DarekS4 21.09.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Cześć. Potrzebuje się poradzić. Po przebudowie piętra i zaaranżowaniu części poddasza garażu do salonu i otworzeniu kuchni na salon mam ok 85-90m2 otwartej przestrzeni. A dokładnie przestrzeni bez wentylacji. Kuchnia ma malutką spiżarnię która ma w stropie prosta rura na strych. Na parterze pod kuchnią jest tez kuchnia ona ma wypuszczoną rurę przez strop i jest luzem akurat u mnie. Mój plan to wyjechać ta rurą od strony poddasza garażu pod sam dach dodatkowo zrobić otwór w ścianie kuchni gdzie będzie okap i spiąć to in-line i wyjechać tym na strych pod kątem 45 stopni ( a mam taką możliwość) i lecieć tym pod dachem do samego szczytu rurą fi 125 tam wychodzi mi rura ze spiżarni która też bym tam wpiął kolejnym trójnikiem na 125 i obok niej wychodzi mi rura z WC na parterze Fi 50. Nie wiem po jaką cholerę to jest bo oprócz tego to wc ma wpięcie w komin z kolejna kratką wentylacyjną czyli na 1m2 ( bo to małe WC) są dwie kratki wentylacyjne jedna z rurą fi 50 która wychodzi luzem na strych a druga jest wpięta w komin wentylacyjny ale ją też bym dopiął do tego układu i wszystko wyrzucił na dach kominkiem wentylacyjnym Fi 150. Lub jest opcja polecieć pod dachem tak samo i wpiąć to wszystko w komin na strychu. Ciąg wentylacji jest całkiem niezły a w kominie z tego co mówi ojciec jest jedna komora nie wykorzystana. Co o tym myślicie czy wentylacja w otwartej kuchni na piętrze będzie wystarczająca ? Czy dołożyć po drugiej stronie ściany na poddaszu tez kratkę z wentylacją ? To jest spory starszy dom. Po przebudowie łączna powierzchnia wynosi ok 300m2+ 80m2 garażu. Apropo. Czy ktoś m doradzi jak rozwiązać temat wentylacji garażu bo też jej tam nie ma a nie ukrywam że zimą spędzam tam trochę czasu. ?? Czas mnie trochę goni aktualnie ocieplam strop strychu styropianem i muszę ogarnąć wentylację bo blokuje wykonawcę z dociepleniem poddasza pianą pur. A sezon grzewczy coraz bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 22.09.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 To co napiszę może Ci się nie spodobać.Jak patrzę na przewody wywiewowe z obydwu kuchni, to dziwi mnie ich długa droga na dach. A przecież jest bliskie przejście na dach poddasza nad garażem. Przez to zyska sprawność grawitacji. W moim odczuciu trochę za dużo połączeń. Np. z jednej kuchni może być cofka do drugiej. Miłego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekS4 23.09.2018 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Spodziewałem się tej propozycji W takim układzie czy w tej jednej linii prostej mogę wpiąć piwnicę garaż kuchni poziom kuchnię parter i na dachu kominek fi 150 ? Zaczynać np. od parteru fi 125 a na piętrze już dać 150 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekS4 23.09.2018 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Halo podejmie ktoś jeszcze dyskusje ?? Muszę w tym tyg. skończyć ocieplać stropy na strychu i przygotować poddasze garażu pod docieplenie pianą i trochę czas mnie ciśnie. Załóżmy że dołoże ten kominek na dach garażu czy w tym wypadku mogę samą spiżarnie podłączyć do komina murowanego na strychu ? Zrobie otwornicą otwór fi 125 i podepnę do niego rurę. Czy na poddaszu kominek fi 150 nie będzie za duży ? Spiżarnia która jest przy kuchni ma też wentylacje na 125 i nie chciałbym zbyt dużego "przeciągu". Zastanawiam się czy ta spiżarnia faktycznie potrzebuje tej osobnej wentylacji bo jeśli drzwi będą zamknięte to i tak dostawa powietrza świeżego będzie mega ograniczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekS4 10.01.2019 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Witam. wykonałem wentylację tak jak zaznaczyłem w dwóch pionach lecz nie z taką długa drogą do głównego komina a zrobiłem kominek systemowy fi 150 trochę wczęśniej. W czym jest problem ?Ogromne ilości kondensatu. na parterze jest kuchenka gazowa i brak chwilow innej wentylacji. I tylko przez to mam problem zogromnymi ilościami wody w kanale która zaczyna ściekać do pionu. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić ?? Napewno ocieple te rury ale co dalej ... Może przepustnica w przejście domu a nieocieplonego strychu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts