MMark. 23.11.2018 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Widzę, że pogoda jeszcze nie straszna i działacie dalej. Lepiej zrobić pancerne szalunki niż potem beton z niemi zbierać-takie moje zdanie. Ja szalunek wieńca te tak wzmocniłem że kuzyn się ze mnie śmiał. Ale co, ani mm nie drgnęło.Powodzenia w dalszej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 23.11.2018 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Widzę, że pogoda jeszcze nie straszna i działacie dalej. Lepiej zrobić pancerne szalunki niż potem beton z niemi zbierać-takie moje zdanie. Ja szalunek wieńca te tak wzmocniłem że kuzyn się ze mnie śmiał. Ale co, ani mm nie drgnęło. Powodzenia w dalszej pracy Dziękuję Na szczęście Zielona Góra to jeden z najcieplejszych rejonów Polski i jest to bardzo przydatne w obecnej sytuacji. Żeby tylko nie padało, to dam radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 07.12.2018 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Pogoda nie sprzyja, ale powoli kończę szalowanie wieńca. Trochę mi czasu zeszło, ale mam nadzieje wylać wieniec w przyszłym tygodniu, jak pogoda pozwoli. W międzyczasie zamówiłem drewno na więźbę, powinno być za miesiąc, jeżeli pogoda będzie łaskawa, to będę się szkolił niedługo jako pomocnik cieśli. Mam też kilka wycen na okna, dachówki i rekuperatory, w wolnych chwilach będę je porównywał, żeby trochę rzeczy zamówić jeszcze w tym roku. Z ofert na okna liderem na chwilę obecną jest oferta z firmy M&S, z dachówek Roben Piemont grafit lub antracyt, tylko muszę pojechać do hurtowni i obejrzeć je na placu. W salonie sprzedaży przy sztucznym świetle to antracyt wydaje mi się zbyt ciemny i błyszczący, a grafit zbyt jasny i matowy. Rekuperator "lider" to Thesslagreen Home, ale cena trochę zabójcza, będę szukał coś jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.12.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Ja mam dachówkę czatną jak smoła, błyszczącą i jest wg mnie piękna ale to mój gust. Ciągle gdzieś czegoś tam na dachu brakuje ale to już końcoweczki, jakieś starsze fotki mam w dzienniku, allegra 9, angoba szlachetna. Zobacz jeśli Cię interesuje. Obecnie jest promocja, zwracają pare słówek, do 1000zł max za zakupy koramica. Błyszcząca dachówka (przynajmniej ta dokładnie) ma np ten plus, ze wszystko z niej spływa, można ciąć na dachu a następnego dnia po dużej rosie już nic nie widać rudego na dachu Rekuperator, hmm aż się boję podchodzić a potrzebuję już tuż tuż. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 07.12.2018 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Ja mam dachówkę czatną jak smoła, błyszczącą i jest wg mnie piękna ale to mój gust. Ciągle gdzieś czegoś tam na dachu brakuje ale to już końcoweczki, jakieś starsze fotki mam w dzienniku, allegra 9, angoba szlachetna. Zobacz jeśli Cię interesuje. Pozdrawiam Karol Ładna ta Twoja dachówka, jest weekend, muszę przespać się z tematem. W poniedziałek jestem umówiony w hurtowni, dostanę na testy porównawcze do domu po kilka dachówek, z kilku różnych modeli, w antracycie i graficie. Możliwe, że antracyt w tych dachówkach jest w angobie szlachetnej, grafit w zwykłej angobie i wyglada położony obok jak matowy Rekuperator chcę kupic w tym roku, w Thessli gwarancja startuje od daty montażu, nie dłużej niz pół roku od zakupu, nie wiem jak to wyglada w innych firmach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 09.12.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Ładnie jedziesz z tematem, podeslij jakies wyceny dachówki na swoj dach - zawsze to bedzie jakies odniesienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 09.12.2018 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Ładnie jedziesz z tematem, podeslij jakies wyceny dachówki na swoj dach - zawsze to bedzie jakies odniesienie Dach mam o powierzchni 175m2, dachówka Roben Piemont ze wszystkimi dodatkami, bez rynien - 9500,00 brutto. Okna Petecki, 9szt, 67,1m obwodu okien, Veka Softline 82MD, szyby U=0,5, 4LE/18/4/18/4LE, ciepła ramka, w tym tarasowe 360x220 (fix-RU-R-fix) z ruchomym słupkiem: - białe 11400,00 ze zwykłym montażem. dopłaty: - jednostronny kolor + 1000,00 - szczelny montaż + 1500,00 - 2000,00 - HS 360x220 zamiast tarasowego z ruchomym słupkiem + 9000,00 Ceny brutto. Rekuperator Thesslagreen AirPack Home 200f L 6600,00 brutto z montażem i kalibracją. Ceny modułu CF i Air++ mam w pracy na mailu, dopisze jutro. Jutro będę miał jeszcze dwie oferty na dachówki z innej firmy i ofertę na okna M&S. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Tec99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 11.12.2018 03:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Dach mam o powierzchni 175m2, dachówka Roben Piemont ze wszystkimi dodatkami, bez rynien - 9500,00 brutto. Okna Petecki, 9szt, 67,1m obwodu okien, Veka Softline 82MD, szyby U=0,5, 4LE/18/4/18/4LE, ciepła ramka, w tym tarasowe 360x220 (fix-RU-R-fix) z ruchomym słupkiem: - białe 11400,00 ze zwykłym montażem. dopłaty: - jednostronny kolor + 1000,00 - szczelny montaż + 1500,00 - 2000,00 - HS 360x220 zamiast tarasowego z ruchomym słupkiem + 9000,00 Ceny brutto. Rekuperator Thesslagreen AirPack Home 200f L 6600,00 brutto z montażem i kalibracją. Ceny modułu CF i Air++ mam w pracy na mailu, dopisze jutro. Jutro będę miał jeszcze dwie oferty na dachówki z innej firmy i ofertę na okna M&S. Co do okna HS - mam na obecnej chacie 270x240 - Dla mnie pomyłka bo : Jest ciężkie skrzydło i ciężko się otwiera Nie da się umyć rolety pod fixem (a by się po kilku latach przydało) Nie masz możliwości zamknięcia po wyjściu na taras Kosztuje w uj Droga moskitiera jak komuś potrzebna (ja potrzebuje na wsi trochę więcej owadów ) Zalety: Ładnie wyglada Wniosek: Robię potrójne z ruchomym słupkiem i z domykaczem jak wyjdę na zewnatrz PS: to moje obiektywne spostrzeżenia Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Tomi78__ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 12.12.2018 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 (edytowane) Co do okna HS - mam na obecnej chacie 270x240 - Dla mnie pomyłka bo : Jest ciężkie skrzydło i ciężko się otwiera Nie da się umyć rolety pod fixem (a by się po kilku latach przydało) Nie masz możliwości zamknięcia po wyjściu na taras Kosztuje w uj Twoja opinia potwierdza się w rozmowach ze znajomymi którzy twierdzą, że po 2-3 latach użytkowania PSK robią się problemowe. Chociaż myślę, że w większości przypadków problem leży po stronie złego montażu lub tanich okuć. Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Tec99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 19.12.2018 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Wczoraj przyjechały dachówki. Za pół godziny dojedzie pompogruszka i zalewamy wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 07.04.2019 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Czas odrobić zaległosci w pisaniu... Wieniec wylałem w połowie grudnia i ciepłe dni lutego mineły na jego rozszalowaniu. Na początku marca przyjechało drewno i zaczeliśmy z kolegą dekarzem brać sie do pracy. Na pierwszy ogień poszły ponad ośmiometrowe belki stropowe Pierwsze podejście do montażu krokwi Potem już z górki... W międzyczasie chłopaki wpadli założyć okna Stan na dzisiaj Jak pogoda nie przeszkodzi, to do wielkanocy położymy dachówki. Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez Tec99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 07.04.2019 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Grubo się tu dzieje Fajnie idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 07.04.2019 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Grubo się tu dzieje Fajnie idzie Dziękuję Robota idzie, budowę mam blisko pracy, pracuję do 16, a o 16:15 działam już na budowie plus soboty od 8 do wieczora... Dobrze, że są niedziele na odpoczynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 07.04.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Ło matko sie dzieje Fajnie wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 14.04.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 No to jak masz tyle czasu to faktycznie idzie. Pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 07.05.2019 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Dach już gotowy Ścianki działowe prawie gotowe, powoli zaczynam bawić się z elektryką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 09.05.2019 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Niby blisko ale dopiero teraz trafiłem na Twój dziennik. Proszę napisz coś więcej o drewnianym stropie i konstrukcji dachowej. Teraz rzadko spotyka się strop z konstrukcji drewnianej. Większość leje beton. Jakieś zdjęcia, szkice , przekroje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 09.05.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Dwa razy tyle puszek pod tv niż u mnie. Co tam będzie? U mnie 2x2 gniazda zasilania, jedno poczwórne do głośników, jedno podwójne ethernetowe no i jedno 2xSAT + TV. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 09.05.2019 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Niby blisko ale dopiero teraz trafiłem na Twój dziennik. Proszę napisz coś więcej o drewnianym stropie i konstrukcji dachowej. Teraz rzadko spotyka się strop z konstrukcji drewnianej. Większość leje beton. Jakieś zdjęcia, szkice , przekroje Witam. Dom jest z antresolą, powierzchnię użytkową na poddaszu traktuje jako wartość dodaną. Kiedyś będzie tam druga łazienka z wanną i sypialnia. Okno w dachu pod kątem przyszłej łazienki już wrzuciłem. Konstrukcja więźby w projekcie była pod blachodachówkę, same krokwie i murłaty. Po konsultacjach z fachowcami i kierbudem więźba została dozbrojona pod kątem dachówki. Teraz krokwie są 18x8, murłata 16x16, jętki kleszczowe 16x5 i płatwie 14x14. Belki stropowe 18x14 Od pierwszych od murłaty belek stropowych do krokwi idą słupy, które będą zabudowane jako przestrzeń techniczna, na drugich słupy utworzą sztuczną ściankę kolankową o wys ok 1 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tec99 09.05.2019 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Dwa razy tyle puszek pod tv niż u mnie. Co tam będzie? U mnie 2x2 gniazda zasilania, jedno poczwórne do głośników, jedno podwójne ethernetowe no i jedno 2xSAT + TV. Pozdrawiam Karol 2 gniazda 230V, 3 podwójne do głośników, SAT-TV, antena od LTE, podwójne ethernet, cinch do drugiego subwoofera, HDMI, razem 10 Edytowane 9 Maja 2019 przez Tec99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts