Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralkosuszarka

BartoszO

Recommended Posts

Cześć!

Planuje zakup pralkosuszarki. Myślę, że dosyć mocno przewertowałem sieć. W tej chwili waham się pomiędzy:

Boshem https://www.mediaexpert.pl/pralko-suszarki/pralko-suszarka-bosch-wvh28420pl,id-1114679?gclid=CjwKCAjwxILdBRBqEiwAHL2R8zcw5M9EsYu5P9NprPhTpWiuE0nt4JDuhUIPGPu26bYeplgY10yefRoCoW0QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CMWJ9Yv2xN0CFQePmgod7_UO1g

Elektroluxem https://www.mediaexpert.pl/pralko-suszarki/pralko-suszarka-electrolux-eww1685swd,id-672320

Elektroluxa już prawie miałem wybranego. Potem ten Bosh mi wpadł w oko. Do suszenia używa innej technologii, przez co zużywa dwa razy mniej wody. Zużywa też mniej prądu.

Jak to jest z wentylacją? W instrukcji Bosha piszą o tym, że trzeba ją zapewnić bo inaczej z suszeniem może być kłopot. Obydwie są indukcyjne, więc para i tak zamienia się w wodę w nich. Elektrolux w instrukcji nic nie wspomina na ten temat. No i Bosh wchodzi na styk do szafy. Będzie mu na pewno w niej ciasno :) Wg instrukcji powinien mieć 5 cm wolnej przestrzeni, nie będzie miał wcale. (woda i prąd są z boku)

Macie jakieś doświadczenie z pralkosuszarkami? Który model byście wybrali?

• 1 month później...
W firmie ok ale zużycie prądu porażające 5-7 kwh masakra z wodą też nie jest najlepiej , w mojej ocenie jest to zło konieczne jeżeli ktos mieszka w kilka osób w bardzo małym mieszkanku bez balkonu z mikro łazienką bo nie ma wyboru inaczej szkoda pieniędzy. Poza tym cykl prania i suszenia 4 kg to niespełna 600min litości akurat starczy taryfy nocnej z ledwością.