Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spuchnięty dolny profil każdego okna!!! -Adams Passiv-Line Plus

Recommended Posts

Witam.

Mam wielki problem z oknami jak w temacie. Okna kupiłem w kwietniu 2017 roku zamontowano je z użyciem taśm paroszczelnych i paropszepuszczalnych, plus dodatkowo, każde okno zostało osadzone na "ciepłym parapecie".

Na wiosnę tego roku obrobiłem je styropianem siatką, klejem etc. No i klops, po ściągnięciu foli ochronnych z szyb żona zauważyła, że dolne profile mają "buły" w komorze poniżej otworu na odciek wody z dolnego profilu. widzę to z 30 m bo światło się załamuje! Okna od słonecznej strony po kilka milimetrów a te od północy ledwo wyczuwalnie...ale zawsze.

Zgłosiłem sprawę do sprzedawcy, ten do Adams, a tamci wysłali do mnie producenta profili. Ten przyjechał zrobił zdjęcia i powiedział, że pierwszy raz coś takiego widzi i nie chciałby takich okien ... zapewnił jednak, że ten proces zatrzymał się i na pewno okno nie pęknie. Rzeczywiście, lato było upalne i zmian żadnych nie ma...po długim czasie otrzymałem odpowiedz od sprzedawcy, że producent może zaproponować wymianę okien albo 10% od wartości zamówienia czyli 2300 zł :confused::confused:. Sprzedawca i monter zarazem, powiedział że koszty tej wymiany przekroczą ponad 30.000 zł i kto mi obrobi okna tak pieczołowicie jak jest teraz?? (od środka tynki na gotowo, z zewnątrz EPS 20 cm grafit). Nie wyobrażam sobie tego kuć.::cry:

Moja propozycja to choćby 50% kosztów wymiany i niech te okna tam są.

Jak do tego podejść żeby ich do zapłaty tych 50% zmusić ?

8d54fd7b01e26b55med.jpg

f27b07e3636f462amed.jpg

5fca1000f2a99e89med.jpg

9f14e50526edb7c6med.jpg

3968f6fb6c7b7e51med.jpg

Edytowane przez czarli93

• 3 months później...

Dokładnie to samo spotkało mnie przy profilu Passive Line (Aluplast 8000+rdzeń stalowy+pianka w środku) od Adamsa. Kolor guarzgrau, ciepły parapet, gąbka rozprężna z folią. Cechą charakterystyczną wypaczenia dolnego profilu jest zmiana barwy okleiny na wybrzuszeniu. Takie wyświetlenie jakby świecą potarte.. Też zawołali przedstawiciela Aluplasta, ale ten olał sprawę. Montaż luty/marzec 2018. Też pierwszy raz na oczy takie coś widzieli... Wymiana okien od strony południowej po 6 miesiącach (upalne lato 2018). Na szczęście nie miałem tynków zewnętrznych. Powiedziano mi, że w zasadzie to moja wina bo zamontowałem granitowe parapety, które bardziej się nagrzewają niż "amelinowe".... heh Zobaczymy co będzie za te 9 miesięcy. Myślę, że z tynkami się wstrzymam. Trzeba będzie iść do sądu i kupić jakiegoś Oknoplasta.

Dwa dni temu zaprosiłem service na regulację okien bo coś są nieszczelne. Dosłownie przez okna wieje i świszczy. Okazało się, że każde skrzydło (obojętnie z której strony N, S, E, W) jest powyginane w "banana". Na 2 m poziomicy odchył kilka mm. Do tego stopnia, że przy zamkniętym oknie widać elementy okuć przez szparę. Dla zainteresowanych mogę przesłać fotki. Po świętach zrobię film na youtube i zamieszczę link do niego. Może nauczy to coś firmę...

Produkt premium??? gówno a nie premium !!!

Klinika Przybylski Kalisz

Edytowane przez aprzybylski