Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Stoję przed wyborem przydomowej oczyszczalni ścieków i zastanawiam się czy nie wybrać biologicznej oczyszczalni i odprowadzać z niej wodę do rowu, który leży na mojej działce. Początkowo miała to być oczyszczalnia z sączkami, ale mam wysoki poziom wód gruntowych i może się okazać, że nie zda to egzaminu.

W związku z tym jakie kroki trzeba wykonać i jakie papiery załatwić żeby dostać pozwolenie na odprowadzenie wody do tego rowu. W lato w tym rowie wody właściwie nie ma wcale, jest suchy, na wiosnę jest może 30cm wody.

Oprócz formalności może ktoś podpowie ile może kosztować załatwienie wszystkich papierów? Z tego co wiem to trzeba zrobić operat wodno-prawny i uzyskać pozwolenie wodno-prawne co jest chyba najdroższe jeżeli chodzi o formalności.

https://forum.murator.pl/topic/241439-odprowadzenie-wody-z-oczyszczalni-biologicznej-do-rowu/

Pozwolenie wodnoprawne mogę zrobić za 1900 netto + opłata skarbowa 217 pln, dokumentacja z wrysowaniem oczyszczalni + opis, jesli łącznie z operetem wodnoprawnych to za 2100 netto mogę zrobić wszystko. VAT 23%. Bedzie to operat wodnoprawny + wniosek o wydanie pozwolenia + wrysowanie oczyszczalni + opis techniczny.

Witam.

Stoję przed wyborem przydomowej oczyszczalni ścieków i zastanawiam się czy nie wybrać biologicznej oczyszczalni i odprowadzać z niej wodę do rowu, który leży na mojej działce. Początkowo miała to być oczyszczalnia z sączkami, ale mam wysoki poziom wód gruntowych i może się okazać, że nie zda to egzaminu.

W związku z tym jakie kroki trzeba wykonać i jakie papiery załatwić żeby dostać pozwolenie na odprowadzenie wody do tego rowu. W lato w tym rowie wody właściwie nie ma wcale, jest suchy, na wiosnę jest może 30cm wody.

Oprócz formalności może ktoś podpowie ile może kosztować załatwienie wszystkich papierów? Z tego co wiem to trzeba zrobić operat wodno-prawny i uzyskać pozwolenie wodno-prawne co jest chyba najdroższe jeżeli chodzi o formalności.

https://forum.murator.pl/topic/241439-odprowadzenie-wody-z-oczyszczalni-biologicznej-do-rowu/#findComment-7577599

Pozwolenie wodnoprawne mogę zrobić za 1900 netto + opłata skarbowa 217 pln, dokumentacja z wrysowaniem oczyszczalni + opis, jesli łącznie z operetem wodnoprawnych to za 2100 netto mogę zrobić wszystko. VAT 23%. Bedzie to operat wodnoprawny + wniosek o wydanie pozwolenia + wrysowanie oczyszczalni + opis techniczny.

Czy jeżeli w pozwoleniu na budowę mam oczyszczalnię z drenażem rozsączającym to mogę to spokojnie zrobić czy potrzebny jest projekt zamienny I będę musiał występować o pozwolenie na budowę od nowa?

https://forum.murator.pl/topic/241439-odprowadzenie-wody-z-oczyszczalni-biologicznej-do-rowu/#findComment-7577641

Opłata skarbowa 2 x 217, o ile się nie mylę.

1 x za urządzenie wodne - wylot ścieków

1 x za odprowadzanie ścieków

https://forum.murator.pl/topic/241439-odprowadzenie-wody-z-oczyszczalni-biologicznej-do-rowu/#findComment-7577920

Cześć,

Masz rację, tam jest 2 x 217 PLN. Mogłem dopisać + opłaty urzędowe, które w żaden sposób nie są ode mnie zależne.

Dzięki za zwrócenie uwagi !!!

Opłata skarbowa 2 x 217, o ile się nie mylę.

1 x za urządzenie wodne - wylot ścieków

1 x za odprowadzanie ścieków

https://forum.murator.pl/topic/241439-odprowadzenie-wody-z-oczyszczalni-biologicznej-do-rowu/#findComment-7578713

Powiem Ci tak. W jednym starostwie robiłem taki projekcik zamienny, w kilku innych nie robiłem - wszystko zależy od danego starostwa. Tam gdzie nie było robione to podczas obsługi geodezyjnej było to naniesione na mapy, wtedy gdy była inwetaryzacja robiona. Inna kwestia, że w tych przypadkach gdzie była zamieniana drenażówka na mech-biol to zamienialiśmy tylko zbiornik, samo rozsączanie pozostawało gdyż trzeba było pozbyć się w jakiś sposób tych oczyszczonych ścieków. Urzędnicy mają różne interpretacje dlatego warto zapytać.

Czy jeżeli w pozwoleniu na budowę mam oczyszczalnię z drenażem rozsączającym to mogę to spokojnie zrobić czy potrzebny jest projekt zamienny I będę musiał występować o pozwolenie na budowę od nowa?
https://forum.murator.pl/topic/241439-odprowadzenie-wody-z-oczyszczalni-biologicznej-do-rowu/#findComment-7578715

Witam.

Ja bym do rowu nie szedł z tym odprowadzeniem bo zawsze będą mogli ciągać ciebie o jakieś badania, a to od urzędnika zależy. Jak kasę wydajesz to zrób biologiczną i dodaj pompę oraz zrób nasyp od strony tego rowu ale na swojej działce i będzie lepszy efekt. Papiery kosztują, a lepiej to na oczyszczalnię na swoim wydać. Jak w rowie się woda podniesie to też będziesz miał problem, bo jak wszędzie stoi to może stać też i tam.

https://forum.murator.pl/topic/241439-odprowadzenie-wody-z-oczyszczalni-biologicznej-do-rowu/#findComment-7579216

Powiem Ci tak. W jednym starostwie robiłem taki projekcik zamienny, w kilku innych nie robiłem - wszystko zależy od danego starostwa. Tam gdzie nie było robione to podczas obsługi geodezyjnej było to naniesione na mapy, wtedy gdy była inwetaryzacja robiona. Inna kwestia, że w tych przypadkach gdzie była zamieniana drenażówka na mech-biol to zamienialiśmy tylko zbiornik, samo rozsączanie pozostawało gdyż trzeba było pozbyć się w jakiś sposób tych oczyszczonych ścieków. Urzędnicy mają różne interpretacje dlatego warto zapytać.

Dziękuję za informację. Mam dodatkowe pytanie, czy jeżeli rów należy do mnie (gmina potwierdziła) i przebiega w granicach mojej działki również wszystkie te procedury z papierami są wymagane? Podejrzewam, że tak bo przebiega on też przez sąsiednie działki ale pytam dla pewności.

Poniżej zamieszczam zrzut ekranu z geoportalu mojej działki. Pokolorowana działka jest moja, niebieska linia to wspomniany rów (części przebiegającej przez moją działkę i działkę sąsiednią nie ma na mapach - nie wiem dlaczego). Rów nie ma osobnego numeru działki, w akcie notarialnym mam wpisane, że częścią działki są tereny pod rowami. W gminie również powiedziano mi, że właścicielem rowu jestem ja (właściwie to części tego rowu przebiegającej przez moją działkę)

Zrzut ekranu 2018-09-25 o 12.22.15 kopia.jpg

Edytowane przez ByQ_
https://forum.murator.pl/topic/241439-odprowadzenie-wody-z-oczyszczalni-biologicznej-do-rowu/#findComment-7579577

Ja bym do rowu nie szedł z tym odprowadzeniem bo zawsze będą mogli ciągać ciebie o jakieś badania, a to od urzędnika zależy. Jak kasę wydajesz to zrób biologiczną i dodaj pompę oraz zrób nasyp od strony tego rowu ale na swojej działce i będzie lepszy efekt. Papiery kosztują, a lepiej to na oczyszczalnię na swoim wydać. Jak w rowie się woda podniesie to też będziesz miał problem, bo jak wszędzie stoi to może stać też i tam.

Rozważałem taką opcję ale nie chciałbym robić sobie na działce nasypu bo po prostu nie wygląda to zbyt ładnie

https://forum.murator.pl/topic/241439-odprowadzenie-wody-z-oczyszczalni-biologicznej-do-rowu/#findComment-7579579

• 5 months później...

Ja też ni chcę nasypu, ale zaproponowano mi poletko roślinne .

Czyli rura z domu do oczyszczalni BioFicient kingspana, za tym zbiornik przelewowy z pompą na wodę wykorzystywaną do podlewania ogrodu i później rurki pod poletko roślinne w stronę rowu poprowadzone.

Jak zakończyła się ta sprawa w twoim przypadku?

- Ja mam lekko nachyloną działeczkę - minimalnie , ale raczej woda z niej schodzi do dołu i do rowu, który też jest na mojej działce. Konsultant zaproponował też to rozwiązanie z rowem ale mówi ze to duże koszty i później badania tej wody co chwilę - a teoretcznie jak pociągniesz rury w pobliże rowu i jest spadek to nikt ci nie udowodni że odprowadzasz do rowu - bo żadna rura do rowu nie wchodzi. Chyba że się mylę.

https://forum.murator.pl/topic/241439-odprowadzenie-wody-z-oczyszczalni-biologicznej-do-rowu/#findComment-7658778

Ja też ni chcę nasypu, ale zaproponowano mi poletko roślinne .

Czyli rura z domu do oczyszczalni BioFicient kingspana, za tym zbiornik przelewowy z pompą na wodę wykorzystywaną do podlewania ogrodu i później rurki pod poletko roślinne w stronę rowu poprowadzone.

Jak zakończyła się ta sprawa w twoim przypadku?

- Ja mam lekko nachyloną działeczkę - minimalnie , ale raczej woda z niej schodzi do dołu i do rowu, który też jest na mojej działce. Konsultant zaproponował też to rozwiązanie z rowem ale mówi ze to duże koszty i później badania tej wody co chwilę - a teoretcznie jak pociągniesz rury w pobliże rowu i jest spadek to nikt ci nie udowodni że odprowadzasz do rowu - bo żadna rura do rowu nie wchodzi. Chyba że się mylę.

Zapewne chodzi o układ bez izolacji od spodu. Poletko z roślinami wodolubnymi na pewno zmniejszy ilość azotu i fosforu odprowadzanego do środowiska, oraz trochę ilość samych ścieków - ale tylko w okresie wegetacji roślin.

W zaplanowanym układzie, z punktu widzenia przepisów, nie musisz redukować azotu i fosforu. Więc pytanie ile wykonawca chce dodatkowo kasy za to rozwiązanie - bo trzeba się zastanowić czy warto.

Jak się zdecydujesz to dopytaj jakie rośliny zamierza zastosować, bo nie każdemu odpowiada skupisko trzciny pospolitej na działce.

https://forum.murator.pl/topic/241439-odprowadzenie-wody-z-oczyszczalni-biologicznej-do-rowu/#findComment-7659673