krzysztofh 06.08.2002 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 Jak długo trzeba czekać po wybudowaniu domu z porothermu (ściana trójwarstwowa z wełną) aby go otynkować na zewnątrz i wewnątrz?Czy wymagane są jakieś przerwy technologiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.08.2002 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 Ja buduję taką ścianę z bloczków keramzytowych i w opinii majstra tynki można kłaść odrazu po położeniu elektryki. Jeśli wszystko masz dobrze wykonane głownie chodzi o odpowiednio dobrane szerokości ław i fundamentow to budynek nie powinien osiadać w sposób wpływający na tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 06.08.2002 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 A z jakich, jeśli można wiedzieć, bloczków keramzytowych Kolega buduje. Czy masz zamiar ocieplać je potem styropianem?Pzdr.B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 06.08.2002 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 każda technologia murowa wymaga przerwy technologicznej przed otynkowaniem.każdy kto twierdzi inaczej wprowadza w błąd.przerwa zalecana to 0,5 roku ,minimalna to 2,3 miesiące.krócej może być dla ścian ,które nie są obciążone np wypełnienie szkieletu żelbetowego i jednocześnie nie uczestniczące w osiadaniu (z moich doświadczeń wynika ,że w takim wypadku można tynkować za np tydzień od wymurowania i nic się później nie dzieje tzn brak spękań tynku itp).ważna też jest pora wykonywania tynków(warunki cieplno-wilgotnościowe)HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 07.08.2002 04:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Dzięki za odpowiedzi. Tak przez skórę czułem że trzeba zrobić przerwę technologiczną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.08.2002 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Bary,wybudowałem ścianę trójwarstwową z bloczków keramzytowych z Mszczonowa. http://www.keramzyt.plSą bardzo dobre jakościowo. Ścianę mam 24cm;10cm styropian;10 cm bloczek kermazytowy. Ściana robi wrażenie. Sąsiedzi budują z Ytonga i z Falbetu, ale ich ścianki nie robią takiego wrażenia, są takie "delikatne" Wychodzi kawał budynku, ale jak tak lubię. Przeczytaj sobie zalety keramzytu jako materiału - myślę, że jest to jeden z lepszych materiałów, widziałem w okolicach Mszczonowa sporo budynków przez kilkanaście lat nie tynkowanych - ich stan jest O.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 08.08.2002 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Dzięki Hans,ja przymierzam się do bloczków keramzytowych Optirock o grubości 36,5cm. W zamierzeniu miała to być ściana 1-warstwowa (bloczek ma współczynnik przenikania ciepła 0,29) ale facet w hurtowni mnie nastraszył, że i tak trzeba ją będzie ocieplić. Znowu inny powiedział, że nie ma co walczyć o poprawę współczynnika o 0,01 lepiej bez błędów ocieplić nadproża, wieniec itp. kupic dobre okna. I teraz mam małą zagwozdkę: co robić.Twoja ściana to jakieś 44 cm rzeczywiście robi wrażenie.Pzdr,B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts