Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na ścianie wewnętrznej między garażem a częścią mieszkalną - gruntować?

Recommended Posts

Witam,

jestem w trakcie budowy domu z betonu komórkowego (Ytong) i chcę ocieplić ścianę wewnętrzną między częścią mieszkalną a garażem nieogrzewanym. Styropian będę kleić prawdopodobnie pianą montażową po obwodzie i w środku placki z normalnego kleju,

1) Zastanawiam czy ścianę wystarczy wczęsniej tylko odpylić czy też przydałoby się ją zagruntować? Z tego co wiem tego się nie gruntuje na elewacji pod styropianem w nowych domach ale z drugiej strony beton komórkowy jest chłonny a piana montażowa niskoprężna użyta do klejenia wymaga dużo wody aby dobrze "związała" i zastanawiam się nad optymalnym rozwiązaniem a nie chcę przedobrzyć. Jeśli gruntować to unigruntem czy jakimś specjalnym?

2) Potem na taki styropian chcę kłaść klej + siatka + klej i koniec. Czy warto taki styropian zetrzeć papierem ściernym przed pierwszą warstwą kleju czy zbędny wysiłek?

3) Na części ścian będzie tylko klej + siatka + klej. Czy ścianę wcześniej trzeba gruntować?

4) Na suficie będzie 5cm styropianu (strop terriva). Czy robić go identycznie jak w punkcie 1 czy inaczej aby zminimalizować ryzyko odpadnięcia pod wpływem grawitacji? Waham się czy dawać tam siatkę i klej aby nie zwiększać masy ale nie wiem czy to dobry pomysł z niej rezygnować.

Dziękuję za pomoc

1) Zawsze warto zagruntować. Na zewnątrz w nowych, czy w starych domach (nie ma to znaczenia) też się gruntuje - nie wiem gdzie słyszałeś, że się tego nie robi, ale to nie prawda.

2) Nie ma sensu.

3) Tak, jak w 1).

4) Tak, bez problemu wszystko się trzyma.

Robiliśmy to sami z żoną, całość trzyma się na piance. Pomysł z plackami z normalnego kleju w środku to niepotrzebna robota.

Dzięki .A jakiego gruntu użyć na beton komórkowy pod styropian z pianą lub bezpośrednio pod klej, gdzie nie będzie styropianu? Unigrunt czy jakiś specjalny?

Z tymi plackami z robionego kleju to gdzieś znalazłem wzmiankę, że nie wiadomo jak będzie piana trzymać za naście lat i lepiej zwykły klej też dorzucić i tylko dlatego dodatkowo o nim myślę. Łatwiej byłoby na pewno tylko na pianę.