Tec99 08.11.2018 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) Na ceramikę poszła warstwa pełnej cegły, jeden odcinek wieńca jest już gotowy. Cały wieniec i słupy z prętów fi 16 mm. Nad wszystkimi otworami w projekcie wieniec był obniżony i tworzył też nadproże, po konsultacji z kierbudem robię wieniec bez obniżeń, dodatkowe 19 cm wykorzystam na kasety nadstawne rolet, lub wyższe okna gdy nie będę dawał rolet. Wieniec pod murłatami jest wyższy i tworzy mini ściankę kolankową. W narożnikach robiłem zakład prętów na 50 cm, wyginanie fi 16 na giętarce to niezła siłownia... Edytowane 8 Listopada 2018 przez Tec99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 16.11.2018 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) Wczoraj wpadła ekipa z Enei, zrobiła przepust pod drogą, położyła w ziemi ok 100 m przewodu i ustawiła skrzynkę. Powoli kończę zbrojenie wieńca. Na sobotę mam umówionych kilku kolegów do pomocy przy montażu szalunków. Dzisiaj jeszcze podjedzie geodeta, żeby pozaznaczać w kilkunastu miejscach na ścianach znaczniki pomocne do ustalenia wysokości szalunków wieńca. Edytowane 16 Listopada 2018 przez Tec99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.11.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Co to za droga, że 100 m kabla pod nią położyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 16.11.2018 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) Droga gminna, ale kawałek jest do nowego, żelbetowego słupa. Stare drewniane słupy przy drodze są przeznoczone do likwidacji i do nich juz nie podłaczają nowych odbiorców. Jeden z nich stoi na granicy działki i mieli go usunąć robiąc przyłącze do mnie, ale jak to zwykle bywa zabrakło na to kasy. Stoi, nie przewraca sie, to nie ruszamy Edytowane 16 Listopada 2018 przez Tec99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 16.11.2018 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Powoli też przygotowuje się do zimy, w otworach okiennych pustaki ceramiczne przykryłem warstwą cegieł i mam zakryte przed wodą kanały w pustakach. Dodatkowo będzie to pewniejsze mocowanie okien, ząbki w ścianie też zakończyłem cegłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 17.11.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Rolety nadstawne są "zimne", przemyslałes to?Możesz podstęplować suporexy w nadprożach i się ładnie przykleją do wieńca - lukasz budowlaniec pokazywał cos takiego na jednym ze swoich filmow. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 17.11.2018 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Też nie jestem zwolennikiem rolet, najprawdopodobniej zamontuje wyższe okna.Na razie zastanawiam sie w jakich pomieszczeniach dać dać fixy, a w jakich otwierane okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 18.11.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Ja zakładam rolety klasyczne. Nadproża docieplone xps'em a po skrzynkach jest miejsce na dodatkowe 4 cm styropianu. Ponadto od wysokości nadproża wokoło domu jest pogrubienie ocieplenia o kolejne 3-4cm (taka wizja projektanta wizualizacji domu i mi sie chyba podoba...) także nie powinno byc zimno. Skrzynki może mają też jakieś docieplenie ale po moich partaczach od okien nie spodziewam się wersji na bogato a raczej biedy. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 18.11.2018 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 (edytowane) Ciekawy pomysł z grubszą warstwą ocieplenia wieńca, u mnie wieniec pod murłatami ma 51cm wysokości i jest to kawał zimnego betonu...Na płycie mam dwie warstwy bloczków betonowych i chcę tam dać 5 cm ocieplenia zewnętrznego więcej jak w projekcie i kilka centymetrów XPS od wewnątrz w pionie do górnego poziomu wylewki nad podłogówką. Edytowane 18 Listopada 2018 przez Tec99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 21.11.2018 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Pogoda nie sprzyja, ale trzeba kończyć zbrojenia i szalunki. Może w grudniu będzie kilka ciepłych dni i uda mi się wylać wieniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 21.11.2018 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Może w grudniu będzie kilka ciepłych dni i uda... Obyś się nie mylił, sam też potrzebuję chociaż ze 3dni tak >5'C albo ze stabilnym minimum +3/24h coby skończyć ocieplenie ścian, potem jakby tak kolejne 3-4 dni było cieplo to milej było by dachówkę kończyć. W ogóle w tym roku mi zima nie pasuje podgrzewam grzałką elektryczną podłogówkę by mi nie zamarzła, 30zł za dobę, 900zł za miesiąc grzania i to takiego by nie zamarzło a nie żeby ciepło było. Dach dziurawy więc i tak nie ma szans ogrzać domu. Także życzę pogody mi też się przyda. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seler2 21.11.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 A czemu nie przedmuchać kompresorem podłogówki? Za 900zł to fajny kompresor da się kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 21.11.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 A czemu nie przedmuchać kompresorem podłogówki? Za 900zł to fajny kompresor da się kupić Zaczynam sie zastanawiać czy tego nie zrobić. Niby nigdy nie ma pewności, że się wszystko wydmucha. Można by próbować pętla po pętli. Problem jest też taki, ze baterie wszelakie podtynkowe też są zamontowane. Nie no próbuje, brat ma niemały kompresor chociaż skuteczniejsze zdecydowanie byłoby wysysanie wody. Chociaż na piętrze przedmucham. Parter będę lekko grzał, zastawię klatkę jakim kawałem płyty i bedzie spokojnie w domu na parterze +10'C Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 21.11.2018 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Przedmuchiwanie kompresorem nie daje 100% pewności...Jeżdżę kamperem zimą i każdorazowo przedmuchuje instalacje wodną kompresorem po powrocie, otwieram krany, piec gazowy ma automatyczny zawór, który otwiera sie poniżej +4 stopni i wypuszcza dodatkowo z siebie wodę.Ale i tak na wiosnę musiałem wymienić dwa krany, bo ciekły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seler2 21.11.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 przeciez jak przedmuchasz to najwyżej na spodzie rurki coś zostanie, nawet jak zamarznie to będzie się miało gdzie rozprężyć i nic nie zrobi, kompresor wystarczy jak wyda 2-3bar, wypchnie 3/4 wody i wystarczy. U mnie w instalacji ogrodowej tyle co krany pootwieram i spuszczę z hydrofora i już dwie zimy przetrwało bez uszczerbku a co dopiero po przedmuchaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 21.11.2018 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Powinno być tak jak napisałeś... Ale zgodnie z prawem Murphy'ego: Jeżeli myślisz, że idzie dobrze – na pewno nie wiesz wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 21.11.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 A stało ze 20litrów 96% i poszło do zlewu, było mi brać PS. Ludzie często myslą, że woda jak jest w naczyniu o przekroju "v" to juz jest bezpiecznie a tymczasem wiadra stalowe zawsze mają dna wyrwane a scianki przeca gładkie i przekrój w ksztalcie "v" Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.11.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Bo zamarza od góry. Z rurkami w ideale by tak było ale niech gdzieś zrobi się syfon (rurka lekko uniesiona w wylewce i już jest cała zalana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 22.11.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Ciągle do przodu Pamiętam jak w podobnym czasie robiłem wieniec w taką pogodę, ciągnęło się to strasznie, pogoda dopisała i zalałem więc u Ciebie będzie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 23.11.2018 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 (edytowane) Ciągle do przodu Pamiętam jak w podobnym czasie robiłem wieniec w taką pogodę, ciągnęło się to strasznie, pogoda dopisała i zalałem więc u Ciebie będzie podobnie Na sobotę mam umówionych czterech pomocników, na pewno podgonimy szalunki. W tygodniu urywam się koło południa z pracy i wiążę zbrojenia do zmierzchu. Zostały mi dwa podciągi i słup, w kilka dni to ogarnę Śmieją się ze mnie, że robię pancerne szalunki... Edytowane 23 Listopada 2018 przez Tec99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts