Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie - listwa startowa

fidykg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kurcze ja po przeczytaniu tego wewątku bym wiedział dać czy nie dać... BTW jak ocieplałem garaż to listwy nie dałem i tak się namęczyłem na dole, że jak ocieplałem dom to dałem :p Inna sprawa że te listwy trochę kosztują i jak piszą inni są w rozmiarach do 15cm (ja takie miałem i nie szukałem większych ale ci co szukali pisali że jest problem)

jeszcze inni podnoszą temat liniowego mostka cieplnego na listwie i braku możliwości zaciągnięcia tynkiem od dołu

moim zdaniem listwa pomaga wypoziomować pierwszy rząd styropianu (co można z powodzeniem zrobić też innymi metodami), ja mam ocieploną już piwnice (czyli cokół) 10cm styropianem wiec listwy nie mam zamiaru dawać

no nic jutro podumam i cos się wymyśli

Mozna gdzies kupic listwy startowe dluzsze niz 15cm? Mam styropian 18cm i nigdzie nie potrafie takich listew znalezc..

Ale tez mam juz ocieplona piwnice 15cm styro, calosc jest przysypana na 2,5m pod ziemia wiec to w sumie juz samo w sobie jest niezla listwa startowa :-)

pozdr.

Nie można. Przynajmniej ja nie znalazlem. Styro mam 20cm.

Jako że nie znalazłem to nie dałem listwy. Przykręciliśmy profil aluminiowy CD do wsparcia 1 warstwy i złapania poziomu. Potem się odkręci.

No i idzie. W 4 dni z hakiem zrobiliśmy ok. 145m2 styro. Warunki nieco polowe, bo rusztowania zbijamy z desek, ale dajemy radę :)

Kurcze - właściwie to czemu zdjęć nie robię? :)

Nie można. Przynajmniej ja nie znalazlem. Styro mam 20cm.

Jako że nie znalazłem to nie dałem listwy. Przykręciliśmy profil aluminiowy CD do wsparcia 1 warstwy i złapania poziomu. Potem się odkręci.

To ja chyba wogole sprawe oleje - styro z piwnicy ma 15cm i jest wypoziomowany - styro na parter bedzie sie na nim wspieral i wystawal tylko 3cm :)

No i idzie. W 4 dni z hakiem zrobiliśmy ok. 145m2 styro. Warunki nieco polowe, bo rusztowania zbijamy z desek, ale dajemy radę :)

A jaka masz max wysokosc? Ja z trzech stron mam luzik - 3m. Nawet z malej drabinki dojde. Ale z tylu mam na szerokosci ~8m wysokosc ok 6,5m i troche sie tego boje.. :)

pozdr.

no nic jutro podumam i cos się wymyśli

Mozna gdzies kupic listwy startowe dluzsze niz 15cm? Mam styropian 18cm i nigdzie nie potrafie takich listew znalezc..

Ale tez mam juz ocieplona piwnice 15cm styro, calosc jest przysypana na 2,5m pod ziemia wiec to w sumie juz samo w sobie jest niezla listwa startowa :-)

pozdr.

Listwę startową powinno się stosować jeżeli rozpoczyna się ocieplenie od poziomu gruntu. Jeśli masz juz ocieploną piwnicę, to zrezygnuj z niej, a problem z zakupem będzie rozwiązany :)

A jaka masz max wysokosc? Ja z trzech stron mam luzik - 3m. Nawet z malej drabinki dojde. Ale z tylu mam na szerokosci ~8m wysokosc ok 6,5m i troche sie tego boje.. :)

pozdr.

Phi - 3m to sobie ustawiasz parę paczek styropianu i jedziesz. My styropian mamy do ok. 5m (poziom parapetów na piętrze). Potem zaczyna się oblicówka wypchana wełną no i tu już będzie kłopot. Chyba będę musiał jednak załatwić prawdziwe rusztowania... :(

leszeq Problem z zakupem JEST już rozwiązany - robię bez niej. Nie wiem dokładnie co z tego wyjdzie, bo mam równą ilość styrop na fundamentach i ścianach ale co tam - jakos to będzie :)

Phi - 3m to sobie ustawiasz parę paczek styropianu i jedziesz.

Nooo - tego sie nie obawiam wcale.

My styropian mamy do ok. 5m (poziom parapetów na piętrze).

Czekaj czekaj, macie styropian do poziomu 5m (piec metrowych paczek jedna na drugiej???), czy styropian do np. 3m i 2m mozna "siegnac reka" ? Jak 5m wysokosci styropianu paczka na paczce to wow - cyrkowcy :D U mnie jeszcze ten problem ze w jednym miejscu tam jest spadek.. Ale cos sie wykombinuje. Nie takie rzeczy sie robilo ;D

pozdr.

Różne rzeczy robimy zabawne (może walnę jutro foty), ale nie - nie ustawiamy 5 paczek :) Choć dobrze, że żaden kierownik albo inspektor tego nie widzi :lol:

Do 3 m myślę, że paczki wystarczą. Zależy jeszcze jakich wymiarów jesteście :)

Choć jak się nad tym zacząłem zastanawiać to chyba przesadziłem. 2,5 może, 3 to już może być lekki strach, ale da się.

My już korzystaliśmy z samoróbnych rusztowań na takiej wysokości. Mogę podesłać Ci plany ;)

Różne rzeczy robimy zabawne (może walnę jutro foty), ale nie - nie ustawiamy 5 paczek :) Choć dobrze, że żaden kierownik albo inspektor tego nie widzi :lol:

Az mi sie moje rusztowanie przypomnialo przy murowaniu / fugowaniu komina:

http://szyna.civ.pl/profi_rusztowanie.jpg

Do 3 m myślę, że paczki wystarczą. Zależy jeszcze jakich wymiarów jesteście :)

Standardowo czyli ~180cm ;) Mysle ze na te strone elewacji spoko wystarczy. Na druga chyba bede musial pozyczyc albo kupic pare "przesel" rusztowan warszawskich :)

My już korzystaliśmy z samoróbnych rusztowań na takiej wysokości. Mogę podesłać Ci plany ;)

Jak masz gdzies na wierzchu to wklejaj - przyda sie nie tylko mi :-)

• 4 months później...
Kup odpowiednio długie stemple - takie 6m powinny wystarczyć. Zbij parami w drabinki trzy stopniowe. Potem należy takie drabinki postawić do pionu i podeprzeć. A następnie położyć dechy przykręcając do poprzeczek w drabinkach. Całość jest wyjątkowo stabilna i to nawet jak za podesty służą 5 metrowe deski - calówki. Oczywiście muszą być podparte co 2-2.5m oraz wzmocnione deskami w poprzek co 60 cm.

• 2 months później...

To w końcu 15cm, czy 20?

20 - nie wiem, ale 15 kupiłem bez najmniejszego problemu w składzie "za rogiem", były też w każdym, do którego dzwoniłem.

A co do samej dyskusji - moi elewacjusze też chcieli robić bez listew startowych, dając na dole kątowniki, ale zażyczyłem sobie listew z uwagi na dom w lesie i zwiększone zagrożenie myszami i tym podobnymi. Koszt - kilkaset złotych, przy ciężkich tysiącach, jakie kosztuje całe ocieplenie w zasadzie do pominięcia.

J.

...A co do samej dyskusji - moi elewacjusze też chcieli robić bez listew startowych, dając na dole kątowniki, ale zażyczyłem sobie listew z uwagi na dom w lesie i zwiększone zagrożenie myszami i tym podobnymi. Koszt - kilkaset złotych, przy ciężkich tysiącach, jakie kosztuje całe ocieplenie w zasadzie do pominięcia.....
I kiedy w końcu ktoś to zrozumie?

A później pojawiają się posty - myszy zeżarły mi styropian. Myszy zrobiły sobie gniazdo w wełnie. I nie ma to znaczenia czy miasto czy wieś - myszy są wszędzie