NodePY 21.09.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Cześć! Mój dom będzie jednopiętrowy i cały czas rozmyślam nad podłogówką. Chciałbym poznać opinię jakichś osób, które się na tym znają.. Na parterze znajduje się kuchnia, do tego łazienka, hall wejściowy i całkiem spory pokój. Na pierwszym piętrze znajdują się 3 pokoje i łazienka. Myślę, aby podłogówkę zainstalować tylko na parterze i to nie we wszystkich pomieszczeniach, tylko w kuchni oraz hallu wejściowym. Co o tym sądzicie? Czy to dobre rozwiązanie? Czy w ogóle jest opłacalne montowanie podłogówki, a może będzie to jedynie dodatkowy koszt? Jeżeli post umieściłem w złym dziale to odrazu przepraszam, ale nie znalazłem innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 21.09.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Ja bym robił cały dom w podłogówce,zero grzejnika.Jak zrobisz podłogówka+grzejniki to np.przy kotle gazowym kondensacyjnym znacznie podroży instalację.Po drugie chcąc dobrać grzejniki do kondensata będą one sporych rozmiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 21.09.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Tylko podłogówka, zero "kalafiorów". Użytkuję i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 21.09.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Zero kaloryferów, tylko podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 21.09.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 A czym planujesz grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.09.2018 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 (edytowane) Kaloryfery piwinny odejść w zapomnienie. Tylko podłogówka, zwłaszcza w nowo budowanych domach. P.S.Mam w domu dwa kaloryfery łazienkowe, mieszkam trzeci sezon grzewczy i powiem Ci że nawet ich nie zalałem wodą, przyznam się że niepotrzebnie wydałem na nie pieniądze. Obecnie przy WM służą za wieszaki na ręczniki. W pierwszym lepszym sklepie budowlanym kupiłbym wieszaki o wiele tańsze od tych, które mam z rzeberkami w łazienkach. Edytowane 21 Września 2018 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 22.09.2018 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) Tzn. w przeważającej większości domów sama podłogówka nie jest w stanie ogrzać łazienki(mała powierzchnia podłogi i wymagana "wysoka" projektowa temp.w pomieszczeniu 23st)z uwagi na powyższe grzejniki drabinkowe są konieczne do pokrycia deficytu(ale nie podłączać do rozdzielacza podłogowego tylko elektryczne)albo alternatywnie+ogrzewanie ścienne Edytowane 22 Września 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.09.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) Tylko podłogówka. Większy komfort cieplny, więcej miejsca grzejniki nie gracą Tzn. w przeważającej większości domów sama podłogówka nie jest w stanie ogrzać łazienki(mała powierzchnia podłogi i wymagana "wysoka" projektowa temp.w pomieszczeniu 23st)z uwagi na powyższe grzejniki drabinkowe są konieczne do pokrycia deficytu(ale nie podłączać do rozdzielacza podłogowego tylko elektryczne)albo alternatywnie+ogrzewanie ścienne Podłogówka wystarczy do ogrzania łazienki ja grzeję cały parter do 23,2 a podłoga zimą nawet nie jest lekko ciepła Grzejniki "ręcznikowce" potrzebne są głównie do tego jak sama nazwa wskazuje. Edytowane 22 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NodePY 22.09.2018 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 A czym planujesz grzać? Kotłownię mam przy garażu i planuje wstawić piec na olej + piec na ekogroszek. Olejem na lato, zima na węgiel. Czyli sama podłogówka, bez kaloryferów da radę cały dom dobrze ogrzać na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 22.09.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) Tylko podłogówka. Większy komfort cieplny, więcej miejsca grzejniki nie gracą Podłogówka wystarczy do ogrzania łazienki ja grzeję cały parter do 23,2 a podłoga zimą nawet nie jest lekko ciepła Grzejniki "ręcznikowce" potrzebne są głównie do tego jak sama nazwa wskazuje. Akurat twoją ogrzeje,choć nie byłbym taki pewny dla projektowej temp.zewnętrznej w zależności od strefy klimatycznej w której mieszkasz (w Polsce jest ich V)Teraz w Polsce zimy są łagodniejsze,temp.rzędu -20 należą do rzadkości.Robię projekty to wiem jak to wychodzi z tym OP w łazience a ty tylko stwierdzasz to na podstawie jednej własnej łazienki.Masz super ocieplony dom +WM z reku.Nie każdy tak ma.Straty przez wentylację grawitacyjną są ogromne Edytowane 22 Września 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.09.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Akurat twoją ogrzeje,choć nie byłbym taki pewny dla projektowej temp.zewnętrznej w zależności od strefy klimatycznej w której mieszkasz (w Polsce jest ich V) Ogrzeje tylko z tego powodu ze temperatur pomieszczen jest wysoka 23,2 oC to tylko o 0,8 mniej niz normowo w łazienkach czyli 24 oC. Na pewno by nie ogrzał gdyby utrzymywał w ponieszczeniach 20 oC, w łazienkach 24 oC, przy takich załozeniach sama podłogówka nie wystarczy dla powierzchni ok 5-6 i dla łazienek naroznych. Kulibob nie spełnia tych warunków i dlatego mu ogrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.09.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) A kto utrzymuje w domu 20*C? asceta ? Temperaturę mam sterowaną pętrami. Parter 23,2łazienka dolan jest ciplejsza ponieważ rury jest mniej czyli większe przepływy. U góry trzymam 22*C i górna łazienka jest cieplejsza ponieważ całe piętro jest w panelach a górna łazienka w płytkach. No i te ręcznikowe Akurat twoją ogrzeje,choć nie byłbym taki pewny dla projektowej temp.zewnętrznej..... Wiesz mam paliwo stałe więc mocy mi nie braknie:) Mój dom niewiel ma wspólnego z projektem jeśli chodzi o ocieplenie, CO, CWU i wentylacje. Nkt tego nie liczył. Ale im zimniej zewnątrz tym cieplej w łazience bo Tz wyższa i czas grzania dłuższy do tego ten grzjnikowiec grzeje dłużej. Mówię to na podstaiw swojej łazienki bo innej nie mam. A dom wcale nie jest super ocieplony to tylko troszkę ponad WT2021 Edytowane 22 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.09.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) A kto utrzymuje w domu 20*C? asceta ? Temperaturę mam sterowaną pętrami. Parter 23,2łazienka dolan jest ciplejsza ponieważ rury jest mniej czyli większe przepływy. U góry trzymam 22*C i górna łazienka jest cieplejsza ponieważ całe piętro jest w panelach a górna łazienka w płytkach. No i te ręcznikowe Wiesz mam paliwo stałe więc mocy mi nie braknie:) Mój dom niewiel ma wspólnego z projektem jeśli chodzi o ocieplenie, CO, CWU i wentylacje. Nkt tego nie liczył. Ale im zimniej zewnątrz tym cieplej w łazience bo Tz wyższa i czas grzania dłuższy do tego ten grzjnikowiec grzeje dłużej. Mówię to na podstaiw swojej łazienki bo innej nie mam. A dom wcale nie jest super ocieplony to tylko troszkę ponad WT2021 Temperatura odczuwalna przy podłogówce to ok 1,5 do 2,0 oC ponad temperaturę powietrza. Zdecydowana wiekszosc moich klientów utrzymuje własnie taką temperaturę czyli 20 do 21 oC co daje odczywalną 21,5 do 22,5 oC. Owszem dla starszych osób moze to byc za nisko ale wiekszosc ma własnie taką temperature. Nie są to asceci, tylko normalni zdrowi ludzie, słyszałem o przypadkach gdy ktos ma słabe krązenie ciągle mu za zimno to i 25 oC dla niego będzie za mało. Nie ma reguły, podniesienie tylko o 1 oC w ciągu sezony grzewczego to wzrost zapotrzebowanania na ciepło o ok 6-7%. Przy nowych domach wzrost kosztów ogrzwania to 200-300 zł, to chyba za mała zeby kogos nazywac tego powodu ascetą. Co co wymagan WT20210 które rzekomo spełniasz, otóz nie spełniasz, zgodnosc tylko przenikalnosci przegrod to za mało, wg rozporzadzenia o WT z 2013 spełnienie WT ogólnie a w szczegolnsci WT2021 jest równoznaczne ze zgodnosci izolacyjnosci przegród i wsp. Ep mniejszym od 70 kWh/m2*a. Cokolwiek o sądzisz o Ep to jest ono komplementarną czescia WT. Spełnienie warunku Ep<70 kWh/m2*a jest bardzo trudne i wiem nawet bez obliczen ze twoj dom tego warunku nie spełnia. Nie napisałes nic w stopce o oknach, jak juz tak podajesz wszystko dokladnie to i wpisz te okna. Edytowane 22 Września 2018 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.09.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Edit. Kondensat, nie wypowiadaj się jak bladego pojęcia nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.09.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Cześć! Mój dom będzie jednopiętrowy i cały czas rozmyślam nad podłogówką. Nie mysl, bo i tak z tego myslenia nic nie wyniknie, zrób podłogowke po calosci. Nie jest nowa nie sprawdzona technologia, czy za mało jest wypowiedzi zadowolonych uzytkowników, czy za mało wypowiedzi tych ktorzy załują ze zrobili instalację mieszaną. Zastanawiasz sie nad nią jakby to miał byc najwaznejszy cel/wybor zycia. Zeby te grzejniki nie kosztowały nic a podłogowka kosmicznie drogo to jeszcze bym zrozumial Twoje rozterki. W kazdym razie nie rozumiem dlaczego inwestor ktory inwestuje ok 0,5 mln chce sobie zrobic zle, wiem ze budowa to stres, nerwy ale zeby stac sie z tego powodu masochistą Niezbadana jest ludzka psychika, ale jest taka starorzymska sentencja "chcącemu nie dzieje sie krzywda". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 22.09.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Tak poza konkursem jak spełnić EP dla WT 2021 przy minimalnej U przegród? Nie da się. Poza tym po co ? Brnięcie w ocieplenie i termosy przy budownictwie jednorodzinnym jest bez sensu. Szukać należy tańszego i ekologicznego źródła ciepła. Zrobić niewygórowane ocieplenie a zaoszczędzone pieniądze zainwestować w źródło. Nie wiem co nim może być w tej chwili, ale chyba najbardziej bliska jest PC z odwiertami, niestety cena nadal jest dwukrotnie za wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.09.2018 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 (edytowane) Nie da się. Poza tym po co ? Brnięcie w ocieplenie i termosy przy budownictwie jednorodzinnym jest bez sensu. Szukać należy tańszego i ekologicznego źródła ciepła. Zrobić niewygórowane ocieplenie a zaoszczędzone pieniądze zainwestować w źródło. Nie wiem co nim może być w tej chwili, ale chyba najbardziej bliska jest PC z odwiertami, niestety cena nadal jest dwukrotnie za wysoka. No i tu muszę wkroczyć do akcji Sam masz optymalne wg mnie ocieplenie,gdyby były to ściany z silikatu 18cm ściana byłaby tańsza w budowie niż ta z projektu gotowego z mizerna izolacją,nie wiem czemu się nie zdecydowałeś. Masz rację,że nie należy przeginac z izolacją ale wg mnie 20cm na ściany,30cm w strop czy na dach i 15cm pod nogi to takie optimum,do tego tanie w eksploatacji źródło ciepła i na ogrzewanie pójdzie ok.2000kWh za sezon grzewczy. Nie musi być PC z odwiertami,powiedziałbym ,że jest nie zasadna ekonomiczne nawet na dziś dzień. PC napędzana powietrzem w moim przypadku robi z tych 2000kWh ok.500zl za sezon grzewczy a jest ok.50% tańsza niż ta z odwiertami i może byłoby 100zl mniej za sezon. Edytowane 24 Września 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 24.09.2018 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Artur i zostawisz tak temat paliwa stałego bez komentarza? Zawiodłem się na Tobie ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.09.2018 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Artur i zostawisz tak temat paliwa stałego bez komentarza? Zawiodłem się na Tobie ☺ Ileż można to wałkować. Jak ktoś jest ciemny i nie potrafi czytać i liczyć to ciemnym pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 24.09.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 No! I to jest odpowiedź Arturo ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts