krzychmalina 10.04.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Super..., bo ten AUDYT mnie denerwował, wyrzucona kasa w błoto. Nie wysyłałem wniosku, więc wypełnię na nowym formularzu. Tylko do czerwca chyba muszę wysłać, żeby mi zaliczyli wcześniejsze wydatki. A co się stanie na przykład gdy wniosek wyślę do 1 czerwca a w FUNDUSZU nie zdążą z formalnościami a ja już mam na lipiec umówioną firmę do modernizacji kotłowni, likwidacji kopciucha i montażu PC??? Czy wystarczą daty faktur i zaświadczenie że zezłomowałem stary piec węglowy?? Bo w chałupie ma być wizyta urzędników i gdyby np. pojawili się w październiku to po tym węglowym syfie nie będzie już śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 12.04.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Pytanie do biegłych. Będę montował reku w nowym domu, który nie ma jeszcze pozwolenia na użytkowanie. Czy w tym wypadku mogę skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej bez jakiś tam zbędnej papirologii. Czy to jednak wymaga składania wniosków i Bóg wie czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 16.05.2019 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Trochę świeżych danych...https://globenergia.pl/juz-prawie-8-tys-pomp-ciepla-z-czystego-powietrza-oze-wygrywa-z-kotlami-stalopalnymi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 18.05.2019 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) Pytanie do biegłych. Będę montował reku w nowym domu, który nie ma jeszcze pozwolenia na użytkowanie. Czy w tym wypadku mogę skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej bez jakiś tam zbędnej papirologii. Czy to jednak wymaga składania wniosków i Bóg wie czego? Jest to więc budowa nowego domu, a na nowe domy ulga termomodernizacyjna nie przysługuje. Możesz złożyć wniosek o dotaję w ramach programu "Czyste Powietrze" z całą zbędną i niezbędną papierkologią. Pytanie ode mnie jak to w końcu jest z zasobnikiem do CWU? Od Doradcy Programu dostałem ienigmatyczną nformację, że dotacja przysługuje na 'pompę ciepła z osprzętem'. Zatem chciałbym wrzucić koszt samego urządzenia, wszelkie rurki i akcesoria potrzbene do spięcia jej z DZ i GZ i CWU, rozdizelacz DZ, glikol i zasobnik CWU. Wy jak robicie? Bez zasobnika nie wykorzystam jej na cele CO i CWU, a w tym celu biorę dotację...więc na chłopski rozum tak. Jak Wy zrobiliście? Poza tym wrzucam koszt rekuperatora, materiałów instalacyjnych do WM i opłatę przyłączeniową TAURON. Coś jeszcze? Edit: mam kolejne pytanie. Nie wime co wpisać w polu 46. Docelowo, po odbiorze zamierzam wyzielić niewielki % budynku na potrzeby działalności gospodarczej, ale narazie wykorzystywane na potrzeby działalności jest 0% (no bo jak inaczej w trakcie budowy). Co nalezy wpisać? edit: Ludzie co ja pacze!!? "Po wysłaniu formularza otrzymuje on status „Wysłany”. Ostatecznie dokument będzie zweryfikowany przez Wojewódzki Fundusz dopiero w momencie, gdy do biura WFOŚiGW wpłynie podpisana wersja papierowa." Czy to się dzieje naprawdę? To całe wysyłanie online jest po nic, bo i tka trzeba dostarczyć wersję papierową.. Edytowane 18 Maja 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panrobert 03.06.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Chcę złożyć wniosek na dofinansowanie kupna pieca na pelet do nowo budowanego domu jednorodzinnego. W tym roku będzie mnie stać tylko na to. Po wprowadzeniu może za rok czy dwa będę chciał ocieplić dom z zewnątrz i tu pytanie czy będę mógł ponownie skorzystać z dofinansowania tylko już z puli dla domów istniejących? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.06.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Chcę złożyć wniosek na dofinansowanie kupna pieca na pelet do nowo budowanego domu jednorodzinnego. W tym roku będzie mnie stać tylko na to. Po wprowadzeniu może za rok czy dwa będę chciał ocieplić dom z zewnątrz i tu pytanie czy będę mógł ponownie skorzystać z dofinansowania tylko już z puli dla domów istniejących? Proszę o pomoc Bardzo trafne pytanie - pewnie wiele osób się nad tym zastanawia i jest w podobnej sytuacji. A więc... Program Czyste Powietrze zawsze na pierwszym miejscu stawia wymianę źródła ciepła. Zatem najpierw ogrzewanie, później inne realizacje. Urzędnicy namawiają do złożenia wniosku szerszego i realizacji etapowej np. nowy piec i termomodernizacja. Po realizacji pierwszego etapu – otrzymuje się pierwszą transzę dofinansowania, później kolejną. Jeżeli realizacja poszczególnych etapów inwestycji planowana jest w znacznych odstępach czasu, istnieje także możliwość złożenia oddzielnych wniosków. Ale tak jak już w innych wątkach pisałem - warto zwrócić się z takimi pytania bezpośrednio do swojego WFOŚiGW. Bo to ich decyzja powinna być wiążącą odpowiedzią i rzetelną informacją. Każdy WFOŚiGW ma kilka swoich zasad. Warto skonsultować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.06.2019 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Dziś w Tok FM słyszałem , że ktoś przyjechał z UE i robi dym , że Polska zbyt słabo wykorzystuje środki. Podpisanych jest coś koło 13 500 wniosków , a według nich powinno rocznie być ich nawet 400 000. Boją się , że Polska straci dotacje rzędu 8/9 mld € . Dziwią się też , że tylko fundusz ochrony środowiska zajmuje się obsługą , a mogły by samorządy i banki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.06.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Dziś w Tok FM słyszałem , że ktoś przyjechał z UE i robi dym , że Polska zbyt słabo wykorzystuje środki. Podpisanych jest coś koło 13 500 wniosków , a według nich powinno rocznie być ich nawet 400 000. Boją się , że Polska straci dotacje rzędu 8/9 mld € . Dziwią się też , że tylko fundusz ochrony środowiska zajmuje się obsługą , a mogły by samorządy i banki. Tak, w planach są zmiany, na razie decydenci czekają na raport Banku światowego w naszej sprawie, a potem będą zmieniać sposób dystrybucji środków, całkiem prawdopodobne, że włączone zostaną samorządy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 19.06.2019 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 O to nie wiem czy jest się z czego cieszyć ...moja gmina swego czasu , była na ostatnim miejscu w kraju w pozyskiwaniu środków unijnych . Nie pamiętam który to był rok , ale pozyskali kilka euro na mieszkańca , a wpłacone było po prawie 900 od łebka . :bash: Teraz jest niewiele lepiej , ponieważ włodarzom ciężko zatrudnić 'mądrą' głowę od tych spraw i wolą wydawać mniej kasy ze swoich , co nie przeszkadza im chwalić się ,że jest jedną z bogatszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.06.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 O to nie wiem czy jest się z czego cieszyć ...moja gmina swego czasu , była na ostatnim miejscu w kraju w pozyskiwaniu środków unijnych . Nie pamiętam który to był rok , ale pozyskali kilka euro na mieszkańca , a wpłacone było po prawie 900 od łebka . :bash: Teraz jest niewiele lepiej , ponieważ włodarzom ciężko zatrudnić 'mądrą' głowę od tych spraw i wolą wydawać mniej kasy ze swoich , co nie przeszkadza im chwalić się ,że jest jedną z bogatszych Gmina to gmina - ma projekty które chce realizować, lub nie. Program Czyste Powietrze jest ogólnopolski i w tym momencie to mieszkańcy decydują czy chcą wziąć udział w programie czy nie, a jeśli gmina odgórnie zostanie oddelegowania do jego obsługi to tak czy inaczej gmina będzie musiała się włączyć w jego działania. Myślicie, że to dobrze wpłynie na sprawność działania programu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 01.07.2019 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 KE zawiesiła współpracę z Polską w sprawie programu . 'Dziękujemy ' panie ministrze Kowalczyk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.07.2019 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 j.w. http://wyborcza.pl/7,155287,24949458,miliardy-euro-nie-dotra-do-polski.html?disableRedirects=true#s=BoxOpCzol5 gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 02.07.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2019 Hmmm https://www.portalsamorzadowy.pl/ochrona-srodowiska/piotr-wozny-polska-nie-straci-miliardow-euro-z-ue-na-walke-ze-smogiem,128256.