Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o poradę w sprawie ocieplenia stropu.

Tom_ppgg

Recommended Posts

Witam

Bardzo proszę o ocenę mojej koncepcji ocieplenia stropu oraz opinie i porady w tym zakresie celem uniknięcia błędów lub zbędnych wydatków.

Sytuacja wygląda następująco. Dom jednorodzinny, wolnostojący, parterowy z poddaszem nieużytkowym (strych) . Strop - teriva (pustaki + wylewka). Strop wylewany był wczesną wiosną 2016r., tynki wewnętrzne wykonane jesienią 2016r.

Planuję docieplenie stropu wełną 20cm w dwóch warstwach (10cm+10cm) przy wykorzystaniu konstrukcji z legarów drewnianych. Po ułożeniu izolacji zamierzam wykonać podłogę strychu z płyt OSB lub MFP (kryterium wyboru najprawdopodobniej będzie cena, chyba że doradzicie inaczej).

Do powyższego mam następujące pytania / wątpliwości:

1. Czy powinienem ułożyć folię paroizolacyjną na betonie pod pierwszą warstwą wełny? Czy wystarczy na przykład czarna folia posadzkowa? Czy taka warstwa izolacyjna jest w ogóle potrzebna ze względu na "wiek" stropu i tynków (chodzi o parowanie ewentualnej wilgoci zawartej w tych warstwach lub wilgoci wytwarzanej podczas normalnego użytkowania pomieszczeń mieszkalnych)? Być może wystarczy ułożenie pierwszej warstwy legarów na paskach papy izolacyjnej a wełnę bezpośrednio na betonie?

2. Jaki przyjąć rozstaw legarów? Mam tu dylemat ze względu na powszechnie znaną zasadę docieplania poddasza, która zaleca aby szerokość materiału izolacyjnego była o 1 - 2cm większa niż odległość między krokwiami. Czy przyjąć tu podobną zasadę czy raczej nie ściskać wełny?

3. Jakiej wysokości legary zastosować? Czy takie same jak grubość wełny (10cm) czy może o 0,5 - 1cm niższe? Wylewka betonowa nie jest idealnie płaska więc niższe legary pozwolą teoretycznie na dokładniejsze wypełnienie ocieplanej przestrzeni szczególnie przy układaniu pierwszej warstwy. Może to zapobiec powstawaniu szczelin czyli niepożądanych mostków termicznych.

4. Czy powinienem zastosować folię wiatroszczelną / paroprzepuszczalną na wierzchniej warstwie ocieplenia przed ułożeniem i zamocowaniem podłogi?

5. Czy podłoga wykonana z płyty MFP lub OSB sprawdzi się na strychu? Być może ktoś poleci lepszy materiał.

Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne porady i opinie.

Pozdrawiam

T.

Na stropie betonowym, gdy strych jest w jakiś sposób wentylowany nie ma potrzeby stosowania foli pod wełną.

Membrana paro-przepuszczalna, wiatroszczelna, również jest zbędna jeśli płytę OSB, czy inną, ułożysz bez większych szczelin.

Mam tylko wątpliwość co do grubości zastosowanej izolacji. Myślę o 40 cm grubości położonej wełny na ruszcie z desek (legarów).

Pozdrawiam

Cezary

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Stosując się do Twojej rady najprawdopodobniej zrezygnuję z folii i membrany. Płyta z której mam zamiar wykonać podłogę strychu będzie raczej na pióro-wpust co pozwoli na ułożenie bez większych szczelin.

Jeżeli chodzi o grubość izolacji, zdaję sobie sprawę, że im więcej tym lepiej. W tym wypadku jest to jednak kompromis pomiędzy jakością izolacji a możliwością korzystania ze strychu. Wejście na strych mam poprzez rozkładane schody, których ostatni stopień znajduje się na wysokości wylewki na terivie. Podniesienie poziomu podłogi o 40cm w znacznym stopniu utrudniłoby wchodzenie i schodzenie ze strychu.

Pozostają jeszcze kwestie rozstawu i wysokości legarów o które pytałem. Czy lepiej lekko "ścisnąć" wełnę czy może rozłożyć luźno?

Pozdrawiam.

T

Ocieplenie można luźno rozłożyć, nie musi być ściśnięte jednak powinno dokłądnie przylegać do legarów.

Proponuję pod warstwę legarów zastosować słupki np. z drewna lub bloczków betonu komórkowego. Dzięki temu można zastosować większą grubość ocieplenia bez konieczności zwiększa ilości drewna.

Pustkę powietrzną (1-1,5cm) warto zostawić pod podłogą a górym ocieplenie aby wełna nie dotykała "zimnych" płyt OSB.

ocieplenie_stropu.jpg

strop_kladka.jpg

@Tom_ppgg

W miejscu włazu na strych, przy składanych schodach możesz dać 20 cm wełny, a dalej na pozostałym strychu 40cm.

Będziesz miał dodatkowy stopień przy włazie.

W dzisiejszych czasach ocieplenie stropu grubością 20 cm wełny, to niestety mizernie.

Pomysł Tomka z bloczkiem gazobetonu jest świetny i pozwoli oszczędzić sporo drogiego drewna.

Pozdrawiam

Cezary

Dziękuję za wszystkie dobre rad i ciekawe pomysły. Niestety materiał mam już kupiony (ROCKWOOL MEGAROCK PLUS 10cm) więc muszę bazować na tym co posiadam, a budżet nie pozwala na dodatkowe wydatki w tym roku. Spróbuję zatem przed zimą ocieplić tym co mam, a jeżeli po sezonie grzewczym okaże się, iż zużycie energii na ogrzewanie jest niesatysfakcjonujące, zastanowię się jak poprawić izolację.

Zgodnie z powyższymi radami rezygnuję z folii i membrany. Zamówię legary o przekroju 6x12cm i spróbuję ułożyć je w odległościach zbliżonych do szerokości wełny (100cm) tak żeby dobrze przylegała a nie była ściśnięta. Przyszedł mi do głowy jeszcze pomysł żeby pomiędzy pierwszą a drugą warstwę wełny wcisnąć styropian grafitowy 2cm. Sprawdzę koszt styropianu na moją powierzchnię strychu. Być może nie będzie to jakiś wielki wydatek a izolacja się poprawi.

Pozdrawiam.

Tom

Edytowane przez Tom_ppgg

Dziękuję za wszystkie dobre rad i ciekawe pomysły.

Przyszedł mi do głowy jeszcze pomysł żeby pomiędzy pierwszą a drugą warstwę wełny wcisnąć styropian grafitowy 2cm. Sprawdzę koszt styropianu na moją powierzchnię strychu. Być może nie będzie to jakiś wielki wydatek a izolacja się poprawi.

Pozdrawiam.

Tom

Nie dziękuj za te rady bo są złe. Jaki będzie system wentylacji? Od tego pytania trzeba zacząć. Jeżeli tradycyjny to podłoga wykonana z OSB czy MFP nad izolacją z waty MUSI zostać "otworzona" przez sperforowanie fi 30mm w siatce co 20cm. Dużo lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie luźno ułożonych desek na legarach. A wata bez ograniczenia ucieczki konwekcyjnej ciepłego powietrza membraną to 50% skuteczności. Pomysł ze styropianem jest fatalny i gorąco go odradzam. Jeżeli będzie szczelnie ułożony to stworzy przestrzeń w której będzie kumulować para wodna aż do powstania trwałego zamoknięcia bez możliwoścci wyschnięcia.

Ocieplenie stropu sugeruję zrobić w układzie legary na stopkach i podkładkach z płyty PIR o grubości 12-14cm i zalać pianką OK o grubości 22-25cm. Jeszcze kilka rzeczy trzeba zrobić i będzie OK. Ale to już powinien doradzić dobry Izolator.

Pozdrav,

SM

Edytowane przez mat3006

Witaj mat3006

Jeżeli pytasz o system wentylacji poddasza - jest to typowy strych. Wentylacja jak najbardziej naturalna, jednak w części mieszkalnej poniżej mam rekuperację.

Jak dobrze rozumiem, jeżeli do zrobienia podłogi użyję płyty MFP lub OSB połączonej na pióro - wpust to należy wykonać w niej otwory wentylacyjne. Jest to do zrobienia, ale też nie zakupiłem jeszcze materiału na podłogę strychu i mogę wykonać ją z desek przykręconych z zachowaniem odległości np. 2 - 3mm od siebie.

Napisz proszę jaką membranę masz na myśli - paroizolację na betonie pod wełną czy wiatroszczelną nad warstwą izolacji?

Tak jak pisałem powyżej, materiał na izolację mam już kupiony, zalega w garażu, więc muszę wykonać z tego co jest w jak najefektywniejszy sposób dla tego doceniam wszystkie Wasze porady i opinie.

Pozdrawiam

T.

Edytowane przez Tom_ppgg