jozek000 18.09.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Planowaliśmy położyć płytki na balkonie, jednak ostatecznie zmieniliśmy zdanie na deskę kompozytową i pojawił się problem. Aktualny stan:* Płyta żelbetowa ze spadkiem 2% ocieplona z dołu i po bokach* 2x papa termo wywinięta na ścianę* do ramy okna balkonowego zostało ok 9,5cm Chciałbym ograniczyć straty ciepła przez płytę żelbetową, dlatego zależy mi na izolacji termicznej balkonu.Początkowo planowaliśmy XPS na to delikatna wylewka i gres, jednak przy desce kompozytowej plany się pokrzyżowały - nie ma tyle miejsca. Legar + deska to ok 5cm, więc zostaje niewiele ponad 4cm. I teraz moje pytanie: Czy można położyć legary na XPS bez wylewki? Chciałbym przykleić XPS do obecnej papy i przykryć go papą samoprzylepną (głównie żeby ograniczyć wpływ UV i deszczu). Na takiej powierzchni chciałbym montować legar kołkiem przez XPS. 1. Boję się jednak, że XPS nie jest wystarczającym podłożem pod legary i będzie się z czasem uginał. Jest to możliwe? 2. kołki przerywają izolację przeciw-wodną, może jednak legary przykleić do papy? Ostatecznie na desce stanie balustrada kotwiona do ściany, która dodatkowo zapobiegnie poderwaniu deski przez wiatr. Czy mój pomysł na użycie XPS bez wylewki ma w ogóle rację bytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts