogoda na razie sprzyja, mam cichą nadzieję skończyć wieniec do zimy.

Na sobotę mam umówionych dwóch pomocników, na pewno podgonimy ściany trochę.

Witam i ja.

Pogoda w tym roku sprzyja wyjątkowo budowlańcom i samorobom. Ciekawe czy to wyjątek, czy też zmiany będą trwałe i co roku będzie ciepła jesień (a może i zima). W takiej sytuacji zanim ja się będę budować, to może wcale nie będę potrzebować ocieplania ścian i robić jakiegoś mocnego ogrzewania :)

A swoją drogą gratulacje z odwagę pracy DIY z ceramiką. Od razu na głęboką wodę, bo większość samorobów woli bk :D

A swoją drogą gratulacje z odwagę pracy DIY z ceramiką. Od razu na głęboką wodę, bo większość samorobów woli bk :D

Nie taki diabeł straszny...

Było trochę zabawy z pierwszą warstwą, ale potem to już składanie klocków lego...

Sznurki, cztery różne poziomice i wyszła mi czteromilimetrowa odchyłka przekątnych na ostatniej warstwie.

Ceramika nie jest taka zła... ;)

Zacząłem zbrojenie wieńca, jutro zrobię i wrzucę trochę zdjęć.