adrianopel 20.09.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Witam, jestem w trakcie budowy domu z betonu komórkowego (Ytong) i chcę ocieplić ścianę wewnętrzną między częścią mieszkalną a garażem nieogrzewanym. Styropian będę kleić prawdopodobnie pianą montażową po obwodzie i w środku placki z normalnego kleju, 1) Zastanawiam czy ścianę wystarczy wczęsniej tylko odpylić czy też przydałoby się ją zagruntować? Z tego co wiem tego się nie gruntuje na elewacji pod styropianem w nowych domach ale z drugiej strony beton komórkowy jest chłonny a piana montażowa niskoprężna użyta do klejenia wymaga dużo wody aby dobrze "związała" i zastanawiam się nad optymalnym rozwiązaniem a nie chcę przedobrzyć. Jeśli gruntować to unigruntem czy jakimś specjalnym? 2) Potem na taki styropian chcę kłaść klej + siatka + klej i koniec. Czy warto taki styropian zetrzeć papierem ściernym przed pierwszą warstwą kleju czy zbędny wysiłek? 3) Na części ścian będzie tylko klej + siatka + klej. Czy ścianę wcześniej trzeba gruntować? 4) Na suficie będzie 5cm styropianu (strop terriva). Czy robić go identycznie jak w punkcie 1 czy inaczej aby zminimalizować ryzyko odpadnięcia pod wpływem grawitacji? Waham się czy dawać tam siatkę i klej aby nie zwiększać masy ale nie wiem czy to dobry pomysł z niej rezygnować. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 20.09.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 1) Zawsze warto zagruntować. Na zewnątrz w nowych, czy w starych domach (nie ma to znaczenia) też się gruntuje - nie wiem gdzie słyszałeś, że się tego nie robi, ale to nie prawda.2) Nie ma sensu.3) Tak, jak w 1).4) Tak, bez problemu wszystko się trzyma. Robiliśmy to sami z żoną, całość trzyma się na piance. Pomysł z plackami z normalnego kleju w środku to niepotrzebna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianopel 20.09.2018 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dzięki .A jakiego gruntu użyć na beton komórkowy pod styropian z pianą lub bezpośrednio pod klej, gdzie nie będzie styropianu? Unigrunt czy jakiś specjalny? Z tymi plackami z robionego kleju to gdzieś znalazłem wzmiankę, że nie wiadomo jak będzie piana trzymać za naście lat i lepiej zwykły klej też dorzucić i tylko dlatego dodatkowo o nim myślę. Łatwiej byłoby na pewno tylko na pianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 20.09.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Unigrunt będzie ok. Zwykły klej też się może odspoić zrób jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianopel 28.09.2018 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 A chcę jeszcze dopytać o różnice między pianoklejem a pianą montażową. Czy do klejenia styropianu trzeba używać tego pierwszego czy piana niskoprężna to jest właściwie to samo i nie ma sensu przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 28.09.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 To nie jest to samo. Uzyj kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 28.09.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Np. https://simteq.pl/do/item/045190/Klej-premium-do-styropianu-Polystyrol---750-ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts