Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program Czyste Powietrze - Co warto wiedzieć ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 321
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Portal glogenergia chyba się mija z prawdą lub generuje propagandę, twierdzi, że prawie 8 tys. pomp ciepła z Czystego Powietrza a w nich 3125 pomp ciepła typu powietrze/woda do CWU.

Jak to można wytłumaczyć skoro w treści programu czyste powietrze w pkt. 6.7 Inne uwarunkowania do kwalifikowania kosztów w podpunkcie 4 jest zapis "4) Warunkiem kwalifikowalności kosztów źródeł ciepła, wymienionych w pkt 6.6 ppkt 2)Tabela poz. od 1 do 8 jest zainstalowanie ich na potrzeby ogrzewania lub ogrzewania i ciepłej wody użytkowej. W Programie nie kwalifikuje się kosztów źródeł ciepła zainstalowanych wyłącznie do wytwarzania ciepłej wody użytkowej."

Chcę złożyć wniosek na dofinansowanie kupna pieca na pelet do nowo budowanego domu jednorodzinnego. W tym roku będzie mnie stać tylko na to. Po wprowadzeniu może za rok czy dwa będę chciał ocieplić dom z zewnątrz i tu pytanie czy będę mógł ponownie skorzystać z dofinansowania tylko już z puli dla domów istniejących? Proszę o pomoc

Nie możesz się*starać o dofinansowanie montażu nowego kotła wraz z instalacją, jeśli WSZYSTKIE przegrody zewnętrzne włącznie z małym okienkiem niue będą spełniały wymagania techniczne WT2021. A to jest dość trudne do spełnienia a na pewno kosztowne. A skoro nie ocieplisz ścian to prawdopodbnie nie będzie U=0,20 W/m²K dla ściany, więc lipa. Takich kwiatków jest więcej, mankamenty programu czyste powietrze opisałem w artykule na moim blogu http://www.ceb.com.pl/blaski-i-cienie-programu-priorytetowego-czyste-powietrze/

Wg mnie program "czyste powietrze" jest do dopy… Najważniejsze jest ocieplenie budynku, a w drugiej kolejności wymiana źródła ciepła. U nas kolejność odwrócono (warunkiem koniecznym na dofinansowanie do termomodernizacji jest wcześniejsza wymiana źródła ciepła), i dziadki w klockach z lat 70/80-tych najpierw wymienią kopciucha- na smoka V generacji 20-25 KW, bo tylko taki zapewni ogrzanie budy, a na ocieplenie już nie starczy- i będą ładować 6 ton ekogroszku na sezon i płakać...

Gdyby najpierw ocieplić budynek, to i w kopciuchu ilość spalanego paliwa od razu spadnie dwukrotnie, a ludzie sami po krótkim czasie dojdą do wniosku, że należy wymienić piec, może nawet na pompę ciepła...

i wówczas eliminujemy całkowicie paliwa stałe. , a obecnie mamy w Polsce włożyć 4 miliony pieców na węgiel i pellet- CO Z TEGO, ŻE PIATEJ GENERACJI!?

Trochę racji jest, ale nie do końca, fakt, że w pierwszej kolejności jest nacisk na wymianę*kotła w takiej kolejności: przyłącz do sieci ciepłowniczej, kocioł gazowy a dopiero później paliwo stałe, źródła elektryczne są bez priorytetu. Jeżeli dwa pierwsze nie są możliwe do podłączenia dopiero, wtedy można montować kocioł*na paliwo stałe (węgiel, pellet). Program czyste powietrze jest kompleksowym programem i zaleca się również ocieplenie newralgicznych przegród np. stropu lub dachu, ścian itd., ale nie ma faktycznie przymusu, że musi to być kompleksowa termomodernizacja. Beneficjent, zmieniając sam kocioł,*strzela sobie w kolano, bo po roku użytkowania kotła gazowego szybko wróci do WFOŚiGW po kolejne środki*do ocieplenia budynku, aby zaoszczędzić na rachunkach.

Nie wiem o co cały problem. Zgłosiłem się, wniosek przyjęli, teraz otrzymałem informację, że wniosek został zakwalifikowany i będę się umawiał na podpisanie umowy (Katowice). Jestem na etapie budowy domu/wykańczania. Nie musiałem się tłumaczyć dlaczego nie chce gazu albo innego przyłącza z ogrzewania. Dodatkowo mogę się ubiegać o dofinansowanie kosztów związanych z podpięciem elektrycznym pompy ciepła.

Nie wiem o co cały problem. Zgłosiłem się, wniosek przyjęli, teraz otrzymałem informację, że wniosek został zakwalifikowany i będę się umawiał na podpisanie umowy (Katowice). Jestem na etapie budowy domu/wykańczania. Nie musiałem się tłumaczyć dlaczego nie chce gazu albo innego przyłącza z ogrzewania. Dodatkowo mogę się ubiegać o dofinansowanie kosztów związanych z podpięciem elektrycznym pompy ciepła.

Cześć,

Jak dawno temu składałeś wniosek? Ile trwało rozpatrzenie?

Ja też składałem, mam zarejestrowany i czekam...

• 2 weeks później...

To chyba miałeś szczęście albo ja pecha. Ja składałem wniosek z początkiem roku. Jakiś miesiąc temu dopiero go przyjęli pozytywnie z małymi poprawkami.

Do tego zostałem poinformowany że muszę do końca roku zamontować pompę ciepła ( o dofinansowanie na PC wnioskowałem) bo po nowym roku nie wiadomo co będzie dalej z programem przy nowo budowanych domach. I jak na razie cisza, nikt się nie odzywa czy zaakceptują czy nie......

Jak żona zawoziła wniosek, to podobno są 2 miejsca. Biuro podawcze i drugie gdzie udzielają informacji i tam też można zostawić. Podobno przez biuro podawcze idzie wieki, a jak dodatkowo się okaże, że coś trzeba poprawić to wieki mijają zanim poinformują. My mieliśmy kosmetyczne poprawki i w sumie może gdzie po 1 do 2 tygodni na portalu miałem już info, że sprawdzone a po miesiącu dokładnie sprawdzam właśnie na portalu beneficjenta pomyśle rozpatrzony. Nie wiem czy to ważne - ale ja wszystkie załączniki słałem przez portal razem z wnioskiem, a potem tylko zawoziłem papierową wersję.

Ej ja też z lutego. Otrzymałem info o przyznanej kwocie ale na podpisanie czekam.

Zadzwoń do nich. Na infolinii powinni Ci podać numer do osoby, która przygotowuje twoją umowę. Ja tak zrobiłem i umowę miałem gotową jeden dzień po mojej telefonicznej rozmowie z babką prowadzącą moją sprawę.

Witam,

Nawiązując do tematu o dofinansowaniu z programu "Czyste Powietrze" oferowanego przez NFOŚiGW , warto zastanowić się nad wyborem powietrznej pompy ciepła. Jest to tańsza alternatywa dla gruntowej pompy ciepła, która do swojej pracy pobiera ciepło niskotemperaturowe bezpośrednio z otoczenia budynku. Nie będzie wtedy wymagane wiercenie odwiertów lub wykonywania kolektora poziomego. Jest to również w pełni ekologiczne oraz bezobsługowe rozwiązanie ogrzewania. W doborze odpowiedniej powietrznej pompy ciepła pomoże Państwu jeden z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html

Więcej informacji o pompach ciepła można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

• 2 weeks później...
Ja otrzymalem informacje ze jezeli teraz bym zlozyl to i tak nie da rady bo to trwa 3 miesiac jak dobrze pojdzie a zrodlo ciepla musi byc odebrane do konca tego roku. Od nowego roku budynki w realizacji nie bd dotyczyc ten program. Jezeli jest juz zgloszenie o rozpoczeciu to juz d...a w nowym roku. Chyba ze cos babka nakrecila? Od 2020 tylko nowe domy?