Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podnoszenie dachu

dadro

Recommended Posts

ja bym rozebrał konstrukcję dachu, pewnie ścianki kolankowe i szczytowe też i od nowa pomurował ściany, dobrze by było wylać słupki na ścianach kolankowych i zwieńczyć konstrukcję wieńcem. podstawowe materiały to niewielkie koszty.

wieniec i slupki w scianach bezwzglednie trzeba zrobic - scianka kolankowa na wys ponad 2m po prostu sie rozejdzie pod naporem ciezaru dachu.

Zreszta i tak potrzebujesz na to przeciez projekt budowlany i pozwolenie na budowę - projektant poradzi.

Osobiście rozbierałbym całość powyżej stropu i wieńca.

podnosiłam w ubieglym roku "strych" w starym domu z wysokosci scian ok 60 cm na 120 cm, ale z wymiana calego dachu.

procedura byla taka - najpierw ocena czy fundamenty wytrzymaja wiekszy ciezar scian, potem projekt, potem pozwolenie na budowe,

potem ekipa - rozbiorka wszystkiego do poziomu stropu, wzmocnienie stropu poprzez ulozenie zbrojenia i zalanie go betonem, potem murowanie scianek i inne takie i na koniec nowy dach

zajelo im to jakis miesiac, koszt w granicach 40 tys - robocizna plus materialy (ale jak wspomnialam byly prace rozbiorkowe i kompletnie nowy dach, trzy okna i jeszcze dorabialam ganek),

• 10 years później...

Odgrzeje trochę kotleta ;)

Otóż jest domek, po podłogach na parterze około 100m2 (14m x 7m). Mury grube na około 40cm z cegły, dach bez ścianki kolankowej.

Planuje remont całego dachu (nowa konstrukcja) i całego poddasza, przy czym chciałbym podnieść ściankę kolankową na jakieś 70cm.

1. Czy wiąże się to z rozbieraniem całej ściany szczytowej? Czy tylko wpuszcza się wieniec na jakiś 1 metr? Wieniec będzie musiał być zakotwiony w ściany parteru?

2. Ile może kosztować cała ścianka kolankowa? (nie potrafie tego oszacować do kosztorysu)

2. Na poddaszu planuje 2 duże pokoje (dzienny z kuchnia i sypialnie) oraz toaleta (nad toaletą na parterze)

Na cały remont mam 150,000zł, czy to jest wystarczająca kwota?

• 3 years później...

Dzień dobry,

Jak w temacie, potrzebuję podnieść dach z wiązarów i podłożyć murłatę, żeby budynek ładniej wyglądał. Budynek jest w stanie surowym otwartym, niestety w zeszłym tygodniu skończyli kłaść blachę panel na klik. Wiązary są z opadającym okapem przykręcone do wieńca. Chciałbym to unieść i dać chociaż murłatę 14x14, bo nie mogę patrzeć na efekt końcowy :( Budynek wyszedł za nisko, chyba nie przewidziałem tego, podczas prac murarskich, bo można było dać jeden bloczek wyżej pod wieńcem. Może znacie kogoś kto by pomógł. Okolice mazowieckiego,

Dziękuję

Michał.