Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złotlinek na płycie - DIY

Recommended Posts

Na ceramikę poszła warstwa pełnej cegły, jeden odcinek wieńca jest już gotowy.

Cały wieniec i słupy z prętów fi 16 mm.

Nad wszystkimi otworami w projekcie wieniec był obniżony i tworzył też nadproże, po konsultacji z kierbudem robię wieniec bez obniżeń, dodatkowe 19 cm wykorzystam na kasety nadstawne rolet, lub wyższe okna gdy nie będę dawał rolet.

7xtw1nd.jpg

Wieniec pod murłatami jest wyższy i tworzy mini ściankę kolankową.

W narożnikach robiłem zakład prętów na 50 cm, wyginanie fi 16 na giętarce to niezła siłownia... :D

8OMtjXv.jpg

Edytowane przez Tec99

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj wpadła ekipa z Enei, zrobiła przepust pod drogą, położyła w ziemi ok 100 m przewodu i ustawiła skrzynkę.

3KAW8zl.jpg

Powoli kończę zbrojenie wieńca.

8sOeJu2.jpg

Na sobotę mam umówionych kilku kolegów do pomocy przy montażu szalunków.

Dzisiaj jeszcze podjedzie geodeta, żeby pozaznaczać w kilkunastu miejscach na ścianach znaczniki pomocne do ustalenia wysokości szalunków wieńca.

Edytowane przez Tec99

Droga gminna, ale kawałek jest do nowego, żelbetowego słupa.

Stare drewniane słupy przy drodze są przeznoczone do likwidacji i do nich juz nie podłaczają nowych odbiorców. Jeden z nich stoi na granicy działki i mieli go usunąć robiąc przyłącze do mnie, ale jak to zwykle bywa zabrakło na to kasy. Stoi, nie przewraca sie, to nie ruszamy :D

Edytowane przez Tec99

Ja zakładam rolety klasyczne. Nadproża docieplone xps'em a po skrzynkach jest miejsce na dodatkowe 4 cm styropianu. Ponadto od wysokości nadproża wokoło domu jest pogrubienie ocieplenia o kolejne 3-4cm (taka wizja projektanta wizualizacji domu i mi sie chyba podoba...) także nie powinno byc zimno. Skrzynki może mają też jakieś docieplenie ale po moich partaczach od okien nie spodziewam się wersji na bogato a raczej biedy.

Pozdrawiam

Karol

Ciekawy pomysł z grubszą warstwą ocieplenia wieńca, u mnie wieniec pod murłatami ma 51cm wysokości i jest to kawał zimnego betonu...

Na płycie mam dwie warstwy bloczków betonowych i chcę tam dać 5 cm ocieplenia zewnętrznego więcej jak w projekcie i kilka centymetrów XPS od wewnątrz w pionie do górnego poziomu wylewki nad podłogówką.

Edytowane przez Tec99

Może w grudniu będzie kilka ciepłych dni i uda...

Obyś się nie mylił, sam też potrzebuję chociaż ze 3dni tak >5'C albo ze stabilnym minimum +3/24h coby skończyć ocieplenie ścian, potem jakby tak kolejne 3-4 dni było cieplo to milej było by dachówkę kończyć. W ogóle w tym roku mi zima nie pasuje :p podgrzewam grzałką elektryczną podłogówkę by mi nie zamarzła, 30zł za dobę, 900zł za miesiąc grzania i to takiego by nie zamarzło a nie żeby ciepło było. Dach dziurawy więc i tak nie ma szans ogrzać domu.

Także życzę pogody :) mi też się przyda.

Pozdrawiam

Karol

A czemu nie przedmuchać kompresorem podłogówki? Za 900zł to fajny kompresor da się kupić :)

Zaczynam sie zastanawiać czy tego nie zrobić. Niby nigdy nie ma pewności, że się wszystko wydmucha. Można by próbować pętla po pętli. Problem jest też taki, ze baterie wszelakie podtynkowe też są zamontowane.

Nie no próbuje, brat ma niemały kompresor chociaż skuteczniejsze zdecydowanie byłoby wysysanie wody. Chociaż na piętrze przedmucham. Parter będę lekko grzał, zastawię klatkę jakim kawałem płyty i bedzie spokojnie w domu na parterze +10'C

Pozdrawiam

Karol

Przedmuchiwanie kompresorem nie daje 100% pewności...

Jeżdżę kamperem zimą i każdorazowo przedmuchuje instalacje wodną kompresorem po powrocie, otwieram krany, piec gazowy ma automatyczny zawór, który otwiera sie poniżej +4 stopni i wypuszcza dodatkowo z siebie wodę.

Ale i tak na wiosnę musiałem wymienić dwa krany, bo ciekły...

przeciez jak przedmuchasz to najwyżej na spodzie rurki coś zostanie, nawet jak zamarznie to będzie się miało gdzie rozprężyć i nic nie zrobi, kompresor wystarczy jak wyda 2-3bar, wypchnie 3/4 wody i wystarczy. U mnie w instalacji ogrodowej tyle co krany pootwieram i spuszczę z hydrofora i już dwie zimy przetrwało bez uszczerbku a co dopiero po przedmuchaniu.

Ciągle do przodu :) Pamiętam jak w podobnym czasie robiłem wieniec w taką pogodę, ciągnęło się to strasznie, pogoda dopisała i zalałem więc u Ciebie będzie podobnie :p

Na sobotę mam umówionych czterech pomocników, na pewno podgonimy szalunki.

W tygodniu urywam się koło południa z pracy i wiążę zbrojenia do zmierzchu.

Zostały mi dwa podciągi i słup, w kilka dni to ogarnę :D

jSaM3sD.jpg

82DsCvi.jpg

Śmieją się ze mnie, że robię pancerne szalunki...

WDgOfQf.jpg

Edytowane przez Tec99