Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy tynki zewn?trzne i wewn?trzne?

Recommended Posts

Ja buduję taką ścianę z bloczków keramzytowych i w opinii majstra tynki można kłaść odrazu po położeniu elektryki. Jeśli wszystko masz dobrze wykonane głownie chodzi o odpowiednio dobrane szerokości ław i fundamentow to budynek nie powinien osiadać w sposób wpływający na tynki.

każda technologia murowa wymaga przerwy technologicznej przed otynkowaniem.każdy kto twierdzi inaczej wprowadza w błąd.przerwa zalecana to 0,5 roku ,minimalna to 2,3 miesiące.krócej może być dla ścian ,które nie są obciążone np wypełnienie szkieletu żelbetowego i jednocześnie nie uczestniczące w osiadaniu (z moich doświadczeń wynika ,że w takim wypadku można tynkować za np tydzień od wymurowania i nic się później nie dzieje tzn brak spękań tynku itp).ważna też jest pora wykonywania tynków(warunki cieplno-wilgotnościowe)

HEJ!

Bary,

wybudowałem ścianę trójwarstwową z bloczków keramzytowych z Mszczonowa. http://www.keramzyt.pl

Są bardzo dobre jakościowo. Ścianę mam 24cm;10cm styropian;10 cm bloczek kermazytowy. Ściana robi wrażenie. Sąsiedzi budują z Ytonga i z Falbetu, ale ich ścianki nie robią takiego wrażenia, są takie "delikatne" Wychodzi kawał budynku, ale jak tak lubię. Przeczytaj sobie zalety keramzytu jako materiału - myślę, że jest to jeden z lepszych materiałów, widziałem w okolicach Mszczonowa sporo budynków przez kilkanaście lat nie tynkowanych - ich stan jest O.K.

Dzięki Hans,

ja przymierzam się do bloczków keramzytowych Optirock o grubości 36,5cm. W zamierzeniu miała to być ściana 1-warstwowa (bloczek ma współczynnik przenikania ciepła 0,29) ale facet w hurtowni mnie nastraszył, że i tak trzeba ją będzie ocieplić. Znowu inny powiedział, że nie ma co walczyć o poprawę współczynnika o 0,01 lepiej bez błędów ocieplić nadproża, wieniec itp. kupic dobre okna. I teraz mam małą zagwozdkę: co robić.

Twoja ściana to jakieś 44 cm rzeczywiście robi wrażenie.

Pzdr,

B.