Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana i krokiew

tinjap

Recommended Posts

Zacznijmy od tego po co to chesz łaczyć?

No po prostu chcę aby ściana na poddaszu tworzyła całość z dachem. Jest więc wymurowana od stropu i "ide z nią" do góry pod skosem-według dachu, to jak ja mam zakończyć aby górą i bokiem sie trzymała?

Na parterze kończy ją wieniec a na poddaszu tylko ocieplenie-wełna??? Jakoś tak mało stabilnie jak na moje oko.

Jak pytasz o ściany szczytowe...

nie o ściany szczytowe, chodzi mi o ściany działowe na poddaszu (dach kopertowy). Jak ostatni-najwyższy pustak ma być połączony z konstrukcja dachu?

Wiem że zostało juz napisane:

Scian nie łaczy się z krokwiami.

ale do czego więc "przyczepić" górną -ostatnią warstwę ściany (aby było stabilnie)?

Edytowane przez tinjap

tzn ja w projekcie nie mam sposobu wykonania ściany na poddaszu gdyż jest ono do adaptacji.

Np.mam klatkę schodową na poziomie 0, w której schody "idą" na poddasze. I teraz nad poziomem 0 chcę wyprowadzic ściany (tej klatki schodowej) pod dach (chyba logiczne), gdyz obecnie na poddaszu pusta przestrzeń.

Wiadomo że pierwsze pustaki sa klejone na zaprawę do stropu a bokiem do ścianki kolankowej. A co dalej jak sie zaczynaja skosy więżby oraz ostatnia warstwa tej ściany? Czy to sie łączy czy zostawia przestrzeń na ocieplenie i finalnie taka ściana nie ma pełnej stabilności.

tzn ja w projekcie nie mam sposobu wykonania ściany na poddaszu gdyż jest ono do adaptacji.

.

adaptacji dokonuje osoba z uprawnieniami budowlanymi do projektowania...............

ściany od zera do dachu - zero logiki

działówki się "wiąże" z nośnymi , samo klejnie to za mało

ściany od zera do dachu - zero logiki

a to wiadomo i dlatego napisałem

nad poziomem 0 chcę wyprowadzic ściany (tej klatki schodowej) pod dach

a że nad poziomem 0 jest strop to logiczne że na nim zaczyna sie ściana na poddaszu.

działówki się "wiąże" z nośnymi

wracamy do meritum sprawy: jak zakończyć ostatnie warstwy na niej- czy jakoś "powiązać" z więźba czy zostawić miejsce na wełnę i to tyle w jej temacie budowy?.

Poza tym nie znam się ale na podaszu nośna jest chyba zbędna- mnie interesują ściany 12cm działowe

Może źle tłumacze więc tak jak na tym obrazku jest przestrzeń pomiędzy skosem a ścianą. Czy tak wystarczy? Cały obrys ściany (przy więźbie) tak wygląda?

z11272062IE,Mocowanie-profilu-UD-do-sciany-szczytowej--Umieszcza.jpg

Edytowane przez tinjap