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychmalina 03.07.2019 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 A miało być tak pięknie. Program czyste powietrze będzie pewno finansowany nie z unijnych środków lecz z kieszeni naszego podatnika. A co tam:D Ja wniosek na Program CZYSTE POWIETRZE miałem gotowy już na początku stycznia ale odesłali mnie wtedy z kwitkiem bo przyjmowanie wniosków wstrzymali. Podobnież druki zmieniali. Niby program ruszył we wrześniu a w styczniu zaczęli druki zmieniać dopiero. Jeżeli stracimy te miliardy to czy zrobią też komisje śledczą jak z tą od VAT??Za fotowoltaikę zapłaciłem 28000 tysięcy, za pompę ciepła zapłacę drugie tyle i skorzystam jedynie z ulgi podatkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.07.2019 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 A miało być tak pięknie. Program czyste powietrze będzie pewno finansowany nie z unijnych środków lecz z kieszeni naszego podatnika. A co tam:D Ja wniosek na Program CZYSTE POWIETRZE miałem gotowy już na początku stycznia ale odesłali mnie wtedy z kwitkiem bo przyjmowanie wniosków wstrzymali. Podobnież druki zmieniali. Niby program ruszył we wrześniu a w styczniu zaczęli druki zmieniać dopiero. Jeżeli stracimy te miliardy to czy zrobią też komisje śledczą jak z tą od VAT?? Za fotowoltaikę zapłaciłem 28000 tysięcy, za pompę ciepła zapłacę drugie tyle i skorzystam jedynie z ulgi podatkowej. Program nie będzie finansowany z niczego, bo ciulom z PISu już kasy zabraknie. A zadłużać nas też nie można bez końca. Na leki dla chorych na nowotwory już kasy nie mają, a na czyste powietrze znajdą? Tylko debil uwierzy... Na zdrowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 04.07.2019 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Program nie będzie finansowany z niczego, bo ciulom z PISu już kasy zabraknie. A zadłużać nas też nie można bez końca. Na leki dla chorych na nowotwory już kasy nie mają, a na czyste powietrze znajdą? Tylko debil uwierzy... Na zdrowie... a te ciule z PO coś ci dały ?? sory za te pi pi ale wnerwia mnie takie jedno na drugie , 30 lat minęło przypominam a to za dużo nie jest ,kraje zachodniej Europy miały czas od wojny my nie . a tak po prawdzie to PIERWSZY rząd który przynajmniej próbuje coś zrobić , ja bym biedakom z śmierdzącymi piecami za darmo je wymieniał ale tylko im . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 04.07.2019 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Wg mnie program "czyste powietrze" jest do dopy… Najważniejsze jest ocieplenie budynku, a w drugiej kolejności wymiana źródła ciepła. U nas kolejność odwrócono (warunkiem koniecznym na dofinansowanie do termomodernizacji jest wcześniejsza wymiana źródła ciepła), i dziadki w klockach z lat 70/80-tych najpierw wymienią kopciucha- na smoka V generacji 20-25 KW, bo tylko taki zapewni ogrzanie budy, a na ocieplenie już nie starczy- i będą ładować 6 ton ekogroszku na sezon i płakać... Gdyby najpierw ocieplić budynek, to i w kopciuchu ilość spalanego paliwa od razu spadnie dwukrotnie, a ludzie sami po krótkim czasie dojdą do wniosku, że należy wymienić piec, może nawet na pompę ciepła... i wówczas eliminujemy całkowicie paliwa stałe. , a obecnie mamy w Polsce włożyć 4 miliony pieców na węgiel i pellet- CO Z TEGO, ŻE PIATEJ GENERACJI!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.07.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 KE zawiesiła współpracę z Polską w sprawie programu . 'Dziękujemy ' panie ministrze Kowalczyk . Chwila... moment! Zanim wyciągniecie wnioski, skrosujcie może informacje z wiadomościami podawanymi w innych mediach... Poczytajcie to ma do powiedzenia MŚ, MPiT.... Nic wielkiego na razie się nie stało, tym bardziej, że dzisiaj, program Czyste Powietrze nie jest finansowany ze środków UE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 04.07.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Chwila... moment! Zanim wyciągniecie wnioski, skrosujcie może informacje z wiadomościami podawanymi w innych mediach... Poczytajcie to ma do powiedzenia MŚ, MPiT.... Nic wielkiego na razie się nie stało, tym bardziej, że dzisiaj, program Czyste Powietrze nie jest finansowany ze środków UE!!! Panika być musi! Dlatego najlepiej czerpać z GW i to w sezonie ogórkowym, zamiast z różnych źródeł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 05.07.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2019 Panika być musi! Dlatego najlepiej czerpać z GW i to w sezonie ogórkowym, zamiast z różnych źródeł To wprowadza straszny chaos i nie działa na korzyść programu, a niezależnie od opcji politycznych, wszystkim Polakom w kwestii zdrowia i likwidacji niskeij emisji powinno zależeć na wspólnym i jednokierunkowym działaniu. Strasznie to zepsute... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts