cuuube 25.07.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Poseł Brejza chce wyjaśnień w sprawie ... jak zwykle zwlekają .https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1236532279860916&id=120766181437537&anchor_composer=false Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek69 30.07.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 Trochę świeżych danych... https://globenergia.pl/juz-prawie-8-tys-pomp-ciepla-z-czystego-powietrza-oze-wygrywa-z-kotlami-stalopalnymi/ Portal glogenergia chyba się mija z prawdą lub generuje propagandę, twierdzi, że prawie 8 tys. pomp ciepła z Czystego Powietrza a w nich 3125 pomp ciepła typu powietrze/woda do CWU. Jak to można wytłumaczyć skoro w treści programu czyste powietrze w pkt. 6.7 Inne uwarunkowania do kwalifikowania kosztów w podpunkcie 4 jest zapis "4) Warunkiem kwalifikowalności kosztów źródeł ciepła, wymienionych w pkt 6.6 ppkt 2)Tabela poz. od 1 do 8 jest zainstalowanie ich na potrzeby ogrzewania lub ogrzewania i ciepłej wody użytkowej. W Programie nie kwalifikuje się kosztów źródeł ciepła zainstalowanych wyłącznie do wytwarzania ciepłej wody użytkowej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek69 30.07.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 Chcę złożyć wniosek na dofinansowanie kupna pieca na pelet do nowo budowanego domu jednorodzinnego. W tym roku będzie mnie stać tylko na to. Po wprowadzeniu może za rok czy dwa będę chciał ocieplić dom z zewnątrz i tu pytanie czy będę mógł ponownie skorzystać z dofinansowania tylko już z puli dla domów istniejących? Proszę o pomoc Nie możesz się*starać o dofinansowanie montażu nowego kotła wraz z instalacją, jeśli WSZYSTKIE przegrody zewnętrzne włącznie z małym okienkiem niue będą spełniały wymagania techniczne WT2021. A to jest dość trudne do spełnienia a na pewno kosztowne. A skoro nie ocieplisz ścian to prawdopodbnie nie będzie U=0,20 W/m²K dla ściany, więc lipa. Takich kwiatków jest więcej, mankamenty programu czyste powietrze opisałem w artykule na moim blogu http://www.ceb.com.pl/blaski-i-cienie-programu-priorytetowego-czyste-powietrze/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olek69 30.07.2019 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 Wg mnie program "czyste powietrze" jest do dopy… Najważniejsze jest ocieplenie budynku, a w drugiej kolejności wymiana źródła ciepła. U nas kolejność odwrócono (warunkiem koniecznym na dofinansowanie do termomodernizacji jest wcześniejsza wymiana źródła ciepła), i dziadki w klockach z lat 70/80-tych najpierw wymienią kopciucha- na smoka V generacji 20-25 KW, bo tylko taki zapewni ogrzanie budy, a na ocieplenie już nie starczy- i będą ładować 6 ton ekogroszku na sezon i płakać... Gdyby najpierw ocieplić budynek, to i w kopciuchu ilość spalanego paliwa od razu spadnie dwukrotnie, a ludzie sami po krótkim czasie dojdą do wniosku, że należy wymienić piec, może nawet na pompę ciepła... i wówczas eliminujemy całkowicie paliwa stałe. , a obecnie mamy w Polsce włożyć 4 miliony pieców na węgiel i pellet- CO Z TEGO, ŻE PIATEJ GENERACJI!? Trochę racji jest, ale nie do końca, fakt, że w pierwszej kolejności jest nacisk na wymianę*kotła w takiej kolejności: przyłącz do sieci ciepłowniczej, kocioł gazowy a dopiero później paliwo stałe, źródła elektryczne są bez priorytetu. Jeżeli dwa pierwsze nie są możliwe do podłączenia dopiero, wtedy można montować kocioł*na paliwo stałe (węgiel, pellet). Program czyste powietrze jest kompleksowym programem i zaleca się również ocieplenie newralgicznych przegród np. stropu lub dachu, ścian itd., ale nie ma faktycznie przymusu, że musi to być kompleksowa termomodernizacja. Beneficjent, zmieniając sam kocioł,*strzela sobie w kolano, bo po roku użytkowania kotła gazowego szybko wróci do WFOŚiGW po kolejne środki*do ocieplenia budynku, aby zaoszczędzić na rachunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 01.08.2019 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Nie wiem o co cały problem. Zgłosiłem się, wniosek przyjęli, teraz otrzymałem informację, że wniosek został zakwalifikowany i będę się umawiał na podpisanie umowy (Katowice). Jestem na etapie budowy domu/wykańczania. Nie musiałem się tłumaczyć dlaczego nie chce gazu albo innego przyłącza z ogrzewania. Dodatkowo mogę się ubiegać o dofinansowanie kosztów związanych z podpięciem elektrycznym pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyjter83 02.08.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Nie wiem o co cały problem. Zgłosiłem się, wniosek przyjęli, teraz otrzymałem informację, że wniosek został zakwalifikowany i będę się umawiał na podpisanie umowy (Katowice). Jestem na etapie budowy domu/wykańczania. Nie musiałem się tłumaczyć dlaczego nie chce gazu albo innego przyłącza z ogrzewania. Dodatkowo mogę się ubiegać o dofinansowanie kosztów związanych z podpięciem elektrycznym pompy ciepła. Cześć, Jak dawno temu składałeś wniosek? Ile trwało rozpatrzenie? Ja też składałem, mam zarejestrowany i czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 03.08.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Składałem wniosek z końcem czerwca a w tym tygodniu został zaakceptowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 16.08.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 To chyba miałeś szczęście albo ja pecha. Ja składałem wniosek z początkiem roku. Jakiś miesiąc temu dopiero go przyjęli pozytywnie z małymi poprawkami.Do tego zostałem poinformowany że muszę do końca roku zamontować pompę ciepła ( o dofinansowanie na PC wnioskowałem) bo po nowym roku nie wiadomo co będzie dalej z programem przy nowo budowanych domach. I jak na razie cisza, nikt się nie odzywa czy zaakceptują czy nie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 19.08.2019 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Jak żona zawoziła wniosek, to podobno są 2 miejsca. Biuro podawcze i drugie gdzie udzielają informacji i tam też można zostawić. Podobno przez biuro podawcze idzie wieki, a jak dodatkowo się okaże, że coś trzeba poprawić to wieki mijają zanim poinformują. My mieliśmy kosmetyczne poprawki i w sumie może gdzie po 1 do 2 tygodni na portalu miałem już info, że sprawdzone a po miesiącu dokładnie sprawdzam właśnie na portalu beneficjenta pomyśle rozpatrzony. Nie wiem czy to ważne - ale ja wszystkie załączniki słałem przez portal razem z wnioskiem, a potem tylko zawoziłem papierową wersję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirageg3 20.08.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Ja wniosek składałem w Katowicach 8 lutego, zaakceptowano w lipcu, umowę podpisałem tydzień temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.08.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Ej ja też z lutego. Otrzymałem info o przyznanej kwocie ale na podpisanie czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirageg3 21.08.2019 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Ej ja też z lutego. Otrzymałem info o przyznanej kwocie ale na podpisanie czekam. Zadzwoń do nich. Na infolinii powinni Ci podać numer do osoby, która przygotowuje twoją umowę. Ja tak zrobiłem i umowę miałem gotową jeden dzień po mojej telefonicznej rozmowie z babką prowadzącą moją sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 21.08.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Widzę że rozpatrują te wnioski jak im do ręki wpadną. Brak jakiejkolwiek kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 21.08.2019 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 A ja mam pytanie czy ktoś ktokolwiek już otrzymał kasę ?? czy trzeba czekać dekadę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirageg3 22.08.2019 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 A ja mam pytanie czy ktoś ktokolwiek już otrzymał kasę ?? czy trzeba czekać dekadę . W Katowicach przelewają podobno po około 30 dnach od złożenia wniosku o płatność Wraz ze wszystkimi załącznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 22.08.2019 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Jak Wam udało się dodzwonić na tą infolinie. Nie ma szans normalnie. Czekam w kolejce, automat powtarza w kółko to samo a jak przychodzi kolej na mnie to sygnał zajęty i rozłącza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirageg3 23.08.2019 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Jak Wam udało się dodzwonić na tą infolinie. Nie ma szans normalnie. Czekam w kolejce, automat powtarza w kółko to samo a jak przychodzi kolej na mnie to sygnał zajęty i rozłącza.... Spróbuj zadzwonić pod ten nr: 326032346 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 30.08.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Nie wiem o co cały problem. Zgłosiłem się, wniosek przyjęli, teraz otrzymałem informację, że wniosek został zakwalifikowany i będę się umawiał na podpisanie umowy (Katowice). Jestem na etapie budowy domu/wykańczania. Nie musiałem się tłumaczyć dlaczego nie chce gazu albo innego przyłącza z ogrzewania. Dodatkowo mogę się ubiegać o dofinansowanie kosztów związanych z podpięciem elektrycznym pompy ciepła. Witam, Nawiązując do tematu o dofinansowaniu z programu "Czyste Powietrze" oferowanego przez NFOŚiGW , warto zastanowić się nad wyborem powietrznej pompy ciepła. Jest to tańsza alternatywa dla gruntowej pompy ciepła, która do swojej pracy pobiera ciepło niskotemperaturowe bezpośrednio z otoczenia budynku. Nie będzie wtedy wymagane wiercenie odwiertów lub wykonywania kolektora poziomego. Jest to również w pełni ekologiczne oraz bezobsługowe rozwiązanie ogrzewania. W doborze odpowiedniej powietrznej pompy ciepła pomoże Państwu jeden z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html Więcej informacji o pompach ciepła można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirageg3 08.09.2019 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 A ja mam pytanie czy ktoś ktokolwiek już otrzymał kasę ?? czy trzeba czekać dekadę . Po 24 dniach od złożenia wniosku o płatność kasa wpłynęła na moje konto. Wniosek składałem w Katowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bgttgb 08.09.2019 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Ja otrzymalem informacje ze jezeli teraz bym zlozyl to i tak nie da rady bo to trwa 3 miesiac jak dobrze pojdzie a zrodlo ciepla musi byc odebrane do konca tego roku. Od nowego roku budynki w realizacji nie bd dotyczyc ten program. Jezeli jest juz zgloszenie o rozpoczeciu to juz d...a w nowym roku. Chyba ze cos babka nakrecila? Od 2020 tylko nowe domy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts