Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złotlinek na płycie - DIY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że pogoda jeszcze nie straszna i działacie dalej. Lepiej zrobić pancerne szalunki niż potem beton z niemi zbierać-takie moje zdanie. Ja szalunek wieńca te tak wzmocniłem że kuzyn się ze mnie śmiał. Ale co, ani mm nie drgnęło.

Powodzenia w dalszej pracy

Dziękuję :)

Na szczęście Zielona Góra to jeden z najcieplejszych rejonów Polski i jest to bardzo przydatne w obecnej sytuacji.

Żeby tylko nie padało, to dam radę :D

• 2 weeks później...

Kl88KDA.jpg

Pogoda nie sprzyja, ale powoli kończę szalowanie wieńca.

Trochę mi czasu zeszło, ale mam nadzieje wylać wieniec w przyszłym tygodniu, jak pogoda pozwoli.

W międzyczasie zamówiłem drewno na więźbę, powinno być za miesiąc, jeżeli pogoda będzie łaskawa, to będę się szkolił niedługo jako pomocnik cieśli. :cool:

Mam też kilka wycen na okna, dachówki i rekuperatory, w wolnych chwilach będę je porównywał, żeby trochę rzeczy zamówić jeszcze w tym roku.

Z ofert na okna liderem na chwilę obecną jest oferta z firmy M&S, z dachówek Roben Piemont grafit lub antracyt, tylko muszę pojechać do hurtowni i obejrzeć je na placu.

W salonie sprzedaży przy sztucznym świetle to antracyt wydaje mi się zbyt ciemny i błyszczący, a grafit zbyt jasny i matowy. :D

Rekuperator "lider" to Thesslagreen Home, ale cena trochę zabójcza, będę szukał coś jeszcze...

Ja mam dachówkę czatną jak smoła, błyszczącą i jest wg mnie piękna :) ale to mój gust. Ciągle gdzieś czegoś tam na dachu brakuje ale to już końcoweczki, jakieś starsze fotki mam w dzienniku, allegra 9, angoba szlachetna. Zobacz jeśli Cię interesuje.

Obecnie jest promocja, zwracają pare słówek, do 1000zł max za zakupy koramica.

Błyszcząca dachówka (przynajmniej ta dokładnie) ma np ten plus, ze wszystko z niej spływa, można ciąć na dachu a następnego dnia po dużej rosie już nic nie widać rudego na dachu ;)

Rekuperator, hmm aż się boję podchodzić a potrzebuję już tuż tuż.

Pozdrawiam

Karol

Ja mam dachówkę czatną jak smoła, błyszczącą i jest wg mnie piękna :) ale to mój gust. Ciągle gdzieś czegoś tam na dachu brakuje ale to już końcoweczki, jakieś starsze fotki mam w dzienniku, allegra 9, angoba szlachetna. Zobacz jeśli Cię interesuje.

Pozdrawiam

Karol

Ładna ta Twoja dachówka, jest weekend, muszę przespać się z tematem.

W poniedziałek jestem umówiony w hurtowni, dostanę na testy porównawcze do domu po kilka dachówek, z kilku różnych modeli, w antracycie i graficie.

Możliwe, że antracyt w tych dachówkach jest w angobie szlachetnej, grafit w zwykłej angobie i wyglada położony obok jak matowy :D

Rekuperator chcę kupic w tym roku, w Thessli gwarancja startuje od daty montażu, nie dłużej niz pół roku od zakupu, nie wiem jak to wyglada w innych firmach.

Ładnie jedziesz z tematem, podeslij jakies wyceny dachówki na swoj dach - zawsze to bedzie jakies odniesienie :p

Dach mam o powierzchni 175m2, dachówka Roben Piemont ze wszystkimi dodatkami, bez rynien - 9500,00 brutto.

Okna Petecki, 9szt, 67,1m obwodu okien, Veka Softline 82MD, szyby U=0,5, 4LE/18/4/18/4LE, ciepła ramka, w tym tarasowe 360x220 (fix-RU-R-fix) z ruchomym słupkiem:

- białe 11400,00 ze zwykłym montażem.

dopłaty:

- jednostronny kolor + 1000,00

- szczelny montaż + 1500,00 - 2000,00

- HS 360x220 zamiast tarasowego z ruchomym słupkiem + 9000,00

Ceny brutto.

Rekuperator Thesslagreen AirPack Home 200f L 6600,00 brutto z montażem i kalibracją.

Ceny modułu CF i Air++ mam w pracy na mailu, dopisze jutro.

Jutro będę miał jeszcze dwie oferty na dachówki z innej firmy i ofertę na okna M&S.

Edytowane przez Tec99

Dach mam o powierzchni 175m2, dachówka Roben Piemont ze wszystkimi dodatkami, bez rynien - 9500,00 brutto.

Okna Petecki, 9szt, 67,1m obwodu okien, Veka Softline 82MD, szyby U=0,5, 4LE/18/4/18/4LE, ciepła ramka, w tym tarasowe 360x220 (fix-RU-R-fix) z ruchomym słupkiem:

- białe 11400,00 ze zwykłym montażem.

dopłaty:

- jednostronny kolor + 1000,00

- szczelny montaż + 1500,00 - 2000,00

- HS 360x220 zamiast tarasowego z ruchomym słupkiem + 9000,00

Ceny brutto.

Rekuperator Thesslagreen AirPack Home 200f L 6600,00 brutto z montażem i kalibracją.

Ceny modułu CF i Air++ mam w pracy na mailu, dopisze jutro.

Jutro będę miał jeszcze dwie oferty na dachówki z innej firmy i ofertę na okna M&S.

Co do okna HS - mam na obecnej chacie 270x240 -

Dla mnie pomyłka bo :

Jest ciężkie skrzydło i ciężko się otwiera

Nie da się umyć rolety pod fixem (a by się po kilku latach przydało)

Nie masz możliwości zamknięcia po wyjściu na taras

Kosztuje w uj

Droga moskitiera jak komuś potrzebna (ja potrzebuje na wsi trochę więcej owadów )

Zalety:

Ładnie wyglada

Wniosek:

Robię potrójne z ruchomym słupkiem i z domykaczem jak wyjdę na zewnatrz

PS: to moje obiektywne spostrzeżenia

Edytowane przez Tomi78__

Co do okna HS - mam na obecnej chacie 270x240 -

Dla mnie pomyłka bo :

Jest ciężkie skrzydło i ciężko się otwiera

Nie da się umyć rolety pod fixem (a by się po kilku latach przydało)

Nie masz możliwości zamknięcia po wyjściu na taras

Kosztuje w uj

Twoja opinia potwierdza się w rozmowach ze znajomymi którzy twierdzą, że po 2-3 latach użytkowania PSK robią się problemowe.

Chociaż myślę, że w większości przypadków problem leży po stronie złego montażu lub tanich okuć.

Edytowane przez Tec99

• 3 months później...

Czas odrobić zaległosci w pisaniu...

Wieniec wylałem w połowie grudnia i ciepłe dni lutego mineły na jego rozszalowaniu.

Na początku marca przyjechało drewno i zaczeliśmy z kolegą dekarzem brać sie do pracy.

Na pierwszy ogień poszły ponad ośmiometrowe belki stropowe ;)

X9DUfAB.jpg

B3pwv7J.jpg

Pierwsze podejście do montażu krokwi :D

Yg9OhZO.jpg

Potem już z górki...

KLMKcWq.jpg

QI2LRg3.jpg

djgF5ws.jpg

W międzyczasie chłopaki wpadli założyć okna

F0DMPAj.jpg

Stan na dzisiaj

5zFpYEG.jpg

YYjCTLS.jpg

Jak pogoda nie przeszkodzi, to do wielkanocy położymy dachówki.

Edytowane przez Tec99

• 4 weeks później...
Niby blisko ale dopiero teraz trafiłem na Twój dziennik.

Proszę napisz coś więcej o drewnianym stropie i konstrukcji dachowej.

Teraz rzadko spotyka się strop z konstrukcji drewnianej.

Większość leje beton.

Jakieś zdjęcia, szkice , przekroje

Witam.

Dom jest z antresolą, powierzchnię użytkową na poddaszu traktuje jako wartość dodaną.

Kiedyś będzie tam druga łazienka z wanną i sypialnia.

Okno w dachu pod kątem przyszłej łazienki już wrzuciłem.

HVwxkFm.jpg

dLiEAaw.jpg

Konstrukcja więźby w projekcie była pod blachodachówkę, same krokwie i murłaty.

Po konsultacjach z fachowcami i kierbudem więźba została dozbrojona pod kątem dachówki.

Teraz krokwie są 18x8, murłata 16x16, jętki kleszczowe 16x5 i płatwie 14x14.

Belki stropowe 18x14

Od pierwszych od murłaty belek stropowych do krokwi idą słupy, które będą zabudowane jako przestrzeń techniczna, na drugich słupy utworzą sztuczną ściankę kolankową o wys ok 1 m.

csiIF33.jpg

Dwa razy tyle puszek pod tv niż u mnie. Co tam będzie? U mnie 2x2 gniazda zasilania, jedno poczwórne do głośników, jedno podwójne ethernetowe no i jedno 2xSAT + TV.

Pozdrawiam

Karol

2 gniazda 230V, 3 podwójne do głośników, SAT-TV, antena od LTE, podwójne ethernet, cinch do drugiego subwoofera, HDMI, razem 10 :D

Edytowane przez Tec